Zdravý jablkový koláč, tvarohový koláč a ďalšie zdravé dezerty
Koláče nemusia byť spravidla plné lepku a cukru. Môžete si ich dopriať aj v low carb verzii pri nízkosacharidovej diéte, alebo využiť dokonca aj keto koláče, pokiaľ sa sacharidom úplne vyhýbate. Tajomstvom zdravého koláča je iba správny spôsob prípravy a kladenie veľkého dôrazu na ingrediencie, ako aj na ich kvalitu a pôvod.
Recepty na zdravé koláče
Koláče sú klenotom každej kuchyne a nie je dôvod sa ich vzdávať ani keď sa snažíte redukovať svoju váhu, či sledovať kalorické tabuľky. Ak by ste radi potešili nedeľnú návštevu alebo si len tak zdravo zamaškrtili, môžete pokojne vyskúšať nasledujúce recepty.
Zdravý jablkový koláč bez lepku
Zdravý jablkový koláč patrí medzi lacné recepty, takže poteší nie len chuťové bunky ale aj peňaženku. Je to skutočne jednoduchý a rýchly recept. Zvládne ho naozaj každý a to len za pár minút. Perličkou je, že je bez lepku, vegetariánsky a dokonca je vhodný aj pri nízkosacharidovej diéte.
Ingrediencie na korpus
- jednu veľkú vaničku polotučného tvarohu
- 2 pl medu alebo javorového sirupu
- 4 pl polotučného alebo tučného mlieka
- ½ kl perníkového korenia
Ingrediencie na vrch koláča
- štipka muškátového orecha
- pár kvapiek citrónu
- škoricu
- hrsť vlašských orechov
Postup prípravy
V miske zmiešajte všetky suroviny, teda tvaroh, med, mlieko a perníkové korenie. Vyšľahajte z nich kompaktnú hmotu. Vymastite si koláčovú formu alebo použite papier na pečenie a do pripravenej formy dajte vyšľahané cesto. Pečte v rúre približne 13 minút pri 220 °C.
Do hrnca vložte ošúpané a nakrájané jablká, med, kvapky citrónu, škoricu a muškátový oriešok. Túto jablkovú zmes podlejte vodou, aby sa nakrájané jablká rozvarili. Medzitým si nasekajte vlašské orechy a pridajte ich do hrnca k jablkovej zmesi.
Rozvarenú jablkovú zmes potom nalejte na upečený spodok koláča a dajte stuhnúť do chladničky
Zdravý tvarohový koláč s čučoriedkami bez lepku
S tvarohom v kuchyni je možné doslova čarovať. Máloktorá potravina má tak široké využitie a výhodou je aj jeho nízka cena. Tvaroh sa hodí na prípravu sladkých, slaných, teplých aj studených pokrmov. Z nutričného hľadiska (ak nepočítame mäso) je najbohatším zdrojom bielkovín a navyše chutí výborne.
Tento čučoriedkový koláč si určite obľúbite. V rámci zdravého pečenia je namiesto klasickej múky použitá ryžová múka, ktorá je bez lepku, a dokonca sme hnedým cukrom znížili aj prebytočné kalórie cez kalorické tabuľky. Celková doba prípravy sa zmestí do jednej hodiny, nezaberie preto ani veľa času. Ak máte radi zdravé, tvarohové a svieže koláče, odporúčame vyskúšať aj čoraz populárnejšie cheesecake recepty.
Ingrediencie na posýpku
- štipka mletej škorice
- 6 lyžíc hnedého cukru
- 3 lyžíc masla
- 6 lyžíc ryžovej múky
Ingrediencie na náplň
- 2 vajcia
- 350 g mäkkého tvarohu
- 3-5 lyžíc hnedého cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
Ingrediencie na cesto
- 10 lyžíc oleja
- 150 g vločiek
- 150 g celozrnnej múky
- štipka soli
- 1 vajce
- 150 g bieleho jogurtu
- 150 g hnedého cukru
Postup prípravy
V prvom rade si pripravte cesto. Múku zmiešajte so všetkými sypkými prísadami, pridajte tuk a vajce rozšľahané v jogurte. Vypracujte hladké cesto, ktoré rozlejte priamo na papier na pečenie a vložte na plech.
Cesto potrite tvarohom zmiešaným s vajcami, cukrom (koľko ho použijete záleží na vašej chuti) a citrónovou kôrou. Navrch dajte nahusto pripravenú posýpku a čučoriedky. Tvarohový koláč pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov asi pol hodinu.
