Boršč: Klasika s tromi druhmi mäsa aj obmena pre vegánov

Pravý ruský boršč

Pravý ruský boršč sa pripravuje z hovädzieho mäsa, niekedy aj v kombinácií bravčovými rebrami alebo údeným mäsom. Vyskúšajte si tento chutný recept a prečítajte si, na čo všetko je červená repa dobrá.

Ingrediencie:

  • 200 g zemiakov
  • 100 g mrkvy
  • 2 bobkové listy
  • 300 g červenej repy
  • 500 g hovädzieho mäsa s kosťou
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g cibule
  • 200 g kapusty
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 5 guličiek celého čierneho korenia
  • soľ
  • čierne korenie
  • kyslá smotana
  • kôpor
  • petržlen

Postup:

Hovädzie mäso s kosťou poriadne umyte, vložte do hrnca, zalejte vodou a začnite variť. Varte približne 1 hodinu a 30 minút. 10 minút pred koncom varenia pridajte celé čierne korenia a bobkový list. Mäso vyberte a vývar preceďte. Mäso rozdrobte rukami na malé kúsky a pridajte do ho vývaru. Zemiaky nakrájajte na kocky a vložte do vývaru. Dajte variť približne na 15 minút. Potom pridajte nakrájanú kapustu a varte ďalej. Kým sa boršč varí pripravte si ostatnú zeleninu. Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu a červenú repu očistite a nastrúhajte. Na panvici opečte všetku zeleninu na kvapke oleja. 

Po chvíli pridajte k zelenine asi 2 naberačky vývaru, ktorý sa vám zatiaľ varí vedľa v hrnci a tiež paradajkový pretlak. Všetko premiešajte a pridajte trocha soli a čierneho korenia. Keď je zelenina mäkká pridajte celý obsah panvice do hrnca, premiešajte a varte už len 5 minút. Boršč podávajte s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

Tradičný ukrajinský boršč

Ak ste milovníkom mäsa, túto polievku by ste mali určite vyskúšať. Pripravuje sa z troch druhov mäsa v spojení s chutnou zeleninou.

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 500 g bravčového mäsa
  • 500 g údeného mäsa
  • 500 g bielej hlávkovej kapusty
  • 500 g červenej repy
  • 500 g zemiakov
  • 250 g petržlenu
  • 250 g mrkvy
  • 250 g cibule
  • 1 konzerva pasírovaných paradajok
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bravčová masť
  • ocot
  • cukor
  • mleté čierne korenie
  • bobkový list

Postup:

Mäso nakrájajte na menšie kocky a dajte variť. Keď budú všetky druhy mäsa mäkké, mäso sceďte a do vývaru dajte variť zemiaky a bobkový list. K mäkkým zemiakom pridajte do vývaru nadrobno nakrájanú kapustu. Nechajte variť a medzitým si nakrájajte a pripravte zeleninu. Mrkvu, petržlen a cibuľu nakrájajte na kocky a opečte na bravčovej masti. Po chvíli pridajte pasírované paradajky a zeleninu ďalej duste do zmäknutia. Keď je kapusta v hrnci mäkká, pridajte k nej zeleninovú zmes, uvarené mäso a 2 strúčiky cesnaku. Všetko dobre premiešajte a varte už len 10 až 15 minút. Polievku podávajte s 1 pl kyslej smotany.

TIP: Zimné obdobie je ako stvorené na prípravu teplých polievok. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na tekvicovú, brokolicovú a šošovicovú polievku.

Vegánsky zeleninový boršč

Aj keď tradičný boršč obsahuje mäso, môžete ho pripraviť jednoducho aj bez neho na vegánsky spôsob.

Ingrediencie:

  • 150 g bielych fazúľ
  • 1 červená cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 zelery
  • 1 zelená paprika
  • 6 lyžíc repkového oleja
  • 2 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 2 guľôčky celého čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 menšia červená repa
  • 100 g červenej kapusty
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice sušených húb
  • 1 zemiak
  • čerstvý kôpor
  • soľ

Postup:

Fazuľu namočte deň vopred do vody. Potom ju zlejte, zalejte 2,5 násobným množstvom vody a varte do mäkka približne 40 minút. Medzitým si cibuľu nakrájajte na drobno, mrkvu a zeler na tenké plátky a papriku na prúžky. Všetku zeleninu opečte v hrnci na troške oleja spolu s korením. Cesnak nakrájajte nadrobno a spolu s cukrom pridajte k zelenine. Pridajte pretlak a varte približne 5 minút. Potom zalejte 2 litrami vody a pridajte nastrúhanú repu, nakrájanú kapustu a na kocky nakrájaný zemiak. Do hrnca pridajte aj huby, prikryte pokrievkou a varte približne 40 minút. Na záver ochuťte soľou, octom a vmiešajte fazule a nasekané bylinky.

Rýchly boršč s mäsom

Boršč je polievka, ktorej príprava zaberá dlhší čas. Ak ale nechcete stáť v kuchyni zopár hodín, vyskúšajte tento recept na rýchly boršč s údeným mäsom.

Ingrediencie:

  • 400 g údenej pečene
  • 2 mrkvy
  • 6 zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 200 g červenej fazule v náleve
  • 150 g varenej repy
  • 200 g červenej kapusty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 3 litre vody
  • olej
  • kyslá smotana
  • bobkový list
  • nové korenie
  • celé čierne korenie
  • umeocot

Postup:

Cibuľu orestujte v hrnci na oleji, po chvíli k nej pridajte na kocky nakrájané údené mäso a pár minút opekajte. Potom zalejte vodou a varte do mäkka. Mrkvu a zemiaky nakrájajte na menšie kúsky a opečte na panvici na troške oleja. Po chvíli pridajte k zemiakom trocha vody, v ktorej sa varí mäso a duste približne 10 minút. Keď je mäso uvarené, pridajte nakrájanú červenú papriku, červenú repu, fazule, cesnak, zemiaky a mrkvu a tiež paradajkový pretlak. Všetko premiešajte a varte cca 15 minút. Na záver ochuťte korením a umeoctom.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.