Kebab, hamburger, pstruh alebo hermelín: Rozpáľte gril a pozvite susedov

Kebab na grile

Kebab si nemusíte kupovať len z fast foodu. Vyskúšajte tento jednoduchý a chutný recept. Podávať ho môžete so zeleninovým šalátom alebo pita chlebom.

Ingrediencie:

  • 800 g kuracích pŕs
  • 4 pl marhuľového džemu
  • 4 pl oleja
  • 20 pl citrónovej šťavy 
  • 2 kl strúhaného zázvoru
  • 1 kl francúzskej horčice
  • soľ

Postup:

Kuracie mäso umyte a nakrájajte na väčšie kocky. V miske si zmiešajte džem, olej, šťavu z citróna, strúhaný zázvor a horčicu. Do zmesi vložte kuracie mäso, dobre premiešajte a dajte aspoň na 2 hodiny odležať do chladničky.

Po 2 hodinách mäso vyberte z chladničky a napichajte na ihly na grilovanie alebo na špáradlá. Pečte zo všetkých strán položené na grilovacej mriežke. Počas grilovania môžete potrieť zvyšnou marinádou, ktorá ostala v miske.

Domáci hamburger z kuracieho mäsa

Ingrediencie:

  • 600 g kuracích pŕs
  • 4 plátky syra
  • 4 ks celozrnnej žemle
  • ľadový šalát
  • kečup
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Kuracie prsia poriadne umyte, osušte a pomeľte. Pomleté mäso osoľte a okoreňte čiernym korením. Z mäsa vytvarujte cca 0,5 cm hrubé placky a opečte ich z oboch strán do zlatista na grile.

Kým sa vám mäso upečie, rozrežte si žemle a opečte ich na sucho na panvici. Na spodnú polovicu žemle položte šalát, pokvapkajte ho kečupom a navrch uložte opečené mäso. Na mäso dajte plátok syra a prikryte druhou polovicou žemle.

TIP: Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na gril. V článku nájdete aj recepty na domáce dipy k mäsu.

Grilovaný tofu hamburger

Šťavnatý hamburger nemusí byť pripravený len z mäsa. Tento recept na grilovaný tofu hamburger vám to určite dokáže. Pozrite si aj ďalšie zaujímavé tofu recepty.

Ingrediencie:

  • 2 balenia údeného tofu
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • špaldová múka podľa potreby
  • 1 pl nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • rukola
  • paradajky
  • 1 biela cibuľa
  • 4 žemle

Postup:

V mixéri rozmixujte tofu, šalotku, cesnak, petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie. Zmes preložte so misky a podľa potreby zahustite špaldovou múkou tak, aby nebola zmes priveľmi lepivá. Zo zmesi vytvarujte malé placky, ktoré ugrilujte z oboch strán. Žemľu si rozkrojte a tiež ju nakrátko opečte na grile. Na opečenú žemľu položte lístky rukoly, tofu hamburger, nakrájané paradajky a bielu cibuľu.

Grilovaný pstruh na masle

Ingrediencie:

  • 4 pstruhy
  • 4 zemiaky
  • 2 citróny
  • 60 g masla
  • soľ
  • mleté korenie štyroch farieb

Postup:

Pstruhy umyte a osušte. Kožu ryby jemne narežte a mäso osoľte a okoreňte. Do každej ryby vložte niekoľko plátkov citróna, preložte ich na kus papiera na pečenie a obložte nakrájanými zemiakmi. Na každú rybu pridajte plátok masla a zabaľte ju do papiera. Balíčky grilujte na mierne rozpálenom grile 10 až 15 minút.

Hermelín s grilovanou zeleninou

Ingrediencie:

  • 2 ks hermelínu
  • 1 červená cibuľa
  • 10 ks zelených olív
  • 4 strúčiky cesnaku

Postup:

Všetku zeleninu si nakrájajte na menšie časti. Pripravte si 2 väčšie štvorce alobalu. Do stredu alobalu nalejte trošku oleja, posypte grilovacím korením a priložte hermelín. Rukou môžete hermelín obaliť v oleji a korení. Potom hermelín posypte pripravenou zeleninou a alobal uzavrite. Hermelín dajte piecť na gril alebo do pahreby.

TIP: Hermelín je možné pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Známym receptom je známy nakladaný hermelín. Prečítajte si, ako si ho doma jednoducho pripravíte.

Zemiaky ku grilovačke

Grilované zemiaky môžete použiť ako prílohu k mäsu, rybe alebo aj grilovanému syru.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 veľká cibuľa
  • soľ
  • pažítka
  • zmes byliniek

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Potom ich očistite a nakrájajte na veľké kolieska. Na gril si pripravte nádobu, v ktorej budete zemiaky pripravovať, napríklad keramický hrniec. Cibuľku si v ňom osmažte do zlatista a potom k nej pridajte zemiaky. Zemiaky opekajte do chrumkava. Soľ, pažítku a zmes byliniek si zmiešajte a zmesou ochuťte hotové zemiaky.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.