Quinoa recepty: Dobroty, ktoré si zamilujete
Quinoa je nutrične veľmi kvalitná potravina. Obsahuje komplexné sacharidy a bielkoviny, vďaka ktorým sa považuje za kvalitný zdroj energie. Okrem toho obsahuje vlákninu, vápnik, horčík, železo a vitamíny skupiny B, C a E.
Quinoa neobsahuje lepok a preto je vhodná aj pre ľudí, ktorí trpia celiakiou alebo jeho intoleranciou. Táto obilnina sa dá využiť aj ako quinoa na sladko, alebo quinoa na slano.
Quinoa príprava
Pred tepelnou úpravou sa odporúča namočiť zrnká quinoy na niekoľko hodín do vody alebo ich aspoň premyť studenou vodou. Quinoa sa varí v pomere 1 diel quinoy a 1,5 až 2 diely vody po dobu približne 15 až 20 minút.
Quinoa recepty
Quinoa má neutrálnu, ľahko orieškovú chuť, vďaka tomu sa hodí ako prílohu k mäsu, zelenine či v iných slaných pokrmoch ale tiež aj s ovocím, orechmi či v rôznych sladkých jedlách.
Zapekaná quinoa s kuracím mäsom
Jednoduchý recept na hlavné jedlo z quinoy, kuracieho mäsa a zeleniny.
Ingrediencie:
- 250 g quinoi
- 50 g celozrnnej múky
- 250 ml mlieka
- 240 ml vody
- 500 ml kuracieho vývaru
- 500 g kuracích pŕs
- 500 g mrazenej zeleniny podľa chuti
- 125g mozzarelly
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 2 lyžičky oregáno
Postup:
Quinou uvarte. Medzitým v hrnci zmiešajte kurací vývar, 125 ml mlieka a ohrejte na sporáku. V miske zmiešajte zvyšok mlieka s múkou, soľou a korením. Túto zmes vlejte do vývaru s mliekom a za stáleho miešania varte, kým bude zmes jemná a krémová. Takto pripravenú omáčku spolu s uvarenou quinoou a vodou vylejte do nádoby na pečenie.
Kuracie mäso si nakrájajte na rezance a taktiež ho pridajte do nádoby. Pečte pri 200 stupňoch 30 minút. Mrazenú zeleninu podľa vlastného výberu duste približne 3 minúty. Po dopečení quinoy a mäsa k nim podusenú zeleninu primiešajte a na plátky nakrájanú mozzarellu poukladajte na vrch. Pečte ďalších 5 minút, aby sa syr rozpustil.
Fašírky z quinoy
Vďaka vysokému obsahu bielkovín je quinoa obľúbenou potravinou aj vo vegánskom jedálničku. Vyskúšajte tieto vegánske fašírky z quinoy a bielej fazule, ktoré sa skvelo hodia napríklad do domáceho hamburgera.
Ingrediencie:
- ¾ šálky quinoy
- 1 mrkva
- 400 g uvarenej bielej fazule
- 3 jarné cibuľky
- 1 pl mletých ľanových semienok
- ½ hrnčeka strúhanky
- 1 čl rasce
- štipka morskej soli
Postup:
Quinou a fazuľu si vopred uvarte. Všetky ingrediencie do mixéra a vymixujte na zmes s kúskami zeleniny, nie hladkú ako krém. Zo zmesi vytvarujte fašírky a dajte ich na 15 minút do mrazničky. Po vytiahnutí ich opečte z každej strany na troške olivového oleja.
Svieži quinoový šalát s kurkumou
Chutný šalát, ktorý si môžete pripraviť napríklad ako rýchlu večeru. Šalát je plný zdravých ingrediencií. Prečítajte si viac o blahodárnych účinkoch kurkumy.
Ingrediencie:
- 1,5 hrnčeka quinoi
- 3 hrnčeky vody
- 1 granátové jablko
- 50 g kešu orechov
- 1 červená paprika
- 1 pl olivového oleja
- ½ čl kurkumy
- 1 pl cesnakového korenia
- 1 čl soli
Postup:
Quinou uvarte vo vode spolu s korením. Medzitým si orechy opražte nasucho na panvici, z granátového jablka vydlabte semienka, červenú papriku očistite a nakrájajte nadrobno. V miske nakoniec zmiešajte uvarenú quinou spolu s ostanými surovinami a pokvapkajte olivovým olejom.
Quinoová kaša s chia semienkami
Quinoa je variabilná potravina, ktorá sa dá jednoducho pridať aj do sladkých pokrmov. Vyskúšajte túto sladkú quinoovú kašu.
Ingrediencie:
- ½ hrnčeka quinoi
- 1,5 hrnčeka kokosového mlieka
- 2 pl chia semienok
- 2 pl medu (alebo iného sladidla)
- 1 veľké jablko
- 1 čl škorice
Postup:
V hrnci zalejte quinou a chia semienka kokosovým olejom. Pridajte škoricu a varte, kým kaša zhustne, približne 12 minút. Po dovarení pridajte do kaše med alebo iné sladidlo podľa chuti a tiež nadrobno nakrájané jablko.
Čokoládový koláč s quinoou
Neviete si predstaviť, že by sa quinoa dala použiť aj ako základ chutného čokoládového koláča? Tak to vás vyvedieme z omylu. Vyskúšajte tento zdravý a sladký dezert.
Ingrediencie:
- ½ hrnčeka quinoi
- 2 hrnčeky vody
- 60 ml rastlinného mlieka
- 3 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 125 g kokosového oleja
- 100 g cukru
- 65 g kakaa
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Postup:
Quinou prepláchnite, zalejte vodou a priveďte k varu. Varte približne 15 minút, potom zlejte a nechajte vychladnúť.
Medzitým si rozšľahajte mlieko, vajce, vanilkový extrakt a kokosový olej. Cukor, kakao, prášok do pečiva a štipku soli dobre premiešajte a pridajte k rozšľahanej tekutej zmesi. Na záver pridajte quinou a dobre premiešajte. Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte pri 175°C približne 45-55 minút. Či je koláč upečený zistíte tak, že po zapichnutí špáradla by vám malo ostať čisté. Hotový koláč nechajte dobre vychladnúť a môžete podávať.
Tip: Ak chcete vyskúšať ďalší netradičný recept s quinou, pozrite si aj recept na quinou na sladko s ovocím!