Jednoduché a rýchle jedlá, ktoré pripravíte na jednej panvici

Rýchle špenátové placky

Recept na jednoduchú a zdravú večeru. Špenátové placky môžete podávať samostatne alebo aj s chutným šalátom. Sú hotové za pár minút a ingrediencie sú navyše veľmi zdravé.

Ingrediencie:

  • čerstvý špenát
  • 2 vajcia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 plátky cukety
  • ľanové semienka
  • ovsené vločky
  • soľ

Postup:

Všetky ingrediencie vložte do mixéra. Zmixované cesto postupne pridávajte na rozpálenú panvicu do tvaru placiek. Podľa chuti môžete na placky pridať napríklad aj chilli korenie.

Kuskus s kuracím mäsom

Kuskus môžete okrem tohto receptu využiť aj v rôznych iných, sladkých či slaných receptoch. Inšpirujte sa aj inými receptami z kuskusu a zistite aké blahodárne účinky ukrýva.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček kuskusu
  • 1lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 ks kuracích pŕs
  • 1 pór
  • 2 hrste špenátu
  • medvedí cesnak
  • kurkuma
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Na olivovom oleji si opečte nadrobno nakrájanú cibuľku, po chvíli k nej pridajte na kocky nakrájané mäso. Keď sa mäso dobre opečenie, pridajte čerstvý špenát, pór, zdravý medvedí cesnak, kurkumu, čierne korenie a soľ. Na záver pridajte hrnček kuskusu a celú zmes zalejte dvoma hrnčekmi vody. Varte, kým sa vám voda zo zmesi nevyvarí.

Bezlepkové cestoviny s cuketou

Ak sa snažíte jesť zdravšie, vhodnou obmenou klasických cestovín sú napríklad cestoviny kukuričné, špaldové či pohánkové, ktoré obsahujú oveľa viac živín než tie z bielej múky. Vyskúšajte recept na tieto kukuričné cestoviny, ktorý si môžete pridať aj medzi vaše obľúbené recepty z cukety.

Ingrediencie:

  • 200 g kukuričných cestovín
  • 2 hrste sušených hríbov
  • 1/2 cukety
  • 2 mrkvy
  • 6 cherry paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1/2 brokolice
  • 2 pl pasírovaných paradajok
  • 100 g syra
  • 1 pl olivového oleja

Postup:

Pred varením si namočte hríby na pár hodín do vody. Paradajky nakrájajte na polovice a brokolicu na menšie ružičky. Cesnak, cibuľu, cuketu a mrkvu nakrájajte na plátky. Na panvicu pridajte 1 pl olivového oleja a všetku zeleninu. Chvíľu opekajte, potom pridajte suché cestoviny, podlejte 1 dl vody a pridajte pasírované paradajky. Panvicu prikryte pokrievkou a duste približne 5 minút. Potom odkryte a duste ďalších cca 10 minút, kým cestoviny úplne zmäknú. Na záver pridajte váš obľúbený nastrúhaný syr a opäť zakryte pokrievkou na cca 5 minút. Môžete podávať.

Mexická quinoa so zeleninou

Quinoa sa radí k známym superpotravinám, je to tak najmä kvôli jej vysokej nutričnej kvalite. Obsahuje množstvo bielkovín a preto je dobré ju zaradiť do svojho jedálnička aj pri chudnutí. Pripraviť si ju môžete na sladko alebo aj na slano podľa tohto receptu.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 paprika jalapeňo
  • 1 hrnček quinoa
  • 1 hrnček zeleninového vývaru
  • 1 plechovka čiernej fazule
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 1 hrnček kukurice
  • 1 lyžička chilli
  • ½ lyžičky rasce
  • 1 avokádo
  • 2 lyžice posekaného koriandra
  • šťava z limetky
  • soľ

Postup:

V panvici rozohrejte olej a pridajte naň nadrobno nasekaný cesnak a papriku jalapeňo. Po chvíli pridajte quinou, fazuľu, paradajky, kukuricu, chilli, rascu a soľ. Všetko zalejte vývarom, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť cca 15 minút. Potom odkryte pokrievku a počkajte, kým sa odparí prebytočná voda, cca 5 minút. Nakoniec vmiešajte šťavu z limetky, koriander a na kocky nakrájané avokádo.

Španielská paella z jednej panvice

Tradičný španielsky pokrm paella, patrí medzi obľúbené pokrmy už aj u nás. Kúpiť si ju môžete v podobe polotovaru vo viacerých obchodoch s potravinami, zdravším variantom ale je, ak si ju pripravíte sami z kvalitných surovín.

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa
  • 2 kuracie stehná
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 3 hrnčeky ryže
  • morské plody podľa chuti
  • zeleninový bujón
  • šafran
  • kurkuma
  • majoránka
  • olivový olej
  • soľ

Postup:

Na olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte olúpané a nakrájané paradajky, nadrobno nakrájanú papriku a na kúsky nakrájané kuracie stehná. Pražte približne 5 minút. Potom pridajte ryžu, zalejte vodou s bujónom a varte asi 10 minút. Paellu ochuťte kurkumou, šafranom, majoránkou a soľou. Pridajte morské plody, ktoré máte radi a duste prikryté pokrievkou asi 5 minút. Hotovo.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.