Bramboračka: Recept ako od babičky!
Babičkina bramboračka
V chladom zimnom počasí nie je nič lepšie, ako pripraviť si chutnú polievku, ktorá vás zvnútra zahreje a zároveň aj zasýti. Presne takouto polievkou je bramboračka. Vyskúšajte si tento recept na tradičnú zemiakovú polievku so sušenými hubami.
Ingrediencie:
- 800 g zemiakov
- 200 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 100 g petržlenu
- hrsť sušených húb
- 100 g masla
- 4 pl hladkej múky
- 1 cibuľa
- štipka soli
- štipka nového korenia
- štipka čierneho korenia celého
- štipka sušeného cesnaku
- štipka sušenej majoránky
- 2 l vody
Postup:
Sušené huby namočte do teplej vody. Medzitým si očistite všetku zeleninu a nakrájajte ju na menšie kúsky. Vo väčšom hrnci na masle orestujte cibuľu. Po chvíli pridajte múku, chvíľu opekajte a zalejte vodou. Do vriacej vody pridajte huby, zemiaky a všetku koreňovú zeleninu. Okoreňte korením, osoľte a varte kým bude všetka zelenina mäkká. Ku koncu varenia pridajte pretlačený cesnak.
Bramboračka s pohánkou
Pohánka v tomto recepte slúži ako ingrediencia na zahustenie. Okrem toho že bramboračku ozvláštni svojou špecifickou chuťou, má aj množstvo blahodárnych účinkov na naše zdravie. Posilňuje imunitu, pomáha s chudnutím a krvným tlakom. Prečítajte si o pohánke a o tom, ako ju môžete využívať viac.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky čerstvých húb
- 3 zemiaky
- 3 mrkvy
- ½ zeleru
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- olivový olej
- 5 lyžíc pohánkovej lámanky
- rasca
- morská soľ
- čierne korenie celé
- 3 strúčiky cesnaku
- 1,5 l vody
- majoránka
Postup:
Huby nakrájajte na kocky, zeleninu spolu so zemiakmi ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Nakrájanú zeleninu orestujte v hrnci na masle. Po chvíli pripadajte opláchnutú pohánkovú lámanku a opekajte do zlatista. Pridajte rascu, soľ, celé čierne korenie, huby, zemiaky a zalejte vriacou vodou. Polievku varte približne 15 až 20 minút, kým bude všetko mäkké. Nakoniec ešte ochuťte pretlačeným cesnakom a majoránkou.
Diétna zemiaková polievka
Bramboračka alebo zemiaková polievka môže byť chutným pokrmom aj pri diétnom jedálničku. Na tejto kombinácií s karfiolom si určite pochutnáte.
Ingrediencie:
- 300 g zemiakov
- 200 g karfiolu
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 zeler
- 4 lyžice zeleného hrášku z plechovky
- 2 lyžice ovsených vločiek
- olej
- soľ
- majoránka
- mletá sladká paprika
- petržlenová vňať
Ingrediencie:
Všetku zeleninu umyte a nakrájajte na malé kúsky. Vložte do hrnca a zalejte vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Zeleninu varte, kým bude mäkká. Pred koncom varenia pridajte hrášok, korenie, ovsené vločky, olej a nechajte všetko ešte jemne ohriať. Podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou.
TIP: Vyskúšajte aj ďalšie recepty na chutné polievky, akými je gulášová, fazuľová či špenátová polievka.
Bramboračka s mäsovými knedličkami
Ingrediencie:
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 3 lyžice strúhanky
- ¾ lyžičky soli
- ½ lyžičky majoránky
- 1 lyžička sušenej zeleninovej zmesi
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 800 g zemiakov
- 1 hrnček sušených húb
- koreňová zelenina (cibuľa, pór, mrkva, zeler)
Postup:
Začnite prípravou mäsových knedličkov. Do misky vložte mäso, strúhanku, ¼ lyžičky soli, ½ lyžičky majoránky, 1 lyžičku sušenej zeleninovej zmesi, 2 prelisované strúčiky cesnaku a vajce. Zmes dobre premiešajte a rukami vytvorte malé knedličky. Do hrnca dajte 2,5 l vody, umyté a nakrájané zemiaky, soľ, huby, zeleninu a mäsové knedličky. Polievku varte, kým bude všetko mäkké. Na záver pridajte 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, povarte ešte 2 minúty a môžete podávať.
Bramboračka na kyslo so smotanou
Bramboračka je typickou českou polievkou. Ako to už s tradičnými národnými pokrmami býva, v každej časti krajiny si ľudia zvyknú bramboračku pripravovať inak. V niektorých častiach je typické pripravovať si bramboračku na kyslo, vyskúšajte to aj u vás doma.
Ingrediencie:
- 20 g sušených húb
- 500 g zemiakov
- soľ
- 2 lyžice hladkej múky
- 200 ml kyslej smotany
- 20 g masla
- ocot
- petržlenová vňať
Ingrediencie:
Huby nakrájajte na malé kúsky a zemiaky na kocky. Vložte ich do hrnca s vriacou vodou, osoľte a varte. Smotanu si zmiešajte s múkou a primiešajte k polomäkkým zemiakom. Varte, až kým budú zemiaky mäkká. Polievku zjemnite maslom a ochuťte petržlenovou vňaťou.
Krémová bramboračka
Ingrediencie:
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 plátky slaniny
- 3 šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 1,5 kg zemiakov
- čerstvý tymian
- 1 lyžička čerstvej majoránky
- muškátový oriešok
- 250 ml smotany
Postup:
V hrnci na rozpálenom oleji opečte nakrájanú slaninu do chrumkava. Ak bude opečená, vyberte ju a položte na stranu. Do hrnca vložte trošku viac oleja, šalotku, cesnak, zemiaky, tymian, majoránku a chvíľu opekajte. Po chvíli zalejte 2 litrami vody a prisypte štipku muškátového orieška. Všetko varte približne 20 minút. Na záver vmiešajte smotanu a polievku rozmixujte tyčovým mixérom. Podávajte ozdobenú opečenou slaninou a majoránkou.