Medvedí cesnak: Superpotravina z našich lesov

Medvedí cesnak voľne rastúci v lese s bielymi kvetmi. Pomedzi stromy presvitá slnko.

Medzi prvé zelené rastliny, ktoré začnú rásť hneď, ako sa trochu oteplí a na zem dopadnú prvé teplejšie slnečné lúče jednoznačne patrí medvedí cesnak. Začína rásť skoro na jar v nielen v našich slovenských lesoch, ale aj v mnohých častiach sveta vrátane Európy, Ázie a Severnej Ameriky. Bežne sa vyskytuje v tienistých lesných oblastiach a možno ho identifikovať podľa jeho výraznej lákavej cesnakovej vône. Medvedí cesnak recepty sú ideálne na privítanie jari vo vašom jedálničku. Navyše, medvedí cesnak je známy svojimi mnohými zdravotnými výhodami a po stáročia sa používa ako prírodný liek na rôzne ochorenia.

Kedy rastie medvedí cesnak? 

Medvedí cesnak zvyčajne začína rásť skoro na jar, okolo marca alebo apríla. Najlepší čas na zber medvedieho cesnaku je v skorých štádiách rastu, keď sú listy ešte mladé a jemné a šťavnaté. Medvedí cesnak zber sa neodporúča počas letných mesiacov, pretože rastlina je príliš zrelá a listy môžu byť tvrdé a horké. Okrem toho je dôležité zbierať medvedí cesnak iba z oblastí, ktoré sú bez znečistenia a pesticídov. Budete si tak na 100 % istí, že nazbieraný medvedí cesnak je bezpečný na konzumáciu

Medvedí cesnak účinky 

Jednou z najznámejších výhod medvedieho cesnaku je jeho schopnosť posilniť imunitný systém. Je bohatý na vitamíny A a C, ktoré sú nevyhnutné pre imunitné funkcie. Obsahuje tiež alicín, zlúčeninu so silnými antimikrobiálnymi vlastnosťami. Pravidelná konzumácia medvedieho cesnaku je spojená so zníženým rizikom infekcií a môže pomôcť v boji proti prechladnutiu a chrípke.

Medvedí cesnak je známy aj pre svoju schopnosť podporovať kardiovaskulárne zdravie. Obsahuje zlúčeniny síry, ktoré môžu pomôcť znížiť krvný tlak a znížiť riziko srdcových ochorení. Štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia medvedieho cesnaku môže pomôcť zlepšiť hladinu lipidov v krvi a znížiť zápal v tele. Súčet týchto vlastností robí z medvedieho cesnaku skutočnú superpotravinu.

Medvedí cesnak recepty

Medvedí cesnak je všestranná ingrediencia, ktorá dokáže dodať každému pokrmu lahodne štipľavú a sviežu chuť. Od polievok a šalátov až po medvedí cesnak pesto a omáčky – medvedí cesnak sa dá v kuchyni využiť na nespočetné množstvo spôsobov. Vďaka svojim silným protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam je medvedí cesnak nielen chutným doplnkom do vašich jedál, ale aj vysoko výživným. Či už si po medvedí cesnak zájdete do lesa, alebo si ho kúpite na miestnom farmárskom trhu – medvedí cesnak je nevyhnutnou ingredienciou pre každého milovníka jedla. A predovšetkým: medvedí cesnak recepty nevyhnutne patria k začiatku jari. Medvedí cesnak je skvelá ingrediencia s ktorou ho aj náležite oslávite. Medvedí cesnak sa dá výborne využiť napríklad aj do veľkonočných receptov.

1

Medvedí cesnak pesto

Pesto z medvedieho cesnaku je obľúbený medvedí cesnak recept, ktorý dodáva tradičnému pestu svieži a voňavý nádych. Toto pesto vyrobené z listov medvedieho cesnaku, parmezánu, píniových orieškov, olivového oleja a citrónovej šťavy sa ľahko pripravuje a je dostatočne univerzálne na použitie ako dip, nátierka alebo omáčka. Medvedí cesnak je známy svojou výraznou chuťou a zdravotnými benefitmi, vďaka čomu je medvedí cesnak pesto výživným a lahodným doplnkom každého jedla. Navyše je to skvelý spôsob, ako zaradiť medvedí cesnak do jedálnička, keď je sezóna.Vyskúšajte aj klasické bazalkové pesto, zvané tiež pesto genovese

