Makrobiotický jedálniček

Pôvod makrobiotického jedálnička

Slovo makrobiotika pochádza z gréčtiny a znamená vlastne dlhý život. Čo si pod týmto pojmom predstaviť? Ide o zdravú stravu, ktorej cieľom údajne môže byť aj vyliečenie z niektorých chorôb. Napríklad zakladateľ George Ohsawa hovorí, že sa makrobiotikou vyliečil z tuberkulózy. Lenže všetko treba brať s rezervou.

Dôraz sa kladie na celozrnné potraviny

Aké stravovacie opatrenia vlastne makrobiotika prináša? Kedysi išlo o desať stupňov stravovania. Ten úplne najprísnejší stupeň povoľoval iba celozrnnú ryžu a obilniny. Je samozrejmé, že v tejto podobe telu chýbalo veľa životne dôležitých látok, takže sa o zdravej výžive určite nedalo vôbec hovoriť. Napriek tomu je potrebné upozorniť, že makrobiotická strava obsahuje 50-60% celozrnných obilnín. K tomu pribúda ešte 20-30% zeleniny z daného regiónu. Musíte ale vynechať zemiaky, paradajky, papriky a vôbec zeleninu spadajúcu do čeľade ľuľkovitej. Zhruba 5-10% pripadá na strukoviny, ďalej sójové potraviny, teda tofu, tempeh, miso.

Na dochutenie využíva makrobiotický jedálniček morské riasy. Ďalej sa povoľuje zaradiť aj miestne a dostupné ovocie či orechy. Neodporúča sa mlieko a mliečne výrobky, vajcia, tropické ovocie, mäso, cukor, bylinkové čaje, džúsy, ostré korenie, káva, alkohol. V obmedzenej miere sa môžu konzumovať ryby a morské plody.

Makrobiotická diéta podľa ročného obdobia

V zásade sa tento diétny jedálniček odvíja od princípu jin a jang, ktoré majú tvoriť rovnováhu. Kladie sa silný dôraz aj na aktuálne ročné obdobie. Napríklad na jar sa odporúča v rámci detoxikácie úplne vynechať rybie mäso, narozdiel od toho v zime je možné ho zaradiť ako zahrievaciu potravinu. Piť sa má len vtedy, keď má človek smäd.

S makrobiotikou opatrne

Niektoré zásady makrobiotiky sú všeobecne zdravé ako napríklad vysoký obsah celozrnných produktov, naopak iné ako malé množstvo prijímaných tekutín nie. Práve preto nie je vhodné preberať zásady makrobiotiky bezmyšlienkovite, vhodnejšie je pracovať s nimi uvážlivo. Zle to chápu ľudia, ktorí makrobiotiku propagujú v prísnej forme bez zohľadnenia aktuálneho zdravotného stavu a ďalších faktorov. V takom prípade môže makrobiotická diéta napáchať viac škody ako úžitku.

Výhody makrobiotickej stravy

  • minimálny podiel cukru

  • uprednostňovanie kvalitných biopotravín pred polotovarmi a priemyselne spracovanými potravinami

  • vysoký podiel zeleniny a to predovšetkým z miestnych zdrojov

  • ľahká úprava jedla bez chemických prísad

  • veľké množstvo celozrnných potravín

  • telo sa nezaťažuje zbytočne tažkými a toxickými látkami

Nevýhody makrobiotickej stravy

  • Nedostatok bielkovín a niektorých vitamínov

  • Veľmi malý príjem sacharidov môže spôsobiť únavu, výkyvy nálad

  • Nehodí sa pre deti, tehotné a dojčiace ženy, chorých ľudí alebo po prekonaní choroby

  • Niektorí ľudia môžu mať ťažkosti s vysokým obsahom vlákniny

  • Nedostatočný pitný režim

  • Pomerne vysoký obsah sodíka

Makrobiotický jedálniček na 3 dni

                                          Deň prvý

  • Raňajky

           pohánková kaša

  • Desiata 

           zmes pražených orieškov

  • Obed

           zeleninová polievka dochutená morskou riasou

  • Olovrant

           sušené marhule

  • Večera

           zmes varených krúp s fazuľou

Deň druhý

  • Raňajky

           kvasená zelenina

  • Desiata

           hrsť ovocia podľa sezóny

  • Obed

           pečená tekvica plnená pšenom a tempehom

  • Olovrant

           sušené slivky

  • Večera

           karbonátky zo strukovín

                                          Deň tretí

  • Raňajky

           ovsená kaša s miestnym ovocím

  • Desiata

           zmes semienok

  • Obed

           pšenové placky

  • Olovrant

           šalát z tofu

  • Večera

           pečená ryba s celozrnnou obilninovou kašou

Pozor na nedostatok bielkovín a vitamínov

Často sa vyskytujúce tvrdenie, že makrobiotická strava veľmi efektívne funguje ako prevencia rakoviny alebo iných chorôb a môže vás efektívne vyliečiť, nebola preukázaná žiadnou serióznou lekárskou štúdiou. S makrobiotickou stravou sa musí zaobchádzať veľmi opatrne. Neodporúča sa napríklad u detí, kde pri jej aplikovaní hrozí nedostatok bielkovín, niektorých vitamínov (B2, B12, D) a tiež aj vápnika. Tieto skutočnosti potom môžu spôsobiť oneskorený rast a vývoj.

Aj dospelí si musia pri tomto spôsobe stravovania strážiť dostatok vitamínov a bielkovín. Dojčiace matky makrobiotičky majú nízke hladiny niektorých minerálov a vitamínov, čo je pre ich dieťa veľký problém. Oplatí sa preto makrobiotickú stravu konzultovať s lekárom, ideálne odborníkom, ktorý sa ňou dlhodobo zaoberá a má s ňou skúsenosti. Pokiaľ vám ale tento spôsob stravovania bude vyhovovať, môžete ho aj dlhodobo aplikovať, ale je treba byť pod trvalým lekárskym dohľadom. Výživové doplnky sú vhodným nástrojom k doplneniu chýbajúcich vitamínov.

Pomocou tohto jedálnička je možné aj schudnúť, pretože výrazne obmedzujete príjem sacharidov.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.