Kura na paprike: Poctivá klasika trochu inak

Kuracie mäso patrí ku klasicky používaným potravinám. Tieto jednoduché postupy na spracovanie kuracieho mäsa, navyše s vynikajúcou omáčkou,  je vhodné zaradiť do vášho pestrého jedálnička. Kuracie mäso je najchudší druh mäsa s vysokým obsahom bielkovín. Vynikajúco sa hodí ako hlavný chod na víkendový obed s rodinou. Jeho konzumáciu určite neoľutujete!

Kura na paprike s pohánkovými haluškami

Kura na paprike môžete podávať s ryžou alebo cestovinami, no k tejto tradičnej pochúťke určite neodmysliteľne patria halušky. Prinášame vám recept so zdravými pohánkovými haluškami.

Ingrediencie

  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 cibuľa
  • 1 PL mletej papriky
  • 1 ČL  kokosového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • 300 g pohánkovej múky
  • 200 ml vody

Postup

Cibuľu nakrájajte nadrobno a v hlbšom hrnci zľahka opražte do sklovita. K opraženej cibuli pridajte nadrobno nakrájané kuracie prsia a okoreňte ich mletou paprikou, morskou soľou a čiernym korením. Podlejte trochou vody a za občasného miešania varte 20-30 minút.

Medzitým si pripravte halušky. V miske zmiešajte pohánkovú múku, vodu a soľ. Vzniknuté cesto nahádže pomocou haluškovača do vriacej vody a varte, kým halušky vyplávajú navrch, cca 6-8 minút. Halušky nakoniec preceďte a podávajte navrch hotového kuracieho mäsa.

Kuracie prsia na paprike s bagetou

Kuracie prsia na paprike môžete podávať so zeleným šalátom a celozrnnou bagetou, týmto spôsobom urobíte z tradičného receptu zdravšiu modernú verziu.

Ingrediencie

  • 400 g kuracích pŕs
  • 3 špicaté papriky
  • 2 paradajky
  • 2 zelené cibuľky
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ
  • čierne korenie
  • červená paprika sladká
  • 1 PL cukor
  • 1 bujón
  • paradajkový pretlak
  • olivový olej

Postup

Kuracie prsia umyte, osušte a okoreňte soľou, červenou paprikou a čiernym korením. Zatiaľ ich položte na vymastený plech. Na panvici opražte nakrájanú zelenú cibuľku a papriku. Pridajte k nim cukor a pražte, kým paprika pustí šťavu. Potom pridajte ošúpané a nakrájané paradajky, paradajkový pretlak a kocku bujónu. Všetko duste cca 3 minúty a podlejte smotanou na varenie. Pripravenou zmesou zalejte mäso na plechu a pečte pri 180 °C približne 25 minút.

Kuracie stehná na paprike bez smotany

Kuracie stehná na paprike bez smotany môžete podávať napríklad s opekanými zemiakmi alebo ryžou. Podľa chuti môžete zameniť papriku sladkú za papriku pálivú. Ak ale tento recept pripravujete pre deti, pálivú papriku určite vynechajte.

                                               Ingrediencie

  • kuracie stehná
  • hladkú múku
  • cibuľu
  • mletú papriku
  • čierne korenie
  • soľ
  • olej

Postup

Kuracie stehná umyte, vykostite a odstráňte z nich kožu. Kosti a kože môžete využiť napríklad na uvarenie polievky, stačí k nim pridať zeleninu a vodu. V tomto recepte ich ale potrebovať nebudete. V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, čierne korenie a papriku. V tejto pripravenej zmesi obaľte kuracie stehná. Na panvici obalené kuracie stehná prudko opečte a odložte na tanier. Na  rovnakej panvici si potom orestujte nakrájanú cibuľu a podlejte ju trochou vody. Na opečenú cibuľu položte pripravené kuracie stehná, prikryte ju pokrievkou a dajte do rúry. Pečte pri 150 °C cca 15 minút. Nakoniec plátky mäsa pokvapkajte výpekom a pečte ešte 5 minút pri 200 °C, tým bude vrchná strana kurčaťa chrumkavá.

Trhané kura na paprike

K tomuto receptu sa skvelo hodí knedľa, ktorú môžete jednoducho nahradiť jej zdravším variantom a to celozrnnou špaldovou knedľou, jej chuť je skutočne výborná.

Ingrediencie

  • 2 kuracie prsia
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 2 lyžica instantnej zápražky
  • 700 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 3 lyžice oleja
  • soľ

Postup

V hrnci opražte nakrájanú cibuľu, pridajte umyté kuracie prsia, okoreňte, pridajte zeleninový vývar a priklopené nechajte variť cca 30 minút. Potom mäso vyberte z omáčky a pomocou vidličiek natrhajte na prúžky. Medzitým si omáčku tyčovým mixérom zmixujte dohladka a pridajte k nej smotanu a natrhané mäso. Podľa chuti zahustite instantnou zápražkou. 

Cestoviny a kura na paprike

Jednoduchý recept na cestoviny s kuracím mäsom na paprike. Namiesto sójovej smotany samozrejme môžete použiť aj tú obyčajnú, je to len na vás.

Ingrediencie

  • 4-5 kuracích stehien
  • 2 cibule
  • 250 ml sójovej smotany
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 PL mletej červenej papriky
  • soľ
  • olej
  • 1 PL múky
  • 250 g celozrnných cestovín

Postup

Na oleji si osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte umyté kuracie stehná. Chvíľu vyprážajte a zasypte paprikou. Potom zalejte vývarom a za občasného miešania varte približne 45 minút. Po uvarení stehná vytiahnite a oberte od kosti. Vykostené a nakrájané mäso vložte späť do vývaru a pridajte k nemu smotanu a lyžicu múky. Zamiešajte a varte ešte cca 5 minút. Nakoniec k mäsu primiešajte vopred uvarené cestoviny a môžete podávať.

Vegánske „kura“ na paprike

Vegánske „kura“ na paprike je v skutočnosti cícer na paprike, ide o veľmi sýty a chutný recept, ktorý je obmenou tradičného klasického pokrmu. Cícer je navyše veľmi zdravý a výživný, preto tento recept nie je určený len pre vegetariánov a vegánov. Podávať ho môžete napríklad s ryžou.

                                               Ingredience

  • 600 g cíceru
  • 2 väčšie cibule
  • 2 ks póru
  • 250 ml sójovej smotany
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 2 pl sladkej papriky
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

Ak chcete na prípravu použiť sušený cícer, nechajte ho najlepšie cez noc namočený vo vode a následne ho uvarte do mäkka. Ak ste si kúpili cícer v konzerve, namočenie nebude potrebné.

Cibuľu nakrájajte na drobno, osmažte ju na olivovom oleji a po chvíli k nej pridajte červenú papriku. Následne pridajte zeleninový vývar a nechajte variť, kým cibuľa zmäkne. Keď zmäkne pridajte 1/3 cíceru spolu s tekutinou a rozmixujte, táto zmes slúži na zahustenie. Do rozmixovanej zmesi pridajte zvyšný cícer, pór nakrájaný na prúžky a nechajte variť. Nakoniec pridajte sójovú smotanu, okoreňte soľou, čiernym korením a nechajte ešte chvíľu povariť.

Dobrú chuť!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.