Tekvicové polievka, brokolicová polievka, šošovicová polievka: Jeseň klope na dvere
Tekvicová polievka so syrom
Tekvice sú zdravé potraviny obsahujúce množstvo vitamínov a sú navyše ľahko stráviteľné. Využiť ich môžete v rôznych receptoch z tekvice.
Ingrediencie:
- 500 g tekvice Hokkaido
- 200 g strúhaného syra
- 2 dcl smotany
- štipka soli
- štipka sušenej bazalky
Postup:
Tekvicu umyte, nakrájajte na väčšie kúsky a rozvarte do mäkka. Uvarenú tekvicu rozmixujte na krém a dajte opäť variť do hrnca. Osoľte, prilejte smotanu a pridajte syr. Všetko spolu chvíľu povarte a na záver ochuťte bazalkou.
Krémová brokolicová polievka s kurkumou
Ak budete využívať kurkumu pri varení, pomôžete tým svojmu zdraviu. Prečítajte si viac o blahodárnych účinkoch kurkumy.
Ingrediencie:
- 1 brokolica
- 4 mrkvy
- 1 zemiak
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 pl rastlinného oleja
- 1 čl kurkumy
- 1/2 čl mletej rasce
- 1/2 čl mletého horčičného prášku
- himalájska soľ
- mleté čierne korenie
- citrónová šťava
Postup:
Zeleninu umyte, očistite a nakrájajte. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Ružičky z brokolice odrežte a zatiaľ položte bokom, hlúb nakrájajte na malé kúsky. Na oleji opečte cibuľu, cesnak, mrkvu a brokolicu. Po chvíli pridajte kurkumu, rascu a horčičný prášok. Zeleninu s korením zalejte vriacou vodou a trocha osoľte. Pod pokrievkou varte približne 15 minút, kým všetko zmäkne. Keď je zelenina uvarená pridajte brokolicové ružičky a varte odkryté už len cca 5 minút. Polievku rozmixujte do hladka, dochuťte čiernym korením a citrónovou šťavou.
Šošovicová polievka bez zápražky
Jednoduchý recept na šošovicovú polievku, pri ktorej sa nemusíte trápiť so zápražkou.
Ingrediencie:
- 100 g hnedej šošovice
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 pl olivového oleja
- 1 kl petržlenovej vňate
- štipka morskej soli
Postup:
Šošovicu uvarte vo vode. Na oleji opečte na plátky nakrájanú mrkvu. Po chvíli k nej pridajte vodu a varte spolu s nakrájanými zemiakmi. Keď sú už zemiaky a mrkva mäkké, do hrnca pridajte uvarenú šošovicu. Všetko dobre premiešajte, osoľte a nechajte variť. Nakoniec pridajte petržlenovú vňať a hotovo.
Krémová polievka z červenej šošovice
Červená šošovica je dobrá pre vaše srdce, mozog, imunitu a navyše podporuje chudnutie. Vyskúšajte tento chutný recept na krémovú šošovicovú polievku.
Ingrediencie:
- 100 g červenej šošovice
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- soľ
- čierne korenie
- majoránka
- sušený zázvor
- 1 pl masla
Postup:
Na masle osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte nastrúhanú mrkvu a zalejte vodou. Varte približne 10 minút, kým bude mrkva polomäkká. Pridajte opláchnutú šošovicu a varte ešte 10 minút. Nakoniec ochuťte soľou, čiernym korením, majoránkou, zázvorom a všetko rozmixujte ponorným mixérom.
Karfiolová polievka so zemiakmi
Ingrediencie:
- 3 mrkvy
- ¼ karfiolu
- 10 cm bielej časti póru
- 1 šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- hrsť zeleného hrášku
- 1 muškátový orech
- trocha oleja
- trocha masla
Postup:
Zeleninu očistite a nakrájajte na drobné kúsky. Zemiaky si uvarte osobitne v hrnci. Na oleji opražte cibuľu, pór, hrach, mrkvu a prelisovaný cesnak. Pridajte vodu, nakrájaný karfiol, muškátový orech a varte. Pridajte uvarené zemiaky, kúsok masla a všetko rozmixujte dohladka.
Zdravá pórová polievka
Ghee alebo prepustené maslo je zdravou potravinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Ide o najlepšie stráviteľný tuk, ktorý je vhodný pre deti, ľudí s citlivým žalúdkom aj intoleranciou na laktózu. Obsahuje vitamíny A, D a K a dokáže pomôcť aj s podráždeným žalúdkom.
Ingrediencie:
- 1 pór
- 2 zemiaky
- 1 mrkva
- 1 lyžica ghee
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Pór nakrájajte na kolieska a umyte. ¾ póru opražte na masle. Potom ho preložte do hrnca, pridajte nadrobno nakrájané zemiaky, mrkvu a všetko zalejte vývarom. Varte približne 15 minút. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom, potom pridajte zvyšok póru a varte ešte 5 minút. Na záver ochuťte soľou a čiernym korením.