Mango: Rychlé a chutné recepty

Predtým, než chceme mango použiť v receptoch vám prezradíme jednoduché postupy, ktoré ušetria veľa času aj zbytočne vyhodených peňazí. Mango si vyžaduje špeciálne zachádzanie, no výsledok určite poteší! Naviac má mango priaznivé účinky na naše zdravie,
Ako mango nakupovať?
Mango musíme ohmatať, nemalo by byť pritvrdé ani primäkké. Pri posudzovaní arómy a chuti farba nehrá rolu. Keď mango ovoniate mali by ste cítiť ovocnú arómu. Ak ste kúpili nezrelé mango nechajte ho pri izbovej teplote, za pár dní sa zmení na mäkké a sladké. Ak chcete zrýchliť proces, môžete umiestniť mango do vrecka a stále ho nechajte pri izbovej teplote.
Ako mango skladovať?
Keď mango dozrie a nespotrebujete ho, vložte ho do chladničky. Celé mango vám vydrží až 5 dní. Môžete skladovať aj lúpané a na kocky nakrájané mangové kúsky vo vzduchotesnej nádobe v chladničke niekoľko dní a až 6 mesiacov v mrazničke.
Ako mango spracovať?
Šupku z manga nejeme. Plod prekrojíme, kôstku vyberieme a šťavnatú dužinu vydlabeme lyžičkou. Mango však môžeme aj ošúpať a dužinu pokrájať na kúsky. Ak mango dáme vychladiť, zjemníme mazľavú chuť spôsobenú mastnými kyselinami.
TIP: Nezapíjajte mango vodou! Akákoľvek tekutina v žalúdku spolu s mango môže spôsobiť nepríjemné bolesti. Odporúča sa po zjedené manga nepiť 2 hodiny.
10 výhod konzumácie manga
- Podporuje imunitný systém.
- Detoxikácia organizmu.
- Prevencia proti rakovine.
- Prevencia proti osteoporóze.
- Zachytáva voľné radikály.
- Zlepšuje priebeh trávenia.
- Má protizápalové účinky.
- Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
- Znižuje vysoký krvný tlak.
- Upokojuje nervový systém.
Kokosové kuracie kari s mangom
- 500 g kuracie prsia
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1/2 mango
- 1 červená paprika
- 1 hrsť mrazeného hrášku
- 100 g quinoa
- 1 ČL kari
- 1 ČL mletá paprika
- soľ
- olej
- petržlenová vňať
Postup
Kuracie prsia si nakrájame na kocky. Na rozohriatu panvicu pridajte trochu oleja, mletú červenú papriku, kuracie mäso a osmažíme z obidvoch strán. Zalejeme kokosovým mliekom, posolíme,pridáme kari a mleté čierne korenie. Dusíme pod pokrievkou, kým mäso úplne nezmäkne.
Medzi tým si uvaríme quinou. Na 1 diel quinoi potrebujeme 2,5 dielu vody. Varíme na miernom ohni cca 15 min. Mrazený hrášok uvaríme vo vode. Hotové kuracie kari ozdobíme nakrajaným mangom, plátkami nakrájanej papriky, hráškom a pretržlenovou vňaťou. Podávame s quinou alebo s ryžou.
Pikantné bravčové mäso v mangovej omáčke
Ingrediencie
- 700 g bravčového stehna
- 600 g mango
- 1 cibuľa
- 3 PL olej
- 100 ml vody
- 1 čili paprička
- 1PL sójová omáčka
- soľ
Postup
Bravčové stehno umyjeme a narežeme na kocky. Na oleji orestujeme mäso približne po dobu piatich minút. Pridáme na drobno nasekanú a nakrájanú čili papričku. Jemne osolíme a podlejeme 100 ml vody. Dusíme zakryté 15 minút. Zatiaľ čo sa mäso dusí, tak mango očistíme a rozmixujeme. Potom ho pridáme k dusenému mäsu. Dosolíme podľa chuti a pridáme sójovú omáčku. Dusíme do úplného zmäknutia mäsa. Podávame teplé, najlepšie s ryžou.
Pestrý šalát s mangom a kuracím mäsom
Zdravý recept na rýchly obed pre lenivcov.
Ingrediencie
Na šalát
- 3 zrelé manga
- 2-3 údené kuracie prsia
- trošku čili vločiek
- 1 červená cibuľa
- 200 g makadámových orechov
- 1 PL nasekanej pažítky
- 1 PL nasekanej koriandrovej vňate
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej papriky
- čierne korenie
- olej
Na zálievku
- štava z jedného citróna
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL sezamového oleja
- trošku nasekanej čerstvej mäty
- soľ, mleté čierne korenie
Postup
Suroviny na zálievku zmiešame dohromady. Na suchej panvici krátko opečieme mletú papriku, čili vločky a soľ. Pridáme makadámové orechy a kvapku oleja. Poriadne premiešame, aby sa ochutenie nalepilo na orechy. Odstavíme bokom, aby paprika neprehriala. V miske zmiešame na plátky rozkrájané mangá, kuracie prsia, cibuľu, koriandrovú vňať a pažítku. Všetko premiešame, dochutíme soľou a korením. Pred servírovaním prelejeme celý šalát zálievkou.
Mango lasi
Ingrediencie
- 1 zrelé mango
- 200 g bieleho jogurtu
- 200 ml vody
- štipka soli
- 1/3 ČL škorice
- 1/4 ČL kardamónu
Postup
Mango olúpeme a nakrájame na kocky. K mangu nakrájanému na kocky pridáme jogurt, štipku soli a korenie podľa vašich preferencií. Ak si chcete vychutnať čistú chuť manga a jogurtu, môžete korenie úplne vynechať (štipku soli však pridajte tak či tak). Pridáme vodu a rozmixujeme do hladka.
Citrónový dezert s mangom
Tento recept na jarnú pochúťku nesklame ani tých najväčším labužníkov.
Ingrediencie
Cesto
- 1/2 šálky rozpusteného masla
- 1 šálka hladkej múky
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 1 PL kryštálového cukru
- štipka soli
Náplň
- 1 zrelé mango
- šťavy z 1 citróna
- 3 PL kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 2 žĺtky
Postup
Najskôr pripravíme cesto. V miske zmiešame hladkú múku, maslo, citrónovú šťavu, cukor a štipku soli. Vznikne tuhá masa, ktorú roztlačíme na papierom vystlaný plech na pečenie. Dáme piecť pri teplote 175 stupňov na približne 10 minút. Medzitým pripravíme plnku.
Vajcia, žĺtky a cukor vyšľaháme do penista, potom pridáme mangové pyré, ktoré jednoducho urobíme rozmixovaním zrelého manga. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a vylejeme na upečený, vychladnutý korpus. Dáme piecť pri teplote 175 stupňov na ďalších 10 – 15 minút a následne necháme ochladiť a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
Mangová pena
Ingrediencie
- 1 ČL práškovek želatíny
- voda
- 125 g mangového pyré
- 2 PL kryštálového cukru
- 125 ml smotany na šľahanie
Postup
Ako prvé pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Keď je hotová, pridáme ju k mangovému pyré a dobre vmiešavame, aby sa ingrediencie spojili. Potom primiešame cukor a smotanu na šľahanie, ktorá zmes zjemní. Všetko dobre rozmixujeme a nalejeme do pohárov. Dáme minimálne na 2 hodiny do chladničky.