Špaldovo-tekvicový koláč
Tento tekvicový koláč je rýchly a jednoduchý. Určite sa bude hodiť do vášho pestrého jedálnička. Jediné čo potrebujete je mať doma sladenku, tekvicu a špaldovú múku. Zvyšok ingrediencií už väčšinou nájdete v každej domácnosti.
Neviete, čo je to sladenka? Je to jačmenný slad vyrobený prírodným spôsobom, takže neobsahuje žiadne chemické prísady ani farbivá. Takýchto „zdravých pomocníkov“ je v kuchyni naozaj veľa. Pri ďalšom pečení vyskúšajte aj mandľové maslo alebo napríklad sójovú smotanu.
Ingrediencie
- 500 g špaldovej múky
- 400 g sladenky
- 120 g nahrubo namletých vlašských orechov
- 600 g nastrúhanej tekvice hokaido
- 1 lyžica škorice
- 2 lyžice bio prášku do pečiva
- 250 ml sezamového oleja
Postup prípravy
Pomocou mixéra zmiešajte mokré ingrediencie, teda sladenku a olej. V miske zmiešajte nastrúhanú tekvicu, mleté orechy, škoricu, múku, prášok do pečiva a prilejte vyšľahanú sladenku s olejom. Pomocou stierky dôkladne premiešajte a dajte na pekáč. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút.
Rebarborový koláč
Tento recept je nie len diétny ale navyše aj veľmi zdravý. Rebarbora totiž obsahuje prínosné kyseliny ako vápnik, mangán, draslík a vlákninu. Z rebarbory môžete vyčarovať nie len sladké koláče ale aj čaj, polievku alebo omáčku. V ázijskej kuchyni sa napríklad rebarbora pridáva do šošovice.
V modernej zdravej kuchyni, rovnako ako v tomto recepte, sú jednou zo základných surovín ovsené vločky. Krásne držia tvar, sú bez chuti a hlavne s nimi nepriberiete.
Ingrediencie na posýpku
- 100 g rozmixovaných ovsených vločiek
- 50 g špaldovej múky
- 150 g trstinového cukru
- 150 g kvalitného masla
- 50 g mletých orechov podľa vlastného výberu
Ingrediencie na cesto
- 250 g špaldovej múky
- 200 g rozmixovaných ovsených vločiek
- 100 g kvalitného masla
- 3 pl medu
- 2 vajcia
- 250 ml kefíru
- 1 prášok do pečiva
- 4 stonky rebarbory
- hrsť čerstvých jahôd
Postup prípravy
Začnite posýpkou, vysypte do misky vločky, múku, cukor, orechy a na kúsky pokrájané zmäknuté maslo.
Pokračujte cestom, najprv si olúpte tenkú vrchnú vrstvu rebarbory. Potom ju nakrájajte na tenké plátky. Rozohrejte maslo na cesto a nechajte vychladnúť. V miske si vyšľahajte med so žĺtkami, pridajte kefír a prisypávajte múku s práškom do pečiva a rozohriatým maslom. Vedľa si vyšľahajte tuhý sneh a na záver ho vmiešajte do cesta.
Pripravte si papier na pečenie do formy či plechu a nalejte naň cesto. Navrch koláča rovnomerne položte nakrájané kúsky rebarbory, jahôd a pridajte aj posýpku. Koláč pečte 30-40 minút pri 180 stupňoch.
Domáce keto koláče bez lepku a bez cukru
Aj ketónová diéta má svoje koláče. Domáce vianočné koláče bez lepku a bez cukru (ktoré patria medzi low carb a aj keto recepty) určite potešia každého milovníka cukroviniek bez lepku a bez cukru. Ak neviete, ako zdravo pribrať, tieto zdravé domáce vianočné koláče môžu byť skvelým tipom. Slúžia ako desiata, ale sú vhodné aj ako súčasť raňajok s jogurtom a čerstvým ovocím, alebo pokojne aj ako zdravá večera.
Ingrediencie
- 150 g kokosovej múky
- 80 g lieskových orieškov
- 100 g lieskovo-orieškového masla
- 80 g kakaa
- 1 vajce
- 5 polievkových lyžíc vlažnej vody
- kúsok horkej čokolády
Postup
Všetky prísady okrem čokolády vložte do mixéra a rozmixujte. Do zmesi vmiešajte čokoládu. Vytvarujte placky na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 20 – 25 minút pri teplote 180 stupňov. Vrch koláča môžete navyše potrieť zmesou lieskovcového masla a vaječného bielka.
Tip: pokiaľ premýšľate nad vhodným dezertom bez lepku a bez cukru, určite by ste mali skúsiť náš recept na vianočné kokosky.