Zdravé recepty do krabičky: Na celý týždeň
Snažíte sa schudnúť? Prečítajte si viac o krabičkovej diéte, o ktorej sme vám už písali. V tomto článku vám ale ukážeme, aké zdravé jedlá si do krabičiek môžete pripraviť, aj keď vás diéty a chudnutie nezaujímajú. Varenie na niekoľko dní dopredu, alebo príprava studených jedál je napríklad aj ideálny spôsob, ako ušetriť za energie pri varení.
Výhody prípravy jedla do krabičiek:
- Naučíte sa jesť zdravšie.
- Zvyknete si na pravidelné stravovanie.
- Pravidelným stravovaním podporíte svoj metabolizmus.
- Nebudete sa cítiť hladný počas dňa.
Zdravé jedlá, ktoré si pripravíte do krabičiek by mali obsahovať základné dôležité zložky potravy, ktoré vám počas dňa dodajú energiu. Ide najmä o komplexné sacharidy akými je ryža, zemiaky, obilniny či celozrnné cestoviny. Rovnako aj bielkoviny, ktoré môžete získať z mäsa a mliečnych výrobkov alebo aj zo sójových výrobkov či napríklad pohánky alebo quinoi. Základom zdravých jedál by však malo byť dostatočné množstvo rôzneho ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú množstvo vitamínov.
PONDELOK
Raňajky: ovsená kaša s jablkami, orechmi a škoricou
Desiata: orechy
Obed: paradajkovo-cícerové kari
Olovrant: mrkvový šalát s jablkami
Večera: paradajková polievka s pohánkou
UTOROK
Raňajky: jablkovo-orechový perník
Desiata: domáci ovsený flapjack
Obed: kurací steak s hranolkami zo sladkých zemiakov
Olovrant: cottage cheese so zeleninou
Večera: šalát z grilovanej zeleniny
Do krabičiek si môžete pripraviť aj rôzne chutné a sýte polievky akou je napríklad guľášová polievka alebo boršč.
STREDA
Raňajky: chlieb so zelerovou nátierkou a mrkvou
Desiata: jablko
Obed: kuracie stehno so špenátom v paradajkovej omáčke
Olovrant: jablkovo-orechový perník
Večera: tofu scramble eggs
TIP: Ovsené vločky sú skvelou zdravou potravinou, ktorá sa dá využiť v rôznych receptoch. Vyskúšajte si tieto 3 zaujímavé recepty s ovsenými vločkami.
ŠTVRTOK
Raňajky: avokádový chlieb
Desiata: orechy
Obed: cestoviny s lososom v smotanovej omáčke
Olovrant: nakrájaná paprika
Večera: marinované tofu na bylinkách
PIATOK
Raňajky: proteínové lievance
Desiata: lesné ovocie
Obed: losos s orechovou kôrkou s varenými zemiakmi
Olovrant: domáci ovsený flapjack
Večera: plnená cuketa
SOBOTA
Raňajky: celozrnný chlieb, vajce na tvrdo a paradajky
Desiata: domáce ovsené flapjack
Obed: losos s bylinkovým maslom a zemiakmi
Olovrant: nízkotučný tvaroh
Večera: grilovaná cuketa
NEDEĽA
Raňajky: biely jogurt s müsli a ovocím
Desiata: ovocie podľa vlastnej chuti
Obed: kurča v šampiňónovej omáčke s bulgurom
Olovrant: nakrájaná mrkva
Večera: cuketová pizza
Kurací steak so zeleninou
Ingrediencie:
- 400 g kuracích pŕs
- 50 g masla
- ½ čl šalvie
- ½ čl sušeného tymianu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čl citrónovej šťavy
- soľ
- čierne korenie
Postup:
V hrnci rozohrejte maslo, pridajte bylinky, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu a korenie. Bylinkové maslo dobre premiešajte. Polovicu nechajte stuhnúť v chladničke a druhou polovicou natrite umyté a vysušené mäso. Mäso opečte na panvici z oboch strán. Hotový kurací steak potrite kúskom stuhnutého bylinkového masla.
Losos s orechovou kôrkou
Ingrediencie:
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 1 pl strúhanky
- ½ pl olivového oleja
- 1 pl nasekaného kôpru
- soľ
- čierne korenie
- 2 porcie lososa
- 2 čl dijonskej horčice
- 2 čl čerstvej citrónovej šťavy
Postup:
V miske zmiešajte orechy, strúhanku, olej a kôpor. Zmes podľa chuti osoľte a okoreňte čiernym korením. Porcie lososa položte kožou dole na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch lososa natrite horčicou a posypte orechovou zmesou. Lososa pečte 15 až 20 minút pri 175°C. Upečeného lososa pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou a podávajte so zeleninovým šalátom alebo varenými zemiakmi.
Cestoviny s lososom v smotanovej omáčke
Ingrediencie:
- 600 g celozrnných cestovín
- 400 g lososa
- šťava z citróna
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ
Postup:
Celozrnné cestoviny uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale. Lososa nakrájajte na tenké plátky a spolu s nakrájaným cesnakom ho opečte na kvapke oleja. Po chvíli lososa zalejte smotanou, pokvapkajte citrónovou šťavou a ochuťte soľou. Do hotovej omáčky primiešajte uvarené cestoviny.
Zdravý jablkovo-orechový perník
Ingrediencie:
- 1 jablko
- 4 vajcia
- 100 g vlašských orechov
- 80 g ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 2 pl perníkového korenia
- 1 čl sódy bikarbóny
Postup:
Jablko nastrúhajte a v miske ho zmiešajte s vajíčkami a cukrom. Orechy a ovsené vločky rozmixujte na múku a primiešajte k jablku. Pridajte perníkové korenie, sódu bikarbónu a cesto poriadne premiešajte. Cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 30 minút pri 175°C.