Nakladaný hermelín: Naučte sa ten najlepší!
Nakladaný hermelín s orechami
Syr a orechy tvoria spolu veľmi chutnú kombináciu. Okrem hermelínu sa k vlašským orechom skvele hodí aj plesnivý syr.
Ingrediencie:
- 500 g rastlinného oleja
- 50 g vlašských orechov
- 4 ks hermelínu
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vetvičky tymianu
- 1 lyžica medovej horčice
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Hermelíny rozkrojte na polovice, lyžičkou vydlabte ich mäkký stred a vložte do misky. Dávajte pozor, aby ste pritom neporušili kôrku hermelínu, budete ju potrebovať. Vlašské orechy nasekajte a pridajte do misky k hermelínu. Zmes okoreňte tymianom, horčicou, soľou, čiernym korením a vidličkou poriadne zmiešajte.
Pripravenou zmesou naplňte polovice hermelínu a následne ich spojte. Do pohára na zaváranie nalejte olej, vložte 1 hermelín, vetvičku tymianu, niekoľko orechov, kúsky cesnaku a opäť zalejte olejom. Pohár dobre uzavrite a nechajte v chladničke odležať aspoň 5 dní.
Pikantní nakladaný hermelín
Pre milovníkov pikantných chutí je tu recept na pikantný nakladaný hermelín. Množstvo mletej pikantnej papriky zvoľte v tomto rýchlom recepte podľa vlastnej chuti.
Ingrediencie:
- 4 hermelíny
- 8 strúčikov cesnaku
- 2 lyžičky sladkej papriky (podľa chuti môžete časť nahradiť pikantnou)
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 1 cibuľa
- chilli papričky
- 10 guličiek čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 3 guličky nového korenia
- slnečnicový olej
Postup:
Hermelín rozrežte pozdĺžne na polovicu a spodnú časť natrite zmesou z prelisovaného cesnaku, papriky, soli, čierneho korenia a lyžice oleja. Priklopte vrchnú časť a rozkrojte na menšie časti. Nakrájaný syr vložte do nádoby na zaváranie a pridajte k nemu nakrájanú cibuľu, chilli papričky, guličky čierneho korenia, guličky nového korenia a bobkové listy. Na záver prilejte olej a nádobu uzavrite.
Nakladaný hermelín nechajte aspoň 3 dni odležať pri izbovej teplote, potom ho po otvorení skladujte v chladničke.
Nakladaný hermelín bez oleja so zemiakmi
Zdravý recept na hermelín bez prebytočného tuku. K hermelínu sa ako príloha obzvlášť hodia zemiaky. V recepte uvidíte ako si ich k nemu pripraviť jednoducho a chutne.
Ingrediencie:
- 1 hermelín
- 1 cibuľa
- 1 bobkový list
- 1 gulička nového korenia
- 5 guličiek čierneho korenia
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 škorica
- 1 zemiak
- 5 pl kvaskového liehového octu
- 3 kl kryštálového cukru
- voda
Postup:
Prevarte si čistú vodu a nechajte ju vychladnúť. Potom do nej pridajte cukor, ocot, korenie, nakrájanú cibuľu a strúčik cesnaku. Hermelín rozkrojte na štyri časti, vložte ho do pohára na zaváranie, zalejte zmesou a dobre uzavrite. Nechajte odležať v chladničke najmenej jeden deň.
Po jednom dni môžete hermelín podávať. Najprv si však k nemu pripravte chutné zemiaky. Zemiak uvarte vcelku a nechajte vychladnúť. Potom zemiak ošúpte, nakrájajte na plátky, potrite strúčikom cesnaku a osoľte. Vyberte nakladaný hermelín a podávajte spolu so zemiakmi.
Nakladaný hermelín so sušenými paradajkami
Medzi recepty z paradajok si môžete zaradiť aj tento nakladaný hermelín so sušenými paradajkami, s ktorým určite zažiarite.
Ingrediencie:
- 4 hermelíny
- 6 paradajok naložených v oleji
- olej z nakladaných paradajok
- 4 strúčiky cesnaku
- 10 zelených olív
- hrsť čerstvej bazalky
- hrsť petržlenovej vňate
- 1 cibuľa
- 1 jarná cibuľka
- 1 bobkový list
- olivový olej
- slnečnicový olej
Postup:
Sušené paradajky, olivy, polovicu bazalky, polovicu petržlenovej vňate, polovicu cibule a cesnak vložte do misky a rozmixujte. Hermelín pozdĺžne rozrežte, obe polovice dôkladne potrite zmesou a priklopte. Takto pripravené hermelíny vložte do nádoby na zaváranie a prilejte olej. Jednu štvrtinu nádoby zalejte olivovým olejom, dve štvrtiny slnečnicovým a zvyšok olejom zo sušených paradajok.
Nakrájajte druhú polovicu cibule a jarnú cibuľku. Spolu s bobkovým listom, zvyškom bazalky a petržlenovej vňate pridajte do nádoby tak, aby všetko bolo zaliate olejom.