Francúzske zemiaky: Recepty na rýchlu večeru aj slávnostný obed
Prekladané zemiaky s mletým mäsom
Klasické francúzske zemiaky s mletým mäsom.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 450 g mletého mäta
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- 3 paradajky
- petržlenová vňať
- drvená rasca
- 150 ml sladkej smotany
- 2 vajcia
- čili korenie
- 100 g strúhaného syra
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a orestujte na oleji. Pridajte mleté mäso, ochuťte soľou, čiernym korením a opečte. Po chvíli pridajte paradajky nakrájané na malé kúsky. Všetko spolu duste asi 15 minút, odstavte a pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Očistené zemiaky nakrájajte na tenké kolieska a okoreňte rascou. Časť z nich vložte do pekáča a postupne vytvárajte vrstvy spolu s mäsom. Zakryte alobalom a pečte 30 minút pri 200 stupňoch. Po dopečení zalejte zmesou smotany, vajec a čili. Na záver ešte posypte nastrúhaným syrom a pečte ešte ďalších 10 minút.
Slovenské zapekané zemiaky
Recept pre milovníkov bryndze.
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 250 g bryndze
- 200 g kyslej smotany
- 100 g tvrdého syra
- 2 červené cibule
- petržlenová vňať
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky očistite, nakrájajte na tenké kolieska a okoreňte soľou a čiernym korením. Rozložte ich na vymastený pekáč. Cibuľu nakrájajte na tenké kolieska, uložte pomedzi zemiaky a pokvapkajte olivovým olejom.
Zálievku si pripravíte zmiešaním kyslej smotany, bryndze, nadrobno nakrájaného petržlenu, nastrúhaného syra, drvenej rasce, štipky čierneho korenia a štipky soli. Zmesou zalejte zemiaky a pečte približne 40 minút pri 230 stupňov.
Francúzske zemiaky vegánske
Francúzske zemiaky si môžete pripraviť aj keď dodržiavate zásady vegánskeho jedálnička. Tu je jednoduchý návod, ako na to.
Ingrediencie:
- 5 zemiakov
- 1 brokolicu
- 7 šampiňónov
- ryžovú smotanu
- 1 ľanové vajíčko (1 PL zomletých ľanových semienok + 3 PL vody)
- soľ
- galgant
- 2 vetvičky tymiánu
- kokosový olej
- mandľové lupienky
- vegánsky syr
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke. Brokolicu rozoberte na približne rovnaké ružičky a uvarte ju v slanej vode s dvoma vetvičkami tymiánu. Medzitým nakrájajte šampiňóny na plátky. Ryžovú smotanu vymiešajte s ľanovým vajíčkom, pridajte soľ a galgant. Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na tenké kolieska. Zapekaciu misu vymastite kokosovým olejom a navrstvite na ňu zemiaky, brokolicu a šampiňóny. Celú zmes zalejte smotanovou zálievkou a posypte mandľovými lupienkami a vegánskym syrom. Pečte pri 180 stupňov približne 40 minút.
Francúzske zemiaky s cuketou
Cuketa je variabilnou potravinou, ktorá sa využíva v sladkých aj slaných receptoch. Skúste si pripraviť tieto francúzske zemiaky s cuketou a ďalšou zdravou zeleninou.
Ingrediencie:
- 220 g zemiakov
- 150 g zeleru
- 2 lyžice olivového oleja
- 270 g cukety
- 1 červená cibuľu
- 50 g kvalitnej hydinovej šunky
- 150 g bieleho jogurtu
- 1 vajce
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky v šupke dajte variť spolu s ošúpaným zelerom. Keď sú zemiaky uvarené, nechajte ich vychladnúť, ošúpte ich a nakrájajte na tenké kolieska. Zeler nakrájajte na kocky. Na menšie kúsky nakrájajte aj cuketu, cibuľu a šunku. Všetko zmiešajte a vysypte do zapekacej misy vymastenej olivovým olejom. V miske si zmiešajte jogurt s vajíčkom, soľou a čiernym korením. Takto pripravenú zálievku vylejte na zmes a premiešajte aby sa dostala na všetky miesta. Pečte pri 200 stupňoch 30 až 40 minút.
Francúzske zemiaky s kyslou kapustou
Kyslá kapusta je vďaka svojim priaznivým účinkom považovaná za elixír zdravia. Vyskúšajte recept na tieto chutné a zdravé francúzske zemiaky.
Ingrediencie:
- 1,4 kg zemiakov
- 150 g klobásy
- hrsť kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 150 ml sladkej smotany
- 4 veľké vajcia
- maslo
Postup:
Zemiaky dajte variť v šupke. Po uvarení ich nechajte vychladnúť, ošúpte, nakrájajte na tenké kolieska a okoreňte soľou a čiernym korením. Cibuľu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Klobásu nakrájajte na kolieska. Pekáč vytrite maslom a navrstvite naň všetky ingrediencie. Zálievku vytvoríte zmiešaním smotany, vajíčka a štipkou soli. Pečte pri 220 stupňov približne 40 minút.