Vianočné trhy: ktorým pokrmom sa radšej vyhnúť?
Telu dávame v období sviatkov poriadne zabrať a to ako vyprážaným a tučným jedlom, tak alkoholom, ktorý nie je obsiahnutý len v klasických vianočných nápojoch, ale je zložkou napríklad aj takého vianočného pečiva. Naši predkovia na tom boli v istom zmysle lepšie. Žili po celý rok veľmi skromne a mimo toho, tiež ťažko fyzicky pracovali. Sladkosti a tučné jedlá sa im dostávali len o sviatkoch, najmä okolo Vianoc. Dnes je to, bohužiaľ, tak, že väčšinou fyzicky príliš nepracujeme a tučného a kalorického jedla si doprajeme nadmieru.
Z vianočných trhov rovno do nemocnice
V nemocniciach okolo Vianoc výrazne pribúda pacientov s akútnymi tráviacimi ťažkosťami. Opatrní by mali byť hlavne ľudia s metabolickým syndrómom, vysokým krvným tlakom, zvýšeným cholesterolom, cukrovkou, obezitou a inými chronickými ochoreniami. Veľmi vážne si môžu poškodiť zdravie aj pacienti s ochorením tráviaceho traktu (žalúdok, črevá, pankreas atď.).
Rizikový faktor pri podobných pouličných predajoch jedla býva aj s hygienou. A to ako na strane predajcov, tak samozrejme tiež konzumentov. Ruku na srdce, kto má mnohokrát po celom dni zavŕšenom večer na trhu čisté ruky, zatiaľ čo si dopraje klobásku alebo zemiakovú placku.
Tak čo si dať dobrého?
Predstavíme vám najčastejšie vyhľadávané pochúťky z vianočných trhov.
Trdelník – 900 kJ
Tradičná sladkosť z kysnutého cesta, pečená na ohni. Neodmysliteľne celkom určite patrí k jarmokom a Vianociam. Ak si ho nedáte hneď po haluškách alebo klobáse, tak si na ňom určite dobre pochutnáte. Ide o pomerne ťažký zákusok, ale neuškodí vám, keď si k nemu dáte varené víno, grog či punč.
Štrúdľa – 1 500 kJ
Sladkosť z lístkového cesta s jablkovou alebo makovou náplňou a často tiež so šľahačkou. Veľmi obľúbený dezert, ale pozor: jeden kúsok sa energeticky bohato vyrovná porcii kapustovej polievky!
Pečená klobása – 2 000 kJ
S chlebom a horčicou, ako inak! Táto dobrota obsahuje naozaj poriadnu dávku tuku a cholestrerolu. Všetko navyše zhoršuje spôsob prípravy – väčšinou na rošte, nad otvoreným ohňom. Jedlo potom obsahuje aj rakovinotvorné látky, ktoré vznikajú odkvapkávaním tuku do ohňa. Údeniny všeobecne zrovna tou najzdravšou voľbou nie sú, preto sa ich konzumáciu odporúča obmedzovať.
Zemiaková placka – 1 800 kJ
Samotné zemiaky majú pomerne nízky energetický obsah, veľa bielkovín, ale zároveň aj schopnosť pohlcovať tuky. Mastené pečené zemiaky, alebo tiež hranolčeky, sú veľmi výdatné. Zemiaková placka je jedna z najobľúbenejších stánkových pochúťok vôbec, je však potom priamo kalorickou bombou!
Kapustnica – 1 500 kJ
Kapusta je veľmi zdravá, už aj kvôli vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C a ďalším látkam, ktoré priaznivo podporujú trávenie a črevnú mikroflóru. Pokiaľ ide o kalorickú hodnotu, zaťažuje ju predovšetkým údené mäso alebo klobása a smotanová zápražka. K tomu pripočítajte tiež pečivo, ktoré sa s polievkou bežne podáva.
Chleba so sadlom a cibuľou alebo porcia oškvarkov – 600 až 1 200 kJ
Bravčové sadlo je v zásade veľmi vhodné na vyprážanie a neškodí toľko, ako sa v nedávnej minulosti hovorievalo. Odborníci ho dnes tiež odporúčajú používať namiesto olejov. Je odolné voči teplu a stabilnejšie pri vyšších teplotách. Ale s jeho konzumáciou by sme aj tak mali byť opatrní, pretože zo všetkých rastlinných a živočíšnych tukov má bravčové sadlo najviac kalórií.
Jedlé gaštany 400 kJ
Jedlé gaštany sú dobrým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamín C, B a E. Sú vhodné aj pre ľudí s chorobami srdca a vysokým krvným tlakom a pomáhajú tiež pri ochoreniach obličiek. Mimo toho tiež čistí od jedovatých splodín pečeň a pôsobí proti hnačkám, psychickým poruchám a stavom úzkosti. Pečené alebo varené gaštany ihneď olúpte a to ešte horúce – ak vychladnú, olúpať už nejdú.
Medzi obľúbené vianočné jedlá, ktoré môžete nájsť na stánkoch patrí tiež nepochybne:
- Halušky
- Hubový Kuba
- Zemiakový šalát s rezňom
- Vianočné pečivo
- Vianočka
- A ďalšie…
Človek by nemal myslieť len na možné nabrané kilá a kalórie, ale zároveň tiež nemiešať piate cez deviate. Podčiarknuté sčítané! Všetko s mierou a prežijete určite príjemne strávené sviatky s príjemným kulinárskym zážitkom.