Najlepší zdravý zemiakový guláš!

Základ typického zemiakového guláša tvoria najmä zemiaky no taktiež údené mäso, klobása či špekáčiky. Ich konzumácia ale môže pôsobiť nepriaznivo na vaše trávenie. Ak si chcete pripraviť zemiakový guláš zdravšie, vyskúšajte jeden z našich receptov.

Zemiakový guláš s mäsom

Ingrediencie:

  • 2 cibule
  • 300 g mrkvy
  • 1 kg zemiakov
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 400 g červenej fazule
  • 1 l vývaru
  • 4 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica worčesterovej omáčky
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky a opečte v hrnci na oleji. Po chvíli pridajte mleté mäso a chvíľu prudko opekajte. Keď bude mäso orestované, pridajte nakrájanú mrkvu, zemiaky, pretlak a všetko zalejte vývarom. Guláš priklopte, stlmite plameň a nechajte variť približne 25 až 30 minút, kým budú zemiaky mäkké. Potom pridajte scedené fazule z konzervy, worčestrovú omáčku, soľ, čierne korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko ešte ohrejte a môžete podávať.

Vyskúšajte aj obľúbené recepty na prípravu zdravého segedínskeho guláša.

Zemiakový guláš s tofu

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 2 čl sladkej papriky
  • 1 čl pálivej papriky
  • 2 pl oleja
  • 400 g tofu párkov
  • 2 pl celozrnnej pšeničnej múky
  • 1 čl drvenej rasce
  • 2 cibule
  • 2 pl paradajkového pretlaku
  • 1 l vývaru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • majoránka
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Cibuľu nakrájajte nadrobno, zemiaky na kocky a párky na kolieska. Na oleji opečte cibuľu, rascu a po chvíli pridajte párky. Všetko zasypte oboma druhmi papriky, pridajte pretlak a zalejte vývarom miešaným s múkou. Do gulášu vložte zemiaky a varte, kým budú mäkké. Nakoniec vložte prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie a majoránku podľa chuti. Polievku servírujte s celozrnným chlebom.

Zemiakový guláš s cuketou

Ingrediencie:

  • 2 párky s vysokým obsahom mäsa
  • 1 cibuľu
  • 5 zemiakov
  • 1 menšia cuketa
  • soľ

  • čierne korenie
  • mletá sladká paprika
  • majoránka
  • olej

Postup:

Párky a zemiaky nakrájajte na malé kúsky, cuketu na rezance a cibuľu nadrobno. Na oleji osmažte cibuľu, pridajte mletú papriku, čierne korenie a chvíľu opekajte. Potom vložte párky, zemiaky a cuketu. Všetko osoľte, podlejte vodou a duste do mäkka. Hotový guláš ochuťte štipkou majoránky.

Vegánsky zemiakový guláš

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 400 g uvareného cíceru
  • tempeh
  • 2 cibule
  • 2 pl paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • mletá červená paprika
  • soľ
  • drvená rasca
  • 1 strúčik cesnaku
  • majoránka
  • čierne korenie

Postup:

Cibule nakrájajte nadrobno a opečte na oleji dozlatista. Pridajte na kocky nakrájaný tempeh, mletú červenú papriku, soľ, drvenú rascu, na kocky nakrájané zemiaky a uvarený cícer. Všetko zalejte vodou a pridajte ešte jeden nastrúhaný zemiak, ktorý guláš zahustí. Do guláša pridajte 2 pl paradajkového pretlaku a na záver aj jeden strúčik cesnaku. Všetko varte, kým budú zemiaky mäkké.

TIP: Inšpirujte sa aj ďalšími receptami z cícera

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.