Karfiol recepty 5x inak

Tento článok obsahuje jednoduché karfiol recepty s postupom a hovorí, koľko karfiol obsahuje vitamínov, a aký má vplyv na náš organizmus.

Priaznivé účinky karfiolu

Karfiol obsahuje množstvo vitamínov a živín. Najviac je v ňom obsiahnutý vitamín C, no v menšom množstve aj vitamíny skupiny B a K. Vďaka vitamínu C má priaznivý vplyv na našu obranyschopnosť a prechladnutie proti nemu nemá šancu vyhrať. Karfiol ďalej prospieva aj tráveniu, správnej činnosti nervovej sústavy a navyše je účinný aj ako prevencia proti rakovine, cukrovke či obezite. 

Karfiol recepty

Zoznam jednoduchých karfiolových receptov.

Karfiol na mozoček

Recept, ktorý máte pripravený za pár minút, môžete podávať napríklad ako zdravú večeru. Dajte si k nemu napríklad chutný zelený šalát alebo varené zemiaky.

Ingrediencie:

  • 700 g karfiol
  • 1 cibuľa
  • 8 vajec
  • olej
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia
  • 1 čl drvenej rasce
  • petržlenová vňať
Karfiol recept na mozoček

Postup:

Karfiol nakrájajte na ružičky a v osolenej vode uvarte domäkka. Po uvarení počkajte kým trocha vychladne a potom ho nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nakrájanú nadrobno opražte na oleji, po chvíli k nej pridajte karfiol a okoreňte. Vajcia si v miske zmiešajte vidličkou so soľou a pridajte ku karfiolu. Miešajte, kým sa vajce a karfiol zrazia. Nakoniec posypte petržlenovou vňaťou.

KetoMix: Zhubněte pomocí ketonové diety
Zhubněte pomocí ketonové diety >>

Zapekaný karfiol so zemiakmi

Jednoduchý recept na zapekaný karfiol. Podľa chuti môžete v recepte vynechať šunku a namiesto nej pridať napríklad brokolicu. Karfiol v kombinácii s brokolicou zaručene odoženie prechladnutie.

Karfiol recept: Zapekaný karfiol so zemiakmi

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • 1 cibuľa
  • 3 zemiaky
  • 4 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g kyslej smotany
  • 200 ml mlieka
  • 100 g kuracej šunky
  • 150 g syr eidam
  • maslo
  • soľ
  • biele mleté korenie
  • mletý muškátový oriešok
  • petržlenová vňať

Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľu si vypražte na troške masla dosklovita. Karfiol nakrájajte na malé kúsky a zemiaky na plátky, takto ich vložte do misky. Postupne k ním primiešajte cesnak, opraženú cibuľku, kyslú smotanu, mlieko, nadrobno nakrájanú šunku a taktiež korenie. Zmes vložte do vymastenej zapekacej misy a pečte pri 180 °C asi 50 minút, kým budú zemiaky a karfiol mäkké. Na záver vytiahnite z rúry posypte nastrúhaným syrom a dajte zapiecť ešte na 15 minút. 

Hana schudla s Naturhouse. Skúste to taky >>
Hana schudla s Naturhouse. Skúste to taky >>

Obaľovaný karfiol v syrovom cestíčku

Každý určite pozná recept na vyprážaný karfiol obalený v takzvanom trojobale. Tento recept je ozvláštnený syrovou vrstvou, ktorá obaľovanému karfiolu dodá výbornú chuť. Navyše je karfiol pripravovaný v rúre a teda sa vyhnete nezdravému vyprážaniu. 

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • 2 hrnčeka celozrnnej strúhanky
  • ½ hrnčeka najemno nastrúhaného parmezánu
  • ½ hrnčeka strúhaného syru čedar
  • 1,5 hrnčeka ražnej celozrnnej múky
  • 2 vajcia
  • olivový olej
  • petržlenovú vňať na ozdobu

Postup:

Karfiol si umyte a nakrájajte na malé ružičky. Strúhanku, parmezán a čedar zmiešajte v miske. Ružičky karfiolu obaľte najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v syrovej zmesi. Obalený karfiol uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte ho olivovým olejom, osoľte a vložte do rúry. Pečte pri 220 stupňoch približne 30 minút. Nakoniec môžete posypať nadrobno nasekaným petržlenom.

Další recepty naleznete zde >>

Pečený karfiol v chilli omáčke

Vo vegánskom jedálničku je tento recept známy aj ako vegánske „kuracie krídelká“. Či už ste vegáni alebo nie, tento recept je veľmi chutný a navyše zdravý, preto sa ho nebojte vyskúšať.

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • ½ hrnčeku celozrnnej múky
  • ½ hrnčeku vody
  • 1 čl mletej papriky
  • 1 čl sušeného cesnaku
  • 2 pl oleja
  • 8 pl chilli omáčky
  • 4 pl ryžového octu
  • 1 pl sójovej omáčky
Karfiol recept: Pečený karfiol v chilli omáčke

Postup:

Karfiol si nakrájajte na ružičky. V miske zmiešajte celozrnnú múku a vodu, postupne primiešajte mletú papriku, sušený cesnak a vytvorte tak tekutú zmes, v ktorej obalíte karfiol. Obalený karfiol uložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 200 stupňoch približne 15 minút. Medzitým si pripravte omáčku. Zmiešajte chilli, olej, ocot a sójovú omáčku. Keď po 15 minútach karfiol vyberiete obaľte každú ružičku v pripravenej omáčke. Takto obalené pečte ešte aspoň 5 minút. Karfiol bude príjemne chrumkavý.

Karfiolové placky

Rýchly recept na chutné karfiolové placky.

Ingrediencie:

  • 1 karfiol
  • 2 vajcia
  • ¾ hrnčeka strúhaného syru
  • nakrájaná zelená cibuľka
  • 4 lyžice celozrnnej múky
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Karfiol nakrájajte na ružičky a uvarte ho v osolenej vode domäkka. Po uvarení ho nechajte chvíľu vychladnúť a potom ho nakrájajte nadrobno. Pridajte k nemu vajcia, syr, zelenú cibuľku, múku, korenie a zmiešajte. Zo zmesi vytvárajte placky, ktoré vyprážajte na troške oleja dozlatista.

Okrem receptov s vareným karfiolom sa ho nebojte zaradiť ani do prípravy smoothie koktejlov, ako väčšina zeleniny aj karfiol je najzdravší v surovom stave, v ktorom z neho získate najviac živín.

Další recepty naleznete zde >>

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.