Cesnačka na šesť spôsobov!

Cesnak ako prírodný liek

Priaznivé účinky cesnaku sú známe po stáročia. Počas zimných mesiacov je ľudský organizmus náchylnejší k nachladnutiu alebo chrípke. Chrípka nie je príjemná záležitosť a posilnenie imunity proti nej je kľúčovým. Okrem nepríjemného pocitu, ktorý počas jej trvania prichádza, však môže spôsobiť i dodatočné trvalé problémy. Ak zaradíte cesnak do svojho jedálnička, môžete sa ľahko a chutne vyhnúť chrípkovým sezónam.

Rýchla cesnaková polievka

Cesnačka je ten najlepší spôsob, ako zahriať organizmus a zabezpečiť mu prirodzené posilnenie imunity.

Ingrediencie

  • 1,5 hlávky cesnaku + 7 strúčikov cesnaku
  •  6 zemiakov
  • 2 PL masla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • korenie (bobkový list, soľ a čierne korenie)
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 celozrnná bagetka

Postup

V hrnci roztopíme maslo, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a smažíme asi 2 minúty. Cesnakové strúčiky ošúpeme a pridáme k zemiakom. Pridáme bobkový list, čierne korenie a soľ a zalejeme vývarom. Varíme približne 20 minút, kým sa uvaria zemiaky. Z hrnca vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme. Po rozmixovaní pridáme do polievky čerstvo prelisované strúčiky cesnaku, premiešame a môžeme servírovať. Podávame s kúskami opečenej bagetky, ktorú si pripravíme jednoducho: na panvici zahrejeme olivový olej, pridáme na krúžky nakrájanú bagetku a opečieme z každej časti do chrumkava. Narežeme na kocky a vysypeme do polievky.

Cesnačka so zápražkou

                                                 Ingrediencie

  • 6 strúčikov cesnaku
  • čerstvé maslo
  • 1 ks zemiak
  • 1 zeleninový bujón
  • soľ
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 ks chlieb

Postup

Cesnak očistíme a nakrájame na drobné kúsky, alebo ho prelisujeme. Každá možnosť má jemne odlišnú chuť, odporúčame vyskúšať obe. Do hrnca si dáme maslo, zahrejeme a následne na ňom opražíme cesnak. Potom pridáme múku, chvíľu zapražíme a prilejeme vodu. Pridáme zeleninový bujón a na kocky nakrájaný zemiak. Varíme, dokým nebudú zemiaky mäkké a pripravené ku konzumácií. Na záver ešte osolíme podľa potreby. Podávame s chlebom, aby bola polievka výdatnejšia.

Ľahká cesnačka s cibuľou

Ingrediencie

  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 ks cibuľa
  • 3 zemiaky
  • cesnakový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • majorán
  • paprika červená sladká

Postup

Cibuľu nakrájame na drobno a speníme na oleji do zlatista. Pridáme 5 prelisovaných strúčikov cesnaku a ďalej popražíme, kým sa nezačne cesnak prilepovať. Odstavíme z plameňa, pridáme 1/4 čajovej lyžičky sladkej mletej červenej papriky a dobre premiešame. Zalejeme studenou vodou, pridáme zemiaky pokrájané na kocky, korenie, soľ a varíme, až kým zemiaky nie sú mäkké. Pridáme 1 čajovú lyžičku majoránu a varíme asi 5 – 8 minút. Nakoniec pridáme zvyšný prelisovaný cesnak, varíme ešte asi 2 – 3 minúty a polievka je pripravená na podávanie.

Cesnačka Pohlreich

Nasledujúci recept je evergreenom medzi receptami na cesnakovú polievku. Bol veľakrát vyskúšaný a stále si udržiava pozitívne hodnotenia. Je to taká bábovka v slanom svete na posilnenie imunity.

Ingrediencie

  • 3 PL hladká múka
  • 4 PL maslo
  • 800 ml kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g cesnaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • muškátový oriešok

Postup

Najprv očistíme 100 gramov cesnaku a opatrne ich nožom popučíme. V hrnci roztopíme 3 PL masla a pridáme očistený cesnak a chvíľu popražíme. Dbáme o to, aby cesnak nezhnedol. Stratil by svoju znamenitú chuť. Pridáme hladkú múku a chvíľu popražíme. Následne prilejeme vývar a dochutíme bielym korením, muškátovým orechom a soľou. Pokiaľ je vývar už ochutený, treba postupovať s najvyššou opatrnosťou. Varíme približne 30 minút. Potom polievku prilejeme do mixéra a a spolu so smotanou rozmixujeme. Rozmixovanú polievku prelejeme naspäť do hrnca a ešte niekoľko minút varíme. Osobitne si na panvici roztopíme maslo a opečieme na plátky pokrájané  2 strúčiky cesnaku. Tie pridáme do polievky tesne pred jej podávaním.

Krémová cesnačka so syrom a krutónmi

                                                                            Ingrediencie

  • 2 PL masla
  • 1 ks cibuľa
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 4 ks zemiakov
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 250 ml 30% smotany
  • koreniny (čierne korenie, rasca, tymián)
  • staršie pečivo
  • 2 PL olivový olej
  • tvrdý syr

Postup

Na masle speníme cibuľku, pridáme pretlačený cesnak, soľ, rascu, čierne korenie a na kocky nakrájané zemiaky. Chvíľočku popražíme a zalejeme vývarom.  Necháme povariť cca 20 minút. Medzitým si necháme rozohriať rúru na  200°C. Pečivo nakrájame na malé kocky a rozložíme na papierom na pečenie vystlaný plech. Pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry až kým nebude pečivo pekne chrumkavé a hnedé (6 – 8 minút). Polievku odstavíme z plameňa, rozmixujeme tyčovým mixérom a opäť privedieme k varu. Prilejeme smotanu, pridáme tymián a ešte krátko povaríme.  Podávame ozdobené chrumkavými krutónmi a postrúhaným syrom.

Cesnaková polievka krémová v bochníku

Cesnačka pripravená týmto spôsobom je veľmi výdatné jedlo. Uistite sa preto, že obed či večera je zložená z viacerých ľudí a väčšie množstvo sacharidov v chlebe nie je problém. Vynikajúco sa hodí na spoločnú slávnostnú večeru s priateľmi či rodinou.

Postup

Zemiaky nakrájame na kocky a necháme uvariť do mäkka s bobkovým listom a soľou. Keď sú zemiaky uvarené, bobkový list vyberieme a uvarené zemiaky s vodou rozmixujeme tyčovým mixérom, necháme opäť zovrieť, pridáme pretlačný cesnak a tavený syr. Z bochníkov odrežeme vrch, vydlabeme vnútro, do chleba nalejem polievku a pridáme postrúhaný syr. Podávame teplé a čo možno v najkratšou čase po pripravení.

Ingrediencie

  • 4 ks zemiakov
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 100 g taveného syra
  • 3 ks bobkový list
  • 1 ČL soľ
  • 100 g tvrdý syr
  • 4 ks bosniaky

Dobrú chuť!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.