Jednoduché a rýchle jedlá, ktoré pripravíte na jednej panvici
Rýchle špenátové placky
Recept na jednoduchú a zdravú večeru. Špenátové placky môžete podávať samostatne alebo aj s chutným šalátom. Sú hotové za pár minút a ingrediencie sú navyše veľmi zdravé.
Ingrediencie:
- čerstvý špenát
- 2 vajcia
- 1 strúčik cesnaku
- 4 plátky cukety
- ľanové semienka
- ovsené vločky
- soľ
Postup:
Všetky ingrediencie vložte do mixéra. Zmixované cesto postupne pridávajte na rozpálenú panvicu do tvaru placiek. Podľa chuti môžete na placky pridať napríklad aj chilli korenie.
Kuskus s kuracím mäsom
Kuskus môžete okrem tohto receptu využiť aj v rôznych iných, sladkých či slaných receptoch. Inšpirujte sa aj inými receptami z kuskusu a zistite aké blahodárne účinky ukrýva.
Ingrediencie:
- 1 hrnček kuskusu
- 1lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 ks kuracích pŕs
- 1 pór
- 2 hrste špenátu
- medvedí cesnak
- kurkuma
- čierne korenie
- soľ
Postup:
Na olivovom oleji si opečte nadrobno nakrájanú cibuľku, po chvíli k nej pridajte na kocky nakrájané mäso. Keď sa mäso dobre opečenie, pridajte čerstvý špenát, pór, zdravý medvedí cesnak, kurkumu, čierne korenie a soľ. Na záver pridajte hrnček kuskusu a celú zmes zalejte dvoma hrnčekmi vody. Varte, kým sa vám voda zo zmesi nevyvarí.
Bezlepkové cestoviny s cuketou
Ak sa snažíte jesť zdravšie, vhodnou obmenou klasických cestovín sú napríklad cestoviny kukuričné, špaldové či pohánkové, ktoré obsahujú oveľa viac živín než tie z bielej múky. Vyskúšajte recept na tieto kukuričné cestoviny, ktorý si môžete pridať aj medzi vaše obľúbené recepty z cukety.
Ingrediencie:
- 200 g kukuričných cestovín
- 2 hrste sušených hríbov
- 1/2 cukety
- 2 mrkvy
- 6 cherry paradajok
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1/2 brokolice
- 2 pl pasírovaných paradajok
- 100 g syra
- 1 pl olivového oleja
Postup:
Pred varením si namočte hríby na pár hodín do vody. Paradajky nakrájajte na polovice a brokolicu na menšie ružičky. Cesnak, cibuľu, cuketu a mrkvu nakrájajte na plátky. Na panvicu pridajte 1 pl olivového oleja a všetku zeleninu. Chvíľu opekajte, potom pridajte suché cestoviny, podlejte 1 dl vody a pridajte pasírované paradajky. Panvicu prikryte pokrievkou a duste približne 5 minút. Potom odkryte a duste ďalších cca 10 minút, kým cestoviny úplne zmäknú. Na záver pridajte váš obľúbený nastrúhaný syr a opäť zakryte pokrievkou na cca 5 minút. Môžete podávať.
Mexická quinoa so zeleninou
Quinoa sa radí k známym superpotravinám, je to tak najmä kvôli jej vysokej nutričnej kvalite. Obsahuje množstvo bielkovín a preto je dobré ju zaradiť do svojho jedálnička aj pri chudnutí. Pripraviť si ju môžete na sladko alebo aj na slano podľa tohto receptu.
Ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 paprika jalapeňo
- 1 hrnček quinoa
- 1 hrnček zeleninového vývaru
- 1 plechovka čiernej fazule
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 hrnček kukurice
- 1 lyžička chilli
- ½ lyžičky rasce
- 1 avokádo
- 2 lyžice posekaného koriandra
- šťava z limetky
- soľ
Postup:
V panvici rozohrejte olej a pridajte naň nadrobno nasekaný cesnak a papriku jalapeňo. Po chvíli pridajte quinou, fazuľu, paradajky, kukuricu, chilli, rascu a soľ. Všetko zalejte vývarom, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť cca 15 minút. Potom odkryte pokrievku a počkajte, kým sa odparí prebytočná voda, cca 5 minút. Nakoniec vmiešajte šťavu z limetky, koriander a na kocky nakrájané avokádo.
Španielská paella z jednej panvice
Tradičný španielsky pokrm paella, patrí medzi obľúbené pokrmy už aj u nás. Kúpiť si ju môžete v podobe polotovaru vo viacerých obchodoch s potravinami, zdravším variantom ale je, ak si ju pripravíte sami z kvalitných surovín.
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- 2 kuracie stehná
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 3 hrnčeky ryže
- morské plody podľa chuti
- zeleninový bujón
- šafran
- kurkuma
- majoránka
- olivový olej
- soľ
Postup:
Na olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte olúpané a nakrájané paradajky, nadrobno nakrájanú papriku a na kúsky nakrájané kuracie stehná. Pražte približne 5 minút. Potom pridajte ryžu, zalejte vodou s bujónom a varte asi 10 minút. Paellu ochuťte kurkumou, šafranom, majoránkou a soľou. Pridajte morské plody, ktoré máte radi a duste prikryté pokrievkou asi 5 minút. Hotovo.