Gnocchi recepty 4x inak – so špenátom aj mäsom
Gnocchi nájdete dnes skoro v každom obchode. Vo väčšine obchodov sa však predávajú len tie klasické zemiakové. Inšpirujte sa receptami, ktoré vás naučia, ako si pripraviť napríklad špenátové gnocchi či gnocchi zo sladkých zemiakov. Nie je to nič zložité a určite tým ohúrite celú rodinu.
Bezlepkové gnocchi so špenátom a kuracím mäsom
Recept na tradičné gnocchi zo zemiakov, ktoré sú vďaka cícerovej múke zdravšie a bez lepku.
Ingrediencie:
Gnocchi
- 225 h zemiakov
- 2 pl cícerovej múky
- 2 pl zemiakového škrobu
- 1 vaječný žĺtok
- soľ
Omáčka a mäso
- 2 ks kuracích pŕs
- 115 g baby špenátu
- 125 krémového syra
- 15 g strúhaného parmezánu
- 25 g vlašských orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Gnocchi pripravte ako prvé. Zemiaky si uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ich ošúpte a roztlačte vidličkou na pyré. Do zemiakového pyré vmiešajte ostatné ingrediencie na gnocchi. Z vytvoreného cesta vytvarujte malé guľôčky a vložte ich do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch budú hotové.
Kuracie prsia si opečte na olivovom oleji. Všetky ostatné ingrediencie na omáčku zmiešajte spolu v mixéri. Omáčka by mala mať hladkú konzistenciu. Hotové gnocchi zmiešajte s omáčkou a podávajte s kuracím mäsom.
Batátové gnocchi s paradajkovou omáčkou
Batáty sú obľúbenou ingredienciou v mnohých receptoch, ktorá je navyše veľmi zdravá. Prečítajte si viac o blahodárnych vlastnostiach batátov a skúste ich využiť aj v tomto chutnom recepte na gnocchi s paradajkovou omáčkou.
Ingrediencie:
Gnocchi
- 250 g sladkých zemiakov (batáty)
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 100 g syru ricotta
- 20 g strúhaného parmezánu
- 1 vaječný žĺtok
- 1 pl olivového oleja
- ½ čl kari korenia
- ¼ čl mletej škorice
- soľ
Paradajková omáčka
- 250 g cherry paradajok
- ½ cibule
- ½ červenej papriky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 pl javorového sirupu
- 1 pl olivového oleja
- 2 pl strúhaného parmezánu
- hrsť nasekanej čerstvej bazalky
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Sladké zemiaky si očistite, nakrájajte na menšie kúsky a uvarte v osolenej vode do mäkka. Po uvarení ich nechajte vychladnúť a vidličkou roztlačte na hladké pyré. Všetky ingrediencie na gnocchi zmiešajte v miske a vytvorte mierne lepivé cesto. Z cesta postupne vytvarujte gnocchi a dajte ich variť do osolenej vriacej vody, kým vyplávajú na povrch.
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesnak očistite, paradajky rozkrojte na polovice, papriku a cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky a všetko premiestnite na plech vyložený papierom na pečenie. Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pečte cca 30-40 minút, kým zelenina zmäkne. Upečenú zeleninu spolu s ostatnými surovinami vymixujte tyčovým mixérom a omáčka je hotová. Na záver ju v miske primiešajte s gnocchami.
Tekvicové gnocchi s hubovou omáčkou
Gnocchi sa dajú pripraviť aj z obľúbenej tekvice hokkaido. Nie je to nič zložité a v spojení s hubovou omáčkou ide o veľmi chutnú kombináciu.
Ingrediencie:
Tekvicové gnocchi
- 1 tekvica hokkaido
- 350 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 2 čl soli
Hubová omáčka
- 1 pl olivového oleja
- 1 cibuľa
- 150 g čerstvých húb
- 1 téglik smotany na varenie
- soľ
- čierne korenie
- nasekaná petržlenová vňať
Postup:
Tekvicu rozkrojte, vydlabte z nej semienka, nakrájajte na menšie kúsky, rozložte na plech vyložený papierom a pečte cca 1 hodinu. Po nechajte tekvicu vychladnúť a potom ju zbavte šupky. Pripravenú tekvicu rozmixujte na pyré a zmiešajte s vajíčkami, soľou a múkou. Z hotového cesta vytvarujte gnocchi a uvarte ich v osolenej vriacej vode. Uvarené gnocchi vyplávajú na povrch.
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na panvici na olivovom oleji. Po chvíli pridajte huby trocha opražte a prilejte smotanu na varenie. Ochuťte soľou, korením, petržlenovou vňaťou a chvíľu povarte. Hotovou omáčkou polejte tekvicové gnocchi.
Špenátové gnocchi s tofu omáčkou
Jednoduchý recept vhodný aj pri vegánskom jedálničku. Vďaka obsahu tofu a červenej šošovice je navyše plný zdravých proteínov.
Ingrediencie:
Gnocchi
- 200 g tofu natural
- 150 g baby špenátu
- 300 g cícerovej múky
- 2 dcl vody
- ½ lyžičky soli
- štipka čierneho korenia
Tofu omáčka
- 120 g suchej červenej šošovice
- 200 g údeného tofu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 2 paradajky
- 1 lyžica sypkého zeleninového bujónu
- 1 lyžica lahôdkového droždia
- 1 lyžica mletek červenej papriky
- štipka čierneho korenia
- štipka soli
- voda
Postup:
Tofu, špenát, vodu, soľ a čierne korenie rozmixujte na hladké pyré. Do tejto zmesi vmiešajte múku, aby vám vzniklo riedke cesto. Pripravte si hrniec s osolenou vodou a priveďte ju k varu. Taktiež si pripravte misku s trochou oleja, kde dáte hotové gnocchi. Olej zaistí aby sa vám po uvarení opäť nezlepili. Časť cesta si dajte na okraj dosky na krájanie a pomocou príborového noža oddeľujte kúsky cesta priamo do vriacej vody. Hotové gnocchi vám vyplávajú na hladinu.
Červenú šošovicu nechajte asi 15 minút variť vo vode, kým zmäkne. Potom ju sceďte. Cibuľu nakrájajte na väčšie kúsky a opečte ju na rozohriatom oleji. Pridajte k nej nakrájané paradajky, tofu a podlejte trochou vody. Následne okoreňte, pridajte roztlačený cesnak a nechajte dusiť asi 10 minúť. Hotovú zmes vložte z panvice rovno do mixéra a rozmixujte na hladkú omáčku. Omáčkou polejte gnocchi a môžete podávať.
Zapekané gnocchi so syrom
Ak sa vám práve nechce pripravovať si domáce gnocchi môžete vyskúšať tento jednoduchý recept na gnocchi kúpené v obchode skombinované so syrovou omáčkou.
Ingrediencie:
- 3 lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- soľ
- mleté čierne korenie
- 200 g strúhaného syra čedar
- 200 g strúhaného syra eidam
- 200 g strúhanej mozzarelly
- 200 g strúhaného parmezánu
- balíček gnocchi
- 2 lyžice čerstvej bazalky
Postup:
Rúru si predhrejeme na 200°C. Vo väčšom hrnci si na miernom ohni roztopte pripravené maslo. Pridajte roztlačený cesnak a za stáleho miešania aj hladkú múku. Po minúte prilejte kurací vývar a smotanu. Ochuťte soľou a korením. Zmes priveďte k varu a potom znížte teplotu. Za stáleho miešania pridávajte pripravené syry a až keď sú úplne roztopené, omáčku odstavte z ohňa. Pripravte si zapekaciu misu a vymastite ju maslom. Vysypte do nej podľa návodu na obale uvarené gnocchi a zalejte syrovou omáčkou. Všetko spolu opatrne premiešajte a ochuťte trochou mletého čierneho korenia. Pečte asi 30 minút dozlatista. Pred podávaním dozdobte čerstvou nasekanou bazalkou.