Tekvicové polievka, brokolicová polievka, šošovicová polievka: Jeseň klope na dvere

Tekvicová polievka so syrom

Tekvice sú zdravé potraviny obsahujúce množstvo vitamínov a sú navyše ľahko stráviteľné. Využiť ich môžete v rôznych receptoch z tekvice.

Ingrediencie: 

  • 500 g tekvice Hokkaido
  • 200 g strúhaného syra
  • 2 dcl smotany
  • štipka soli
  • štipka sušenej bazalky

Postup:

Tekvicu umyte, nakrájajte na väčšie kúsky a rozvarte do mäkka. Uvarenú tekvicu rozmixujte na krém a dajte opäť variť do hrnca. Osoľte, prilejte smotanu a pridajte syr. Všetko spolu chvíľu povarte a na záver ochuťte bazalkou.

Krémová brokolicová polievka s kurkumou

Ak budete využívať kurkumu pri varení, pomôžete tým svojmu zdraviu. Prečítajte si viac o blahodárnych účinkoch kurkumy.

Ingrediencie:

  • 1 brokolica
  • 4 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 pl rastlinného oleja
  • 1 čl kurkumy
  • 1/2 čl mletej rasce
  • 1/2 čl mletého horčičného prášku
  • himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrónová šťava

Postup:

Zeleninu umyte, očistite a nakrájajte. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Ružičky z brokolice odrežte a zatiaľ položte bokom, hlúb nakrájajte na malé kúsky. Na oleji opečte cibuľu, cesnak, mrkvu a brokolicu. Po chvíli pridajte kurkumu, rascu a horčičný prášok. Zeleninu s korením zalejte vriacou vodou a trocha osoľte. Pod pokrievkou varte približne 15 minút, kým všetko zmäkne. Keď je zelenina uvarená pridajte brokolicové ružičky a varte odkryté už len cca 5 minút. Polievku rozmixujte do hladka, dochuťte čiernym korením a citrónovou šťavou.

Šošovicová polievka bez zápražky

Jednoduchý recept na šošovicovú polievku, pri ktorej sa nemusíte trápiť so zápražkou.

Ingrediencie:

  • 100 g hnedej šošovice
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 pl olivového oleja
  • 1 kl petržlenovej vňate
  • štipka morskej soli

Postup:

Šošovicu uvarte vo vode. Na oleji opečte na plátky nakrájanú mrkvu. Po chvíli k nej pridajte vodu a varte spolu s nakrájanými zemiakmi. Keď sú už zemiaky a mrkva mäkké, do hrnca pridajte uvarenú šošovicu. Všetko dobre premiešajte, osoľte a nechajte variť. Nakoniec pridajte petržlenovú vňať a hotovo.

Krémová polievka z červenej šošovice

Červená šošovica je dobrá pre vaše srdce, mozog, imunitu a navyše podporuje chudnutie. Vyskúšajte tento chutný recept na krémovú šošovicovú polievku.

Ingrediencie:

  • 100 g červenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • soľ
  • čierne korenie
  • majoránka
  • sušený zázvor
  • 1 pl masla

Postup:

Na  masle osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte nastrúhanú mrkvu a zalejte vodou. Varte približne 10 minút, kým bude mrkva polomäkká. Pridajte opláchnutú šošovicu a varte ešte 10 minút. Nakoniec ochuťte soľou, čiernym korením, majoránkou, zázvorom a všetko rozmixujte ponorným mixérom.

Karfiolová polievka so zemiakmi

Ingrediencie:

  • 3 mrkvy
  • ¼ karfiolu
  • 10 cm bielej časti póru
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 zemiaky
  • hrsť zeleného hrášku
  • 1 muškátový orech
  • trocha oleja
  • trocha masla

Postup:

Zeleninu očistite a nakrájajte na drobné kúsky. Zemiaky si uvarte osobitne v hrnci. Na oleji opražte cibuľu, pór, hrach, mrkvu a prelisovaný cesnak. Pridajte vodu, nakrájaný karfiol, muškátový orech a varte. Pridajte uvarené zemiaky, kúsok masla a všetko rozmixujte dohladka

Zdravá pórová polievka

Ghee alebo prepustené maslo je zdravou potravinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Ide o najlepšie stráviteľný tuk, ktorý je vhodný pre deti, ľudí s citlivým žalúdkom aj intoleranciou na laktózu. Obsahuje vitamíny A, D a K a dokáže pomôcť aj s podráždeným žalúdkom.

Ingrediencie:

  • 1 pór
  • 2 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 lyžica ghee
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Pór nakrájajte na kolieska a umyte. ¾ póru opražte na masle. Potom ho preložte do hrnca, pridajte nadrobno nakrájané zemiaky, mrkvu a všetko zalejte vývarom. Varte približne 15 minút. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom, potom pridajte zvyšok póru a varte ešte 5 minút. Na záver ochuťte soľou a čiernym korením.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.