Ingrediencie:

  • 150 g čerstvých listov medvedieho cesnaku
  • 50 g píniových orieškov
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 150 ml extra panenského olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Listy medvedieho cesnaku dôkladne opláchnite a odstráňte tvrdé stonky. Píniové oriešky opekajte na suchej panvici na strednom ohni niekoľko minút za častého miešania, kým jemne nezhnednú. V kuchynskom robote zmiešajte listy medvedieho cesnaku, opečené píniové oriešky a parmezán. Pulzujte nahrubo nasekané. Kým kuchynský robot beží, pomaly prilievajte olivový olej, kým pesto nedosiahne požadovanú konzistenciu. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.

Pesto z medvedieho cesnaku skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až týždeň.

TIP: Miesto píniových orechov môžete použiť tiež kešu orechy, alebo slnečnicové semiačka. Kúpite ich v obchodoch so zdravou stravou, alebo aj v eshopoch, ako je napríklad Grizly.sk.

2

Cesnačka z medvedieho cesnaku

Polievka z medvedieho cesnaku je lahodný a výživný spôsob, ako si vychutnať túto sezónnu ingredienciu. Medvedí cesnak polievka má žiarivú zelenú farbu a výraznú cesnakovú chuť. Tento medvedí cesnak recept môžete pripraviť so zemiakmi, cibuľou a kuracím alebo zeleninovým vývarom a na konci ju zjemniť smotanou alebo crème fraîche. Polievka z medvedieho cesnaku je obľúbeným jedlom v mnohých európskych krajinách, najmä na jar, keď je medvedí cesnak v sezóne. Medvedí cesnak polievka sa často podáva s chrumkavým chlebom alebo krutónmi. Je to sýta, hrejivá ale aj svieža polievka, ktorá sa ideálne hodí k jarnému počasiu. Ak ste milovníkmi polievok, vyskúšajte aj ďalšie sýte a hrejivé recepty na polievky

Ingrediencie:

  • 200 g listov medvedieho cesnaku, umytých a nahrubo nasekaných
  • 2 stredne veľké zemiaky, ošúpané a nakrájané na kocky
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 1 L zeleninového vývaru
  • 150 ml hustej smotany
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup: 

Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a restujte asi 5-7 minút, kým nebude priehľadná. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky do hrnca a varte ďalších 5 minút. Zalejte zeleninovým vývarom a zmes priveďte do varu. Znížte oheň a nechajte polievku variť asi 20 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú. Do hrnca pridajte nasekané listy medvedieho cesnaku a varte ďalších 5 minút. Pomocou ponorného mixéra alebo bežného mixéra rozmixujte polievku na hladkú kašu. Do polievky pridáme hustú smotanu a dobre premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Podávajte horúce a podľa potreby ozdobte nasekanými listami medvedieho cesnaku.

3

Kuracie prsia plnené medvedím cesnakom a syrom feta

Kuracie prsia plnené medvedím cesnakom a fetou sú lahodný medvedí cesnak recept, ktorý spája sviežu a živú chuť medvedieho cesnaku so smotanovou a pikantnou príchuťou syra feta. Kuracie prsia sú plnené zmesou nasekaného medvedieho cesnaku a nadrobenej fety a následne upečené do dokonalosti. Tento medvedí cesnak recept je ideálnym jedlom na špeciálnu príležitosť alebo víkendovú večeru a určite zapôsobí na vašich hostí svojou jedinečnou chuťou a prezentáciou. Tento recept navyše patrí medzi keto recepty, je teda vhodný pre tých, ktorí sa stravujú podľa zásad keto diéty.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia
  • 100 g syra feta
  • 50 g listov medvedieho cesnaku
  • 1 citrón
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup: 

Rúru predhrejeme na 180°C. Kuracie prsia umyte a osušte. Do každého kuracieho prsa vyrežte ostrým nožom vrecko. Syr feta rozdrobte a listy medvedieho cesnaku nasekajte nadrobno. Zmiešajte ich spolu v miske. Každé kuracie prso naplňte zmesou fety a medvedieho cesnaku. Kuracie prsia pokvapkajte šťavou z citróna a pokvapkajte olivovým olejom. Dochuťte soľou a korením. Kuracie prsia vložte do zapekacej misy a pečte v rúre 25-30 minút, kým nie je kura prepečené a plnka horúca a bublajúca. Kuracie prsia podávajte horúce, ozdobené extra listami medvedieho cesnaku a kolieskami citróna.

4

Slané maslo s medvedím cesnakom

Maslo z medvedieho cesnaku je lahodná a ľahko pripraviteľná nátierka, ktorá dodá každému jedlu šmrnc. Vyrobené len z niekoľkých jednoduchých ingrediencií, vrátane čerstvého medvedieho cesnaku, masla a citrónovej šťavy, je ideálne na natieranie toastov, rozlievanie na zelenine alebo ako korenie na grilované mäso. Medvedí cesnak dodáva jemnú, no výraznú chuť, ktorá je pikantná a zemitá, vďaka čomu je dokonalým doplnkom k širokej škále jedál.

Ingrediencie:

  • 100 g nesoleného masla, zmäknutého
  • 50 g listov medvedieho cesnaku, umytých a sušených
  • ½ lyžičky morskej soli

Postup: 

Listy medvedieho cesnaku nasekajte nahrubo a vložte do kuchynského robota. Mixujte, kým nie je jemne nakrájaný. Pridajte zmäknuté maslo a morskú soľ do kuchynského robota a mixujte, kým sa dobre nespoja. Maslovú zmes naneste lyžicou na papier na pečenie alebo potravinovú fóliu a vytvarujte z nej valček. Maslový valček chlaďte v chladničke aspoň hodinu, kým nebude pevné. Na servírovanie nakrájajte maslové valček na kolieska a natierajte na chlieb, alebo použite na varenie.

5

Quiche s medvedím cesnakom

Quiche z medvedieho cesnaku je chutné a zdravé jedlo, ktoré spája lahodnú chuť a vôňu medvedieho cesnaku. Toto jedlo je ideálne na jarný brunch alebo ľahký obed a môže sa podávať teplé alebo studené. Medvedí cesnak dodáva quiche jedinečnú a jemne štipľavú chuť, ktorú dopĺňa krémová a pikantná náplň. Quiche z medvedieho cesnaku s chrumkavým cestom a zlatohnedým povrchom bude určite hitom každého milovníka jedla.

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g studeného nesoleného masla, nakrájaného na malé kocky
  • ½ lyžičky soli
  • 60-80 ml ľadovej vody

Náplň:

  • 100 g listov medvedieho cesnaku
  • 4 vajcia
  • 250 ml hustej smotany
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 100 g strúhaného syra (napríklad Gruyere alebo čedar)

Postup: 

Najskôr si pripravte cesto na quiche. Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a pomocou mixéra, alebo prstov primiešajte maslo do múky, kým sa zmes nerozdrobí a maslo nebude mať veľkosť malého hrášku. Postupne pridávajte ľadovú vodu, po lyžiciach, za stáleho miesenia cesta rukami, kým sa cesto nespojí a nevytvorí guľu. Guľu vytvarujte do placky, zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky aspoň na 30 minút. Kým cesto oddychuje, pripravte si plnku. Rúru predhrejte na 200°C. Vymastite 23 cm misku na quiche alebo koláč. Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 3-4 mm. Cesto opatrne preložte do pripravenej misky na quiche, pričom ho vtlačte dnu a po stranách. Prebytočné cesto visiace cez okraj odrežte. Spodnú časť kôrky popichajte vidličkou. Cesto vysteľte papierom na pečenie a naplňte fazuľou na pečenie alebo sušenou fazuľou, aby sa cesto nenafúklo. Kôru pečte 10-15 minút, potom odstráňte papier na pečenie a fazuľu a pečte ďalších 5-10 minút, kým nie je kôrka jemne zlatistá. Vyberte z rúry a odložte.

Listy medvedieho cesnaku umyte a nasekajte nadrobno. V miske vyšľahajte vajcia, smotanu, soľ a čierne korenie. Vmiešajte nasekaný medvedí cesnak a strúhaný syr. Vaječnú zmes nalejte do predpečeného cesta. Pečte 30-35 minút, kým plnka nestuhne a nie je na vrchu dozlatista. Pred krájaním a podávaním nechajte quiche z medvedieho cesnaku niekoľko minút vychladnúť.

Medvedí cesnak je všestranná a lahodná ingrediencia, ktorá dokáže dodať jedinečnú chuť rôznym jedlám. Od pesta a polievok až po quiche a maslo, existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako začleniť túto výnimočnú divokú rastlinu do vášho jedálnička.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.