Zdravý segedínsky guláš alebo recepty na diétne guláše

Zdravý segedínsky guláš

Ak si myslíte, že do vášho jedálnička na chudnutie recept na segedínsky guláš určite nepatrí, ste na omyle. Môžete si dopriať skvelý guláš z ľubovoľného mäsa. Vhodnou alternatívou je tiež morčacie mäso alebo kuracie prsia.

Ingrediencie

  • 400 g kuracích, morčacích pŕs
  • 400 g kyslej kapusty
  • 1 kyslá smotana
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice hrášku
  • 1 polievková lyžica sladkej mletej papriky
  • trochu oleja (repkový, slnečnicový)
  • soľ
  • čierne korenie
  • rasca
  • 1 l vývaru, vody

Postup prípravy

V hrnci speňte nakrájanú cibuľu. Pridajte papriku a na kocky nakrájané mäso. Základ na segedínsky guláš zalejte vývarom či vodou. Okoreňte soľou, čiernym korením a rascou.

Kapustu prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Potom ju pridajte k mäsu a nechajte asi 25 minút variť, kým mäso zmäkne. Približne 15 minút pred koncom varenia zahustite smotanou. Ak ju ale použiť nechcete, ako alternatíva slúži biely jogurt alebo nemusíte pridávať nič.

Na záver prelisujte cesnak a nechajte už len 5 minút krátko variť.

Hovädzí guláš podľa Petra Havlíčka: Diétny, zdravý a dokonalý

Recept na guláš patrí medzi klasické hospodárske jedlá. Kalorická bomba s knedľou a pivom. Prečo si ho ale nedopriať v rozumnom variante podľa výživového poradcu?

Ingrediencie

  • 600 g ľubovoľnej glejovky alebo predného hovädzieho
  • 1 pl oleja
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • trocha majoránky
  • 250 ml mäsového vývaru
  • soľ
  • čierne korenie

Postup prípravy

Mäso očistite, zbavte tuku a nakrájajte na kocky. Pridajte soľ, čierne korenie a prudko opražte v hrnci na lyžičke oleja. Pridajte cibuľu, poprášte paprikou a ešte trocha vyprážajte. Potom prilejte trocha vývaru a pridajte drvený cesnak a majoránku.

Za stáleho miešania a podlievania vývarom duste pod pokrievkou do mäkka. Keď mäso dostatočne zmäkne, nechajte šťavu vydusiť. Dochuťte soľou a čiernym korením. Ak chcete mať hustejšiu omáčku, pridajte kúsok najemno nastrúhaného zemiaku alebo ošúpanú paradajku a nechajte rozvariť. Podávajte s chlebom alebo s celozrnnou knedľou.

Zdravý fazuľový guláš

Narozdiel od klasického gulášu z bravčového mäsa, ktorý medzi zdravé obedy určite nepatrí, môžete vyskúšať tento jedinečný recept. Nemusíte sa pritom báť o vaše proporcie, obsahuje len 340 kcal kalórií a 2,5 g tuku.

Ingrediencie

  • 500 g sterilizovanej fazule v slanom náleve alebo 2 hrnčeky sušenej fazule (pred uvarením)
  • 400 g kuracieho mäsa
  • 1 menšia červená repa, sterilizovaná či čerstvá
  • 2 cibule
  • 3 väčšie zemiaky
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • rasca
  • chilli alebo tabasco

Postup prípravy

V hrnci speňte nakrájanú cibuľu, pridajte ošúpanú a na kocky nakrájanú repu a na rezance nakrájané mäso. Dochuťte a krátko vypražte. Tento základ podlejte vodou.

Pridajte ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky a prisypte namočené fazule. Ak máte sterilizované fazule, tak s nimi počkajte až na záver. Prelisujte cesnak a nechajte cca 15 minút variť.

Guláš z hlivy ustricovej

Prinášame netradičný recept na hubový guláš. Hliva ustricová obsahuje bielkoviny, vitamíny B, D, C, K a minerály. Vláknina pomáha odvádzať z tela škodlivé látky a cholesterol. Hliva taktiež zlepšuje obranyschopnosť organizmu a pomáha predchádzať niektorým druhom rakoviny.

Ingrediencie

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 400 g cibule
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • štipka mletej rasce
  • 500 g hlivy ustricovej (nakrájanej na väčšie kúsky)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 čerstvé papriky
  • 1-2 krajce tmavého chleba

Postup prípravy

Vo väčšom hrnci na oleji opečte cibuľu. Pridajte korenie, prisypte nakrájané huby a krátko opražte. Potom pridajte cesnak a zalejte vývarom alebo vodou. Priveďte k varu a varte asi 30 minút, kým huby zmäknú. Asi po 15 minútach pridajte ešte nakrájané čerstvé papriky.

Keď sú huby a papriky mäkké, zahustite guláš rozdrobeným chlebom a nechajte na miernom plameni variť tak dlho, kým sa chlieb vstrebe do omáčky.

Zemiakový guláš s údeným tofu

Čo tak jeden recept z tofu? Prečo trocha nepozmeniť tradičný zemiakový guláš s párkom na zdravšiu a určite chutnejšiu verziu? Vhodný pre vegetariánov a vegánov. Bezlepkový.

Ingrediencie

  • 1 balenie údeného tofu (cca 200 g)
  • 3 väčšie zemiaky
  • 1 biela pikantná paprika
  • ½ cibule
  • 750 ml vody
  • sladká paprika
  • pikantná paprika
  • soľ
  • čierne korenie
  • sušená majoránka
  • 1-2 lyžice polenty
  • repkový olej

Postup prípravy

Najprv si nakrájajte cibuľu a speňte ju na 2 lyžiciach oleja dozlatista. Potom pridajte na malé a tenké rezance nakrájanú bielu papriku. Postupne pridávajte korenie- ½ lyžičky sladkej aj pikantnej papriky, majoránku a trocha čierneho korenia. Podlejte vodou a chvíľu duste.

Medzitým si ošúpte a nakrájajte zemiaky na malé kocky. Pridajte ich do hrnca, prilejte zvyšnú vodu. Premiešajte a varte cca 10 minút.

Pokrájané tofu po uplynutí 7-10 minút pridajte do hrnca. Stiahnite plameň a nechajte variť 5 minút. Dochuťte soľou a na záver zahustite polentou.

Diviačí guláš bez lepku

Diviačie mäso rovnako ako mäso ostatnej zveriny je veľmi zdravé. Pozvoľným varením krásne zmäkne a nevyžaduje priveľkú pozornosť. Vyskúšajte tento zdravý recept.

Ingrediencie

  • ½ kg diviačieho mäsa
  • 2 cibule
  • maslo
  • soľ
  • lyžička horčice
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 dcl vývaru
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 ks nového korenia
  • rasca
  • mletá paprika
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku

Postup prípravy

V tlakovom hrnci rozohrejte 2 lyžice masla. Vypražte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak. Akonáhle cibuľa začne hnednúť, pridajte mäso nakrájané na kocky. Potom vložte všetky bylinky a okoreňte.

Keď mäso stmavne, pridajte lyžicu horčice. Poriadne premiešajte a nechajte vypražiť. Prilejte vývar a nechajte trocha zredukovať. V tlakovom hrnci varte cca 30 minút. Ak nemáte tlakový hrniec, musíte samozrejme variť oveľa dlhšie, kým mäso nezmäkne.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.