Zdravé náhrady v pečení alebo ako si dať zákusok a nehrešiť

Poradíme vám, ako na to, aby ste mohli očariť svojich známych, keď prídu na návštevu. Ako byť skvelým hostiteľom a nemusieť pritom myslieť, ako v pondelok budete drieť v posilňovni, aby ste vypotili koňakovú špičku či šľahačkovú tortu.

Pripraviť na oslavu narodenín zdravú tortu nemusí byť zas až tak ťažké, stačí si uvedomiť pár jednoduchých zásad, ktoré vám k tomu veľmi pomôžu. Akú múku použiť? Aké sladidlo? Pečenú, či nepečenú tortu? Tak ideme na to, aby sme vám v týchto otázkach urobili jasno.

Čím nahradiť cukor

Máte neprekonateľnú chuť na sladké, ale nechcete si dať zákusok, v ktorom viete, že je veľké množstvo rafinovaného cukru? Poznáte totiž všetky riziká spojené s vysokou konzumáciou tohto tichého zabijaka. Nahradiť ho môžete celkom jednoducho, nejde o žiadne umelé sladidlá, možno totiž využívať predovšetkým prírodné varianty.

Agávový sirup
Tento sirup podobný medu sa používa už od nepamäti, Aztékovia ho považovali za boží dar. Dbajte len na to, že obsahuje naozaj vysoké množstvo fruktózy, preto jeho sladivosť je veľká. Stačí ho použiť málo.

Med
Bohatý na antioxidanty, vhodný ako sladidlo do nápojov. Len pozor na to, že keď dáte med do čaju, ktorý ste práve uvarili, príde o svoje liečivé účinky. Teda do mätového čaju na chrípku ho dajte až vtedy, keď je čaj trochu vychladený. Je vhodný do koláčov, zákuskov i poliev. Dodá im sladkú chuť, krémovú konzistenciu a krásnu medovú farbu.

Javorový sirup
Výborná sladivosť, skvelá chuť. Kupujte však naozaj kvalitné sirupy, nie náhradky plné cukru. Hodí sa na všetky druhy pečenia, ale aj na domácu granolu, do dressingov, šalátov či na palacinky a lievance.

Jablková šťava
100% jablčná nesladená šťava vám vykoná rovnakú službu ako biely cukor. Dávajte rovnaké množstvo, čo by ste dali cukru, len potom pridajte múku, pretože budete mať cesto redšie.

Sušené ovocie
Rozmixované sušené ovocie vám dokonale osladí múčnik a pridá výhody sušeného ovocia, ako je obsah antioxidantov a vlákniny.

Kokosový cukor
S týmto sladidlom opatrne, síce to nie je biely rafinovaný cukor, ale stále je to cukor. Musíte dbať na jeho kvalitu a ideálne ho striedať s inými variantmi. Je skvelý na sladenie kávy.

Prezreté banány
Rozmixujte prezretý banán, ktorý by ste inak vyhodili, a použite ho do akéhokoľvek múčnika, osladí vám ho rovnako, ak nie viac ako cukor.

Pozor si dajte taktiež na múku

Táto kapitola je trochu zložitejšia, ak do zdravšieho variantu počítame to, že chceme, aby múka bola bezlepková. Tu vám prinášame zmes rôznych druhov múk, ktoré keď zmiešate, vznikne vám bezlepková, zdravšia múka na pečenie.

Na 1 kg múky budete potrebovať:

  • 200 g cícerovej múky,  
  • 200 g prosovej múky,  
  • 300 g bielej ryžovej múky,  
  • 300 g zemiakového škrobu,

V niektorých receptoch možno múku nahradiť bezlepkovým variantom, kedy napríklad:

  • Odpaľované cesto môžete pripraviť z kombinácie ryžovej múky so zemiakovým škrobom a xantánovej gumy.
  • Ovocné koláče môžete pripraviť z múky mandľovej.
  • Bábovku pripravte s využitím kukuričného škrobu.

Ten z vás, kto nemá potrebu vynechávať lepok, môže použiť akúkoľvek celozrnnú múku.

Výhody raw múčnikov

Raw múčniky sú nepečené, nepoužívate u nich teda múku ani kypriaci prášok, čo je výhodou číslo jedna. Druhou výhodou je, že vo väčšine sladkých receptov v raw jedálničku nie je pridaný rafinovaný cukor.

  • vysoký obsah živín

  • zvýšenie energie

  • bez pridaných cukrov

  • bez trans tukov

  • nižší obsah aditív

  • vysoký obsah draslíka, horčíka, kyseliny listovej a vlákniny

  • nižší obsah tukov, cholesterolu a sodíka

  • pozitívny vplyv na psychický stav

  • ekologicky šetrné stravovanie

Raw čokoládový rez

Ingrediencie:

  • 200 g kešu orechov či slnečnicových semienok,

  • 30 g holandského kakaa,

  • 150 g javorového sirupu,

  • 30 g kokosového oleja,

  • 1 čajová lyžička mletej vanilky alebo vanilkový extrakt,

  • štipka nerafinovanej soli,

  • 110 ml vody

Postup:
Kokosový olej nechajte rozohriať vo vodnom kúpeli, potom všetky ingrediencie dajte do mixéra a mixujte tak dlho, kým vám nevznikne krásne krémová hmota. Pripravte si menšiu tortovú formu alebo zapekaciu misku. Ideálne o veľkosti 10 x 15 cm. Ak budete robiť z dvojitej dávky, ideálnou formou je menšia guľatá forma na tortový korpus. Formu vyložte fóliou alebo papierom na pečenie, krém vlejte do formy, ktorú priklopíte aj zvrchu a dáte vychladiť do mrazničky. Na ozdobu torty môžete použiť úplne čokoľvek, akékoľvek čerstvé ovocie, orechy, jedlé kvety a pod.

Jahodová raw torta

Ingrediencie na korpus:

  • 1 hrnček mandlí, 

  • ½ hrnčeka datlí, 

  • 1 hrnček kešu orechov, 

  • 3 polievkové lyžice vody

Ingrediencie na krém:

  • 2 hrnčeky jahôd, 

  • 1 kus citrónu, 

  • 1 hrnček kešu orechov, 

  • 1 hrnček kokosového oleja,

  •  ½ hrnčeka agávového sirupu, 

  • 1 čajová lyžička vanilky

Postup:
Ingrediencie na korpus dôkladne zmixujte v mixéri. Najprv mixujte orechy, z ktorých sa vám vytvorí múka, potom pridajte datle, kým sa vám cesto nespojí a nevytvorí sa vám lepivá hmota. Cesto vtlačte do klasickej tortovej okrúhlej formy. Ingrediencie na krém okrem oleja dajte taktiež zmixovať. Keď máte hladký krém, prilejte rozpustený olej a mixujte tak dlho, kým sa vám dokonale nespojí s krémom. Krém potom nalejte na korpus do formy, dajte do chladničky na niekoľko hodín stuhnúť. Hotový dezert ozdobte čerstvými jahodami a lístkami mäty.

Ak na svoje múčniky potrebujete čokoládovú polevu, nahraďte ju raw živou čokoládou z ½ hrnčeka nepraženého kakaa, ½ hrnčeka agávového sirupu a ¼ rozohriateho kokosového oleja, kedy všetky tieto ingrediencie jednoducho ušľaháte dohladka. 

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.