Losos: Najobľúbenejšie recepty, ktoré zvládne každý
Aj napriek tomu, že je cena lososa vyššia, mali by ste si jeho konzumáciu raz za čas dopriať. Losos nie je len chutná ryba bez obsahu kostí, ale je tiež blahodárna potravina pre naše zdravie. Obsahuje vitamíny skupiny B, D a tiež omega 3 mastné kyseliny. Obsiahnutý vitamín B6 pôsobí ako prevencia proti rakovine hrubého čreva a vitamín B12 má priaznivý vplyv na fungovanie nervového systému. Okrem toho má losos aj vysoký podiel bielkovín.
Mäso z lososa sa považuje za diétny a nízko energetický pokrm, preto je odporúčané ho zaradiť do diétneho jedálnička. Stačí malý kúsok tejto ryby a získate do svojho tela všetky blahodárne látky.
Divoký losos alebo losos chovaný na farmách?
Pri kúpe lososa existujú isté rozdiely, buď si môžete zadovážiť lososa divokého alebo špeciálne chovaného. Losos divoký je voľne žijúca ryba v oceánoch. Je drahší a menej dostupný, ale má lepšie nutričné vlastnosti. Naopak, losos chovaný v rybích farmách je dostupný po celý rok a zoženiete ho za nižšiu cenu. Na rozdiel od lososa divokého je v jeho tuku viac škodlivín, no aj napriek tomu je zdraviu prospešný. Či už sa rozhodnete pre prvý alebo druhý variant lososa, je dobré ho zaradiť do vašej ketónovej diéty, alebo aj do zdravého a pestrého jedálnička ako takého.
Pečený losos so špenátom
Lososa si môžete zakúpiť čerstvého či mrazeného. Obľúbený je tiež údený losos alebo tatársky biftek z lososa. Inšpirujte sa jednoduchými receptami z lososa, ktorými určite zabodujete.
Ingrediencie
- 2 ks steak z lososa
- 2 hrnčeky baby špenátu
- 2 PL ricotty
- 1 PL tatárskej omáčky
- 4 PL strúhaného parmezánu
- 2 strúčiky cesnaku
- korenie na ryby
- čierne korenie
- soľ
- olivový olej
Postup
Lososov si umyte a prerežte v strede, aby sa dobre plnili. Lososov pokvapkajte olivovým olejom, okoreňte korením na ryby a položte na plech vymazaný olivovým olejom. V miske si zmiešajte špenát, ricottu, tatársku omáčku, parmezán a pretlačené strúčiky cesnaku. Zmes okoreňte soľou a čiernym korením podľa chuti. Potom pripravenou zmesou naplňte lososov a dajte zapiecť do rúry na cca 25 minút pri 200 stupňoch. Odporúčame podávať so šalátom alebo zemiakmi.
Tip: Pokiaľ ste zvyknutý si variť na viac dní dopredu alebo máte veľkú rodinu, oceníte väčšiu rúru na pečenie. Napr. Gorenje vyrába sporáky s veľkými okrúhlymi rúrami, ktoré napodobňujú tradičné pece. Okrem veľkého objemu, ktorý umožňuje piecť aj väčšie kusy mäsa, majú tieto rúry výhodu aj vo voľnej cirkulácii vzduchu. Vďaka nej sa každý pokrm prepečie rovnomerne zo všetkých strán.
Losos na masle s bylinkovou omáčkou
Jednoducho pripraveného lososa na panvici môžete ozvláštniť chutnou bylinkovou omáčkou. Vynikajúci je aj losos pečený spolu s ďalšími receptami na grile.
Ingrediencie (losos)
- losos
- 1 ks citrón
- 120 g masla
- 1 lyžička rasce
- soľ
Ingrediencie (omáčka)
- 100 ml mlieka
- 3-4 vetvičky petržlenovej vňate
- 250 ml smotany
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 hrsť bazalky
- soľ
Postup
Lososa si nakrájajte na jednotlivé porcie. Kúsky lososa pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte, posypte rascou a vložte na panvicu s rozohriatým maslom. Opečte z oboch strán domäkka.
Petržlenovú vňať a lístky bazalky si nasekajte najemno. V malom množstve mlieka si rozmiešajte hladkú múku a potom prilejte zvyšnú časť mlieka a smotanu. Na panvicu s maslom, na ktorej ste pripravovali lososa, nasypte nasekané bylinky. Nechajte chvíľu ohriať a potom prilejte maslo zmiešané so smotanou. Ochuťte soľou.
Upečeného lososa polejte pripravenou bylinkovou omáčkou a ozdobte plátkom citróna. Podávajte napríklad s uvarenými zemiakmi.
Losos v sezamovom obale
Losos v chrumkavom sezamovom obale určite zachutí vám aj vašej rodine. K takto pripravenej rybe sa skvelo hodia pečené alebo varené batáty.
Ingediencie
- 4 filety z lososa
- 40 g sezamových semienok
- olivový olej
- citrónová šťava
Postup
Filety z lososa bez kože obaľte v sezamových semienkach. V panvici rozpáľte olivový olej a lososa na ňom z oboch strán opečte. Na záver pokvapkajte pripraveného lososa citrónovou šťavou.
Jednohubky s údeným lososom
Jednohubkami môžete prekvapiť návštevu alebo si ich pripraviť ako chutné občerstvenie.
Ingrediencie
- 1 lístkové cesto
- 1 vajce
- plátky údeného lososa
- kyslá smotana
- sójová tatárska omáčka
- čierne korenie
- soľ
- pažítka
- lístky polníčkového šalátu
Postup
Lístkové cesto si rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrojte z neho hrubšie kolieska, ktoré uložíte na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch kolieska potrite rozšľahaným vajcom, osoľte a upečte v rúre pri 200 °C.
Medzitým si zmiešajte kyslú smotanu, tatársku omáčku, nasekanú pažítku. Zmes okoreňte čiernym korením. Na každé upečené koliesko dajte pripravenú zmes, položte kúsok údeného lososa a dozdobte lístkami šalátu a pažítkou.