Dokonalá bábovka: Recepty, ktoré nikdy nesklamú

Zdravá cuketová bábovka

Cuketa je všestranná potravina, ktorá sa hodí do sladkých aj slaných receptov. Ak ste ju do vášho jedálnička ešte nezaradili, je na čase. Obsahuje málo kalórií a preto sa hodí na prípravu zdravých dezertov aj počas chudnutia.

Ingrediencie:

Na cesto

  • 2 vajcia
  • 120 g medu
  • 5 pl kokosového oleja
  • 220 g polohrubej špaldovej múky
  • 3 čl kypriaceho prášku
  • 200 g cukety
  • 1 pl karobu
  • ovocie podľa chuti

Na polevu

  • 50 g masla
  • 1 pl medu
  • 1 a ½ pl karobu

Postup:

V miske vyšľahajte vajcia, med a kokosový olej. Cuketu ošúpte, nastrúhajte na jemnom strúhadle a zmiešajte s kypriacim práškom. Potom ju pridajte k ostatným surovinám v miske a dobre premiešajte. 2/3 vzniknutej zmesi vylejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Do zvyšku zmesi primiešajte karob a vylejte na cesto. Dajte piecť do rúry na 40 minút pri 180°C. Upečenú bábovku nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte karobovú polevu. Na panvici rozpustite maslo, med a karob. Všetko zmiešajte a polejte hotovú bábovku. Bábovku môžete ozdobiť drobným ovocím.

Orechová bábovka

Ingrediencie:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 250 ml hrubej špaldovej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 100 ml ovseného nápoja
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice vriacej vody
  • 200 g ryžového sirupu
  • štipka soli
  • 20 g slnečnicového oleja
  • 3 kvapky citrónovej arómy

Postup:

Múku si preosejte a primiešajte do nej lyžičku sódy a mleté vlašské orechy. Vajíčka si oddeľte do dvoch nádob. Z bielok si so štipkou soli vyšľahajte sneh. V druhej miske pridajte k žĺtkam ryžový sirup, vriacu vodu a tiež dobre vyšľahajte. Postupne pridávajte olej, citrónovú arómu a múku s orechmi. Na záver do zmesi pridajte vyšľahané bielky a dobre premiešajte. Do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy pridajte cesto a pečte pri 180°C približne 45 minút. 

Banánová bábovka s jogurtom

Vyskúšajte zdravý recept na hrnčekovú bábovku z banánov a jogurtu.

Ingrediencie:

  • 400 ml bieleho jogurtu (2 tégliky)
  • 2 vajíčka
  • 2 banány
  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 1 hrnček bielej hladkej múky
  • 2 lyžice kypriaceho prášku
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 1 lyžica oleja
  • 2 lyžice kakaa

Postup:

Banány si roztlačte vidličkou, pridajte k nim jogurty, vajcia, olej a dobre premiešajte. V druhej miske si zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a postupne sypké suroviny primiešajte k banánovej zmesi. Polovicu cesta vylejte do vysypanej a vymastenej formy. Do zvyšnej polovice ešte pridajte kakao a potom ju tiež pridajte do formy. Pečte pri 175°C približne 60 minút.

Tvarohová bábovka s ovocím

Rýchly recept na bábovku zo surovín, ktoré máte bežne doma. Máte chuť na niečo sladké k poobedňajšej káve? Vyskúšajte rýchlu tvarohovú bábovku!

Ingrediencie:

  • 500 g tvarohu
  • 2 banány
  • 5 vajec
  • 5 pl medu
  • hrozienka
  • čerešne 

Postup:

Banány a tvaroh roztlačte vidličkou a zmiešajte. Pridajte všetky ostatné suroviny a dobre premiešajte. Hotové cesto vylejte do vymastenej formy na bábovku a dajte piecť na 40 minút pri 170°C.

Mramorová bábovka

Ingrediencie:

  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 190 g fruktózy
  • 4 vajíčka
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 150 ml vody
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 lyžice kakaa

Postup:

V dvoch miskách si osobitne zmiešajte suché a tekuté ingrediencie, okrem kakaa. Potom ich spojte dohromady a dobre premiešajte. Do vymastenej formy nalejte polovicu cesta. Do zvyšnej polovice pridajte kakao a tiež ho nalejte do formy. Vareškou do cesta pichajte a otáčajte ho, aby vám vzniklo zaujímavé mramorované cesto. Pečte pri 180° približne 45 minút.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.