7 potravín, ktoré nahradia prílohy a napomôžu k vysnívanej postave
Klasické prílohy ako zemiaky či ryža sú zdrojom sacharidov. Sacharidy sú nevyhnutnou zložkou našej potravy, avšak, aj pri ich výbere si môžete zvoliť zdravšiu verziu.
Prečo sú sacharidy dôležité?
- telu dodávajú energiu
- sú palivom pre mozog a svaly
- zasýtia na dlhšiu dobu
Prílohy a chudnutie
Prílohy by ste z jedálnička určite nemali vynechávať ani keď sa snažíte zredukovať hmotnosť. Sú zdrojom energie pre vaše telo a zasýtia vás na dlhšiu dobu, takže sa po jedle nebudete hneď cítiť hladný. Ak sa ale snažíte schudnúť, najlepším návodom je zredukovať ich množstvo na vašom tanieri. Vymeňte ich za veľkú dávku zeleniny a prílohu ako ryžu či zemiaky si doprajte len v menšom množstve.
Dôležité je aj to, ako je príloha pripravená. Pri príprave sa vyhnite najmä veľkému množstvu oleja. Ak máte radi klasické zemiaky, skúste si ich uvariť v šupke a na prípravu knedle použite celozrnnú múku. Ani klasické prílohy pre vás nemusia byť strašiakom, ak si ich pripravíte zdravšie a doprajete si ich v primeranom množstve.
Čím nahradiť klasické prílohy?
Kukuričná kaša
Kukuričná kaša je známa aj pod názvom polenta. Využiť ju môžete ako náhradu klasickej zemiakovej kaše, no použiť sa dá aj do sladkých receptov. Polenta vás zasýti a navyše je bez lepku, takže je vhodná aj pre celiatikov. Obsahuje železo, bielkoviny, vitamíny skupiny A, B a tiež vápnik.
Pohánka
Pohánku môžete využívať ako prílohu k hlavnému jedlu, na výrobu chleba, cestovín, do polievok či nákypov. Je to takzvaná superpotraviny, ktorá obsahuje množstvo blahodárnych látok. Napríklad rutín, horčík, železo či aminokyseliny.
Bulgur
Bulgur je ľahko stráviteľná potravina, ktorá obsahuje kvalitné proteíny a vlákninu. Ako príloha k jedlu vás zasýti na dlhšiu dobu a tiež podporí imunitu, metabolizmus a psychickú pohodu.
Červená šošovica
Červená šošovica je zdrojom vlákniny, železa, vápnika a ďalších prospešných vitamínov a minerálov. Nenájdete v nej takmer žiadne tuky a preto je vhodná najmä pri redukcií hmotnosti ale tiež pri problémoch s trávením, cukrovke či vysokom cholesterole.
Batáty
Na rozdiel od klasických zemiakov majú batáty nižší glykemický index. Okrem toho obsahujú aj vitamín A, beta katorén a množstvo ďalších výživných látok, ktoré pôsobia blahodárne na naše zdravie.
Cuketa
Cuketa obsahuje viac ako 90 % vody a preto je ako stvorená je diétneho jedálnička. Pomocou špiralizéra z nej môžete jednoducho vytvoriť špagety alebo ju môžete vydlabať a naplniť mäsom, syrom či inými surovinami. Podobnou surovinou je aj uhorka, z ktorej si rýchlo a jednoducho vytvoríte raw špagety.
Karfiol
Vedeli ste, že karfiol môžete použiť aj ako zdravšiu náhradu ryže? Keďže nemá veľmi výraznú chuť skúste ho ochutiť napríklad kurkumou, petržlenovou vňaťou či inými bylinkami. Okrem toho ho môžete použiť aj ako základ zdravého cesta na pizzu.
Medzi ďalšie zdravé prílohy, ktoré dodajú sacharidy do vášho jedálnička môžete zaradiť napríklad quinou, pšeno alebo celozrnné pečivo či cestoviny.
Prílohy môžete nahradiť aj chutnou zeleninou, z ktorej jednoducho vytvoríte pečené hranolky, ako napríklad zo zeleru či mrkvy. Na zdravšiu verziu kaše môžete použiť tekvicu hokkaido. Šampiňóny a baklažán môžete naplniť obľúbenými surovinami a upiecť.