Ovsená kaša: Recepty a tipy na báječné raňajky

Vraví sa, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Je to preto, že jedlom si ráno naštartujete metabolizmus, budete mať viac energie a budete teda aj produktívnejší. Ak nezvyknete raňajkovať môžete si tým spôsobiť pravý opak.

Raňajky a chudnutie

Raňajky majú významný vplyv na chudnutie a zdravé stravovanie. Ak začnete svoj deň výživnými a bohatými raňajkami, dostanete do svojho tela dostatočný prísun živín, ktoré ho naštartujú. Vďaka tomu sa budete cítiť sýto. Po výdatných raňajkách si doprajete obvyklý obed a večer, keď už nebudete taký hladný si dáte len niečo ľahké.

Naopak, ak sa raňajkám vyhýbate môže sa stať že večer, keď sa vrátite z práce, ste schopný zjesť všetko čo vám príde po ruku. Je to tak preto, že vaše telo bez raňajok fungovalo celé dopoludnie z rezervy. To spomalilo metabolizmus a rovnako aj celkový výkon. Obed ste si možno dopriali, no energetický mínus sa vám tým neškrtol. Navyše, energiu z výdatnejšieho obedu nevyužijete. Spomalené telo si časť hneď uloží do zásob tuku pre istotu, pretože dovtedy pociťovalo hlad.

Krémová ovsená kaša

Ovsené vločky a kaša z nich sú veľmi vhodným pokrmom pre zdravé raňajky. Sú výborným zdrojom rastlinnej vlákniny. Okrem toho obsahujú aj glukózu, ktorá sa z nich uvoľňuje pomalšie. Práve to vám zaručí pocit sýtosti a dostatok energie na celý pracovný deň.

Ingrediencie:

  • 6 pl jemných ovsených vločiek
  • 1 čl kakaa
  • 1 čl čokoládového proteínu
  • 1 čl chia semienok
  • 1 banán
  • hrsť kokosových lupienkov
  • hrsť orechov
  • štipka škorice
  • čučoriedky
  • jahody

Postup:

Do misky vysypte ovsené vločky a zalejte ich vriacou vodou tak, aby boli ponorené, no vo vode neplávali. Pridajte kakao, čokoládový proteín a premiešajte. Následne do vločiek pridajte kokosové lupienky, chia semienka, oriešky a kolieska banánu. Banán kašu osladí takže nie je potrebné pridávať sladidlá, no ak si kašu chcete osladiť ešte viac, pridajte trocha medu či agávového sirupu. Hotovú kašu naservírujte spolu s čučoriedkami, jahodami, ríbezľami alebo aj iným ovocím podľa chuti.

Čokoládová ovsená kaša

Máte radi čokoládu, no bojíte sa si ju dopriať aby ste nepribrali? Kvalitná horká čokoláda má blahodárny vplyv na ľudský organizmus, je výborným zdrojom energie a taktiež pôsobí upokojujúco.

Ingrediencie:

  • 4 pl jemných ovsených vločiek
  • 1 pl ryžovej múky
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 20 g kvalitnej čokolády
  • sušené hrozienka

Postup:

Do hrnca nalejte mlieko a doň pridajte múku, vločky a nalámanú čokoládu. Kašu varte, kým bude mať správnu kašovitú konzistenciu. Uvarenú kašu v miske zmiešajte s hrozienkami, ktoré ju osladia.

Ovsená kaša cookie dough

Ovsená kaša cookie dough má od klasickej kaše odlišnú konzistenciu. Pripomína surové cesto na cookies či koláče. A kto práve sladké surové cesto rád neochutnáva? Kaša vás zasýti a dodá množstvo vitamínov, minerálov a bielkovín.

Ingrediencie:

  • 1/4 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1 hrnček mandľového mlieka
  • 2 pl kokosovej múky
  • 1 odmerka vanilkového proteínu (alebo sladidlo podľa chuti)
  • 1 pl kúskov tmavej čokolády

Postup:

V malom hrnci si zmiešajte vločky, kokosovú múku a vanilkový proteín. Proteín môžete nahradiť aj sladidlom, napríklad agávovým či čakankovým sirupom alebo medom. K zmesi pridajte mlieko a varte, kým kaša zhustne. Do uvarenej kaše primiešajte čokoládové kúsky a podávať ju môžete aj s obľúbeným ovocím či orieškami.

Ovsená kaša na slano

Pod pojmom ovsená kaša si každý hneď predstaví kašu s pestrofarebným ovocím, čokoládou či orieškami. Málokto ale vie, že ovsená kaša sa dá pripraviť veľmi jednoducho aj na slano. Vyskúšajte tieto sýte raňajky s vajíčkami a mozzarellou.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka hrubozrnných ovsených vločiek
  • 1 hrnček vody
  • 2 vajcia
  • 3 pl strúhanej mozzarelly
  • štipka soli
  • štipka mletého čierneho korenia

Postup:

V menšom hrnci priveďte vodu k varu. Do vriacej vody nasypte ovsené vločky a varte ich, kým zhustnú. Následne do hrnca primiešajte vajíčka, soľ, korenie a strúhanú mozzarellu. Kašu varte za stáleho miešania ešte 2 až 3 minúty. Hotovú kašu podávajte teplú.

Zapekaná ovsená kaša s kakaom

Ingrediencie:

  • 80 g jemných ovsených vločiek
  • 1 banán
  • 1 vajíčko
  • 1 odmerka čokoládového proteínu
  • 100 ml mlieka
  • 1 pl kakaa
  • 1 čl chia semienok
  • 1 čl prášku do pečiva
  • sladidlo podľa chuti
  • hrsť mandlí

Postup:

Banán roztlačte vidličkou na kašu. Pridajte k nemu vajíčko, mlieko a poriadne premiešajte. V druhej miske zmiešajte ovsené vločky, kakao, proteín, chia semienka a prášok do pečiva. Obe zmesi spolu zmiešajte, pridajte nasekané mandle a sladidlo podľa chuti. Kašu osladí aj čokoládový proteín, preto sladidlo pridávajte podľa toho, či máte radi výrazne sladšie pokrmy. Kašu vylejte do 2 zapekacích misiek, posypte plátkami mandlí a pečte pri 200°C približne 25 minút. Kašu podávajte teplú.

Kokosová ovsená kaša cez noc

Ak máte ovsenú kašu radšej na studeno, pripravte si ju už večer vopred. Stačí, ak ju dáte do uzatvárateľnej nádoby alebo si misku s kašou obalíte fóliou. Ráno sa už nemusíte zdržovať prípravou raňajok, jednoducho ju len vyberiete z chladničky.

Ingrediencie:

  • 1 biely jogurt
  • 1 čl chia semienok
  • 3 pl jemných ovsených vločiek
  • 3 pl kokosu
  • javorový sirup

Postup:

Všetky suroviny spolu jednoducho zmiešajte a vložte ich do uzatvárateľnej nádoby. Nádobu vložte na noc do chladničky. Ráno ju len vyberte, dozdobte ovocím alebo orieškami a môžete si pochutnávať.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.