Francúzske zemiaky: Recepty na rýchlu večeru aj slávnostný obed

Prekladané zemiaky s mletým mäsom

Klasické francúzske zemiaky s mletým mäsom.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 450 g mletého mäta
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 3 paradajky
  • petržlenová vňať
  • drvená rasca
  • 150 ml sladkej smotany
  • 2 vajcia
  • čili korenie
  • 100 g strúhaného syra

Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a orestujte na oleji. Pridajte mleté mäso, ochuťte soľou, čiernym korením a opečte. Po chvíli pridajte paradajky nakrájané na malé kúsky. Všetko spolu duste asi 15 minút, odstavte a pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Očistené zemiaky nakrájajte na tenké kolieska a okoreňte rascou. Časť z nich vložte do pekáča a postupne vytvárajte vrstvy spolu s mäsom. Zakryte alobalom a pečte 30 minút pri 200 stupňoch. Po dopečení zalejte zmesou smotany, vajec a čili. Na záver ešte posypte nastrúhaným syrom a pečte ešte ďalších 10 minút.

Slovenské zapekané zemiaky

Recept pre milovníkov bryndze.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 250 g bryndze
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 g tvrdého syra
  • 2 červené cibule
  • petržlenová vňať
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké kolieska a okoreňte soľou a čiernym korením. Rozložte ich na vymastený pekáč. Cibuľu nakrájajte na tenké kolieska, uložte pomedzi zemiaky a pokvapkajte olivovým olejom.

Zálievku si pripravíte zmiešaním kyslej smotany, bryndze, nadrobno nakrájaného petržlenu, nastrúhaného syra, drvenej rasce, štipky čierneho korenia a štipky soli. Zmesou zalejte zemiaky a pečte približne 40 minút pri 230 stupňov.

Francúzske zemiaky vegánske

Francúzske zemiaky si môžete pripraviť aj keď dodržiavate zásady vegánskeho jedálnička. Tu je jednoduchý návod, ako na to.

Ingrediencie:

  • 5 zemiakov
  • 1 brokolicu
  • 7 šampiňónov
  • ryžovú smotanu
  • 1 ľanové vajíčko (1 PL zomletých ľanových semienok + 3 PL vody) 
  • soľ
  • galgant
  • 2 vetvičky tymiánu
  • kokosový olej
  • mandľové lupienky
  • vegánsky syr

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke. Brokolicu rozoberte na približne rovnaké ružičky a uvarte ju v slanej vode s dvoma vetvičkami tymiánu. Medzitým nakrájajte šampiňóny na plátky. Ryžovú smotanu vymiešajte s ľanovým vajíčkom, pridajte soľ a galgant. Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na tenké kolieska. Zapekaciu misu vymastite kokosovým olejom a navrstvite na ňu zemiaky, brokolicu a šampiňóny. Celú zmes zalejte smotanovou zálievkou a posypte mandľovými lupienkami a vegánskym syrom. Pečte pri 180 stupňov približne 40 minút.

Francúzske zemiaky s cuketou

Cuketa je variabilnou potravinou, ktorá sa využíva v sladkých aj slaných receptoch. Skúste si pripraviť tieto francúzske zemiaky s cuketou a ďalšou zdravou zeleninou.

Ingrediencie:

  • 220 g zemiakov
  • 150 g zeleru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 270 g cukety
  • 1 červená cibuľu
  • 50 g kvalitnej hydinovej šunky
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 1 vajce
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky v šupke dajte variť spolu s ošúpaným zelerom. Keď sú zemiaky uvarené, nechajte ich vychladnúť, ošúpte ich a nakrájajte na tenké kolieska. Zeler nakrájajte na kocky. Na menšie kúsky nakrájajte aj cuketu, cibuľu a šunku. Všetko zmiešajte a vysypte do zapekacej misy vymastenej olivovým olejom. V miske si zmiešajte jogurt s vajíčkom, soľou a čiernym korením. Takto pripravenú zálievku vylejte na zmes a premiešajte aby sa dostala na všetky miesta. Pečte pri 200 stupňoch 30 až 40 minút. 

Francúzske zemiaky s kyslou kapustou

Kyslá kapusta je vďaka svojim priaznivým účinkom považovaná za elixír zdravia. Vyskúšajte recept na tieto chutné a zdravé francúzske zemiaky.

Ingrediencie:

  • 1,4 kg zemiakov
  • 150 g klobásy
  • hrsť kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 150 ml sladkej smotany
  • 4 veľké vajcia
  • maslo

Postup:

Zemiaky dajte variť v šupke. Po uvarení ich nechajte vychladnúť, ošúpte, nakrájajte na tenké kolieska a okoreňte soľou a čiernym korením. Cibuľu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Klobásu nakrájajte na kolieska. Pekáč vytrite maslom a navrstvite naň všetky ingrediencie. Zálievku vytvoríte zmiešaním smotany, vajíčka a štipkou soli. Pečte pri 220 stupňov približne 40 minút.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.