Čo je to brunch? Brunch tipy a recepty

brunch, brunch recepty, tipy na brunch, nedeľný brunch

S pojmom brunch ste sa už pravdepodobne stretli. Ale čo je to brunch a z čoho tento chod pozostáva? Predstavíme vám brunch tipy a brunch recepty. Nedeľný brunch je ideálna príležitosť pozvať priateľov na návštevu, alebo na piknik do parku a predviesť svoje kuchárske umenie

Čo je to brunch?

Brunch preklad by v slovenčine mohol znieť ako desiata, nie je to ale celkom tak. Pod pojmom desiata si väčšina z nás zrejme predstaví rýchle jedlo za pochodu – ovocie, proteínovú, alebo musli tyčinku. Brunch je však čosi iné: sú to v podstate neskoré raňajky, ideálne na lenivé dni a víkendy, ktoré pozostávajú z viacerých chodov. Slovo brunch je v podstate spojenie dvoch anglických slov – breakfast (raňajky) a lunch (obed). A ako bonus, mnohé brunch recepty sú vhodné pri keto diéte, alebo spĺňajú požiadavky vegánskej, alebo vegetariánskej stravy.

Brunch pravdepodobne vznikol v 19. storočí v Anglicku, odkiaľ sa jeho popularita neskôr preniesla do U.S.A a do celého sveta. Veriaci angličania chodili každú nedeľu ráno do kostola. Ten, kto si chcel pred rannou omšou čo najdlhšie pospať už raňajky samozrejme nestíhal a po omši bolo na obed ešte príliš skoro. Reštaurácie preto začali servírovať brunch: neskoré raňajky, skorý obed

Brunch sa posledné roky stal veľmi populárnym aj u nás a viaceré bistrá a reštaurácie podávajú brunch väčšinou medzi 10 a 14 hodinou. Brunch si ale jednoducho pripravíte aj doma a určite prekvapíte a očaríte svojich priateľov, alebo rodinu. Veď čo je pohodovejšia predstava, ako lenivý nedeľný brunch s priateľmi v pohodlí vášho domova, alebo na piknikovej deke v parku? Vyskúšať môžete slané, ale aj sladké jedlá, ako napríklad bábovku s tvarohom, ktorá je plná proteínov.

Brunch recepty 

Brunch recepty väčšinou pozostávajú z typických raňajkových komponentov, ako sú vajíčka na rôzne spôsoby, musli v jogurte, nátierky, slané a sladké pečivo, ako napríklad zdravé muffiny bez cukru. Do brunchu však patria aj pokrmy, ktoré by ste počas obyčajných raňajok pred prácou nečakali. Viaceré tipy na brunch nájdeme v blízkovýchodnej, alebo stredomorskej kuchyni. Vyskúšajte napríklad ryžové guľôčky s mozzarelou, nazývané aj arancini.

Typicky sa brunch servíruje ako viacero menších chodov, ktoré sú naservírované v malých miskách. Samozrejme nesmie chýbať káva, čerstvý džús a pri špeciálnych príležitostiach aj prosecco, alebo šampanské.

1

Olivovo-rozmarínová koruna

Tento recept je nielen efektný, ale aj nesmierne chutný. Olivovo-rozmarínová koruna pozdvihne každý nedeľný brunch s priateľmi na slávnostnú úroveň. Jeho príprava pritom nie je vôbec zložitá. Tento brunch recept patrí medzi chutné a výživné vegetariánske recepty.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli 
  • 7 g sušeného droždia 
  • 2 lyžičky sušeného rozmarínu
  • 50 g masla
  • 135 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce

Náplň:

  • 150 g modrého syru niva
  • 3 lyžice marhuľového džemu
  • čerstvý rozmarín na dozdobenie
  • 120 g tapenády

Olivová tapenáda:

Ingrediencie:

  • 150 g čiernych olív
  • 2 lyžice kapary
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička červeného vínneho octu, alebo balzamika
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • ⅛ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky čierneho korenia

Postup:

Všetky ingrediencie okrem petržlenovej vňate vložte do nádoby a ponorným mixérom ich rozmixujte tak, aby vznikla nie úplne hladká pasta. Na koniec vmiešajte petržlenovú vňať.

Olivovo-rozmarínová koruna postup:

Múku, soľ, kvások, sušený rozmarín a maslo vložte do misy, potom maslo pomaly votrite do múky, až kým nebude mať konzistenciu ako strúhanka.

V strede zmesi vyhĺbte jamku. Do tejto jamky pridajte mlieko a vajce a pomocou rúk vypracujte cesto. Mieste na pomúčenej doske 10 minút, kým cesto nebude pružné a hladké a nebude sa lepiť. Vložte späť do misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte, kým zdvojnasobi svoj objem (asi 1,5 hodiny).

Plech vystelte papierom na pečenie. Pracovnú dosku pomúčte a vyklopte na ňu vykysnuté cesto. Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 33 x 25 cm. S dlhým okrajom smerom k vám potrite cesto tapenádou a po celom povrchu rozdrobte syr niva.

Cesto zrolujte do valčeka tak pevne, ako len môžete, so švom dole. Ostrým nožom rozrežte celú rolku cez stred a uistite sa, že ste nechali pár centimetrov neodrezaných. Rez „rozprestrite” a konce oddeľte od seba. Malo by vám vzniknúť niečo, čo vyzerá ako písmeno „A“, ktoré nie je prekrížené. Otočte odrezanú stranu tak, aby boli vrstvy viditeľné, a jednoducho preložte jeden koniec cez druhý. Keď zapletiete celý valček, konce stlačte a potom spojte dva konce, aby ste vytvorili kruh. Opatrne položte na podnos – ak stratíte kruhový tvar, teraz je čas to opraviť – potom prikryte vymasteným plátom potravinovej fólie a nechajte na teplom mieste kysnúť ďalších 30 minút. Predhrejte rúru na 200-220 °C. 

Keď korunka opäť zdvojnásobí svoj objem, odokryte a pečte v predhriatej rúre 25 minút. Keď je olivovo-rozmarínová koruna hotová, nechajte ju trochu vychladnúť. 

Zahrejte džem v mikrovlnnej rúre, len toľko, aby sa mierne rozpustil a natrite ho po celej korune, aby ste získali krásny sladký lesk. Posypte čerstvým rozmarínom a môžete podávať.

2

Baba ganoush

Baba ganