Luxusná tvarohová bábovka – Zdravá s proteínmi

Tvarohová bábovka recept. Tvarohová bábovka servírovaná na drevenej doske.

Bábovka je klasický dezert, ktorý má bohatú históriu a v našich končinách je mimoriadne obľúbená. Pochádza z Nemecka, kde je tradičná torta v tvare prstenca s názvom „Gugelhupf“ populárna už po stáročia. V 50-tych rokoch minulého storočia bola v Spojených štátoch vytvorená bábovková forma. To prispelo k výraznému vzostupu a nárastu popularity bábovky.

Pokiaľ ide o zdravé pečenie, tvarohová bábovka môže byť zdravšou voľbou v porovnaní s tradičnou bábovkou. Tvaroh je dobrým zdrojom bielkovín a vápnika, čo z neho robí zdravú potravinu bohatú na živiny. Použitie tvarohu v koláči môže tiež pridať vlhkosť a bohatosť textúry a zároveň znížiť množstvo masla alebo oleja potrebného v recepte. Okrem toho má tvaroh nižší obsah tuku a kalórií v porovnaní s niektorými inými mliečnymi výrobkami. Tvaroh a tvarohová bábovka je vhodnou voľbou pre tých, ktorí sledujú príjem tukov a snažia sa rozumne schudnúť.

Tvaroh, ktorý obsahuje prispieva k zdraviu kostí vďaka obsahu vápnika, podporuje rast a regeneráciu svalov. Tiež vďaka obsahu bielkovín má potenciál pomôcť pri rozumnom chudnutí vďaka nižšiemu obsahu tuku a kalórií. Okrem toho môže tvaroh pridať  tvarohovej bábovke krémovú textúru vďaka čomu tvarohová bábovka získa výnimočnú chuť. Ak teda hľadáte koláč, ktorý si môžete vychutnať bez výčitiek, určite neopomeňte bábovku s tvarohom. 

Tvarohová bábovka recepty

Či už je to hrnčeková tvarohová bábovka alebo banánová bábovka, zaručene si na nej pochutnáte. Takáto bábovka je nenáročná na prípravu. Hodí sa na rýchle raňajky, nedeľný brunch či sladkú, jednoduchú večeru, na desiatu deťom do školy alebo ako slávnostný dezert. Tvarohová bábovka recept nie je len jeden, existuje bohatá ponuka receptov na bábovky, či už je to hrnčeková bábovka, bábovka s tvarohom, alebo banánová bábovka, to svoje si nájde každý.

1

Hrnčeková bábovka s tvarohom

Hrnčeková tvarohová bábovka je rýchly a nenáročný recept, ktorý sa dá piecť napríklad aj s deťmi. Potrebujete len hrnček s objemom 250 ml a do hodiny vykúzlite vláčnu a zdravú tvarohovú bábovku. Tento jemná bábovka recept navyše používa aj špaldovú múku, čo ju robí stráviteľnejšou pre ľudí, ktorí sú citliví na lepok.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g mäkkého tvarohu (ideálne plnotučný)
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • ½ hrnčeku hladkej špaldovej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • ½ hrnčeku oleja
  • 1 lyžica kakaa

Postup:

Najprv vyšľahajte sneh z bielok oddelených od žĺtku a pridajte oba druhy cukru. Tvaroh a jogurt vymiešajte do krému a spolu so žĺtkami pridajte do bielkového snehu. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne primiešavajte do cesta. Olej prilievajte tiež pomaly a pri stálom mixovaní. Formu na bábovku vymastite olejom a vysypte múkou. Časť cesta si odložte a zmiešajte s kakaom. Na dno formy na bábovky prilejte časť svetlého cesta, potom prilejte celé kakaové cesto a nakoniec to ukončite priliatím zvyšku svetlého cesta. Do vopred vyhratej rúry na 180°C vložte bábovku a pečte dozlatista, približne 45 minút. Aby sme sa spoľahlivo vyhli prasknutiu bábovky, pečte na 165°C a dlhšiu dobu.

Upečenú bábovku nechajte pár minút vychladnúť, potom ju opatrne vyklopte a podávajte. Vrch bábovky môžete ľubovoľne pocukrovať podľa chuti.

TIP: špaldovú múku a kvalitný trstinový cukor jednoducho kúpite na e shope Grizly.sk.

2

Luxusná tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka je rokmi testovaný recept, ktorý sa vždy vydarí. Tento tvarohová bábovka recept je veľmi flexibilný, môžete pridať viac či menej cukru a takisto experimentovať s rôznymi druhmi múky a ak použijete bezlepkovú múku, tento recept ľahko premeníte na bezlepkovú bábovku.

Ingrediencie:

  • 100 g polohrubej múky
  • 80 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 70 g špaldovej celozrnnej múky
  • 250 g tvarohu
  • 180 g cukru
  • 100 g mäkkého masla
  • 100 ml oleja
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • šťava z polky citrónu s trochou citrónovej kôry
  • hrozienka (podľa chuti)

Postup:

Pripravenú formu na bábovku vymastite maslom a vysypte hrubou múkou. Vajcia rozbite, bielka oddeľte od žĺtkov, a následne z nich vyšľahajte sneh. Zmiešajte maslo s tvarohom a cukrom, a potom do nich zašľahajte žĺtky s olejom. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom a postupne primiešavajte do cesta. Keď bude cesto hladko vymiešané, pridajte ešte šťavu z citrónu, trošku citrónovej kôry a prípadne hrsť hrozienok. Na záver primiešajte sneh z vyšľahaných bielkov a cesto nalejte do formy. Pečte pri teplote 175°C približne 50 minút.

3

Vláčna tvarohová bábovka s kokosom

Táto bábovka je výborná, vláčna a zostane dlho mäkká. Na vysypanie formy používa tento tvarohová bábovka recept strúhaný kokos, čo jej v kombinácii s rumom dodáva exotický nádych. Výborne sa hodí na letný piknik, brunch s priateľmi, alebo aj ako každodenné potešenie.

Ingrediencie:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 g masla 
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 lyžice kakaa 
  • 2 lyžice rumu
  • strúhaný kokos

Postup:

Tvaroh dôkladne zmiešajte so zmäknutým maslom a cukrom a ku zmesi postupne pridajte žĺtky, ktoré ste predtým oddelili od bielkov. Potom do cesta primiešavajte po lyžičkách hladkú múku zmiešanú s práškovým cukrom a polohrubú múku s vanilkovým cukrom. Z oddelených bielkov vyšľahajte sneh a pridávajte ho do cesta lyžicou. Cesto bytočne ho nepremiešavajte, aby ostalo nadýchané. Na tmavú časť zmiešajte kakao v osobitnej miske s rumom a kvapkou vody. Následne touto zmesou zafarbite asi ⅓ cesta a premiešajte. Formu na bábovku vymastite maslom, vysypte strúhaným kokosom a pridajte najprv svetlé a potom tmavé cesto. Bábovku pečte v rúre vyhriatej na 170°C asi 45 minút. Po upečení nechajte bábovku na pár minút vychladnúť, opatrne vyberte z formy a ihneď podávajte.

4

Rýchla tvarohová hrnčeková bábovka

Táto rýchla hrnčeková bábovka je jednoduchá a rýchla na prípravu. Hravo ju pripravíte kľúdne aj ráno, ako dezert na nedeľný brunch. Kto by mal záujem, tak si môže časť cesta zafarbiť kakaom alebo pridať sušené hrozienka či brusnice. Sušené ovocie je naviac vynikajúcim zdrojom vlákniny. Rýchla hrnčeková tvarhová bábovka je chutná, zaženie hlad a nie je náročná na prípravu. Výborne sa hodí aj ako občerstvenie na rodinnú oslavu či návštevu rodiny.

TIP: Hrnček má objem 250 ml. Môžeme použiť aj pohár, či si uvedené suroviny odvážiť.

Igrediencie:

  • 250 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 100 g slnečnicového oleja
  • ⅓ hrnčeka celozrnnej špaldovej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 hrnček celozrnnej špaldovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli

Postup:

Vo väčšej mise rozšľaháme tvaroh, vajce, cukor, olej a štipku soli. Uistíme sa sa, že zmes je vyšľahaná do hladka a nie sú v nej hrudky. Pridáme do cesta zmiešané múky s práškom do pečiva. Ak by bolo cesto príliš tuhé, je možné pridať mlieko. Cesto prelejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme pri 200 °C približne 30 – 35 minút. Po 15 minútach pečenia je dobré si formu prikryť alobalom, aby nebola dolná časť spálená a vrchná nedopečená.

5

Banánovo tvarohová bábovka

Rýchly recept na bábovku zo surovín, ktoré máte bežne doma. Máte chuť na niečo sladké k odpoludňajšej káve? Vyskúšajte rýchlu tvarohovú bábovku! Dávajte si však pozor, nadmerná konzumácie sladkého jedla večer nie je zdravá. Táto banánová bábovka je navyše skvelý spôsob, ako spotrebovať prezreté banány, ktoré by ste inak vyhodili do kompostu.

Ingrediencie:

  • 500 g tvarohu
  • 2 banány
  • 5 vajec
  • hrozienka
  • čerešne
  • 5 lyžíc medu

Postup:

Banány a tvaroh rozpučte vidličkou a zmiešajte. Pridajte všetky ostatné suroviny a dobre premiešajte. Hotové cesto vylejte do vymazanej formy na bábovku a pečte pri 170°C približne 40 minút.

TIP: Do bábovky môžete primiešať aj drobné ovocie.

Ak teda hľadáte lahodný dezert, ktorý môže byť aj zdravším variantom, zdravá bábovka môže byť lahodnou voľbou, ktorá uspokojí vaše chuťové poháriky a podporí vaše zdravie a pohodu. Najlepší bábovka recept si nájde každý, kto má rád zdavé dezerty plné proteínov.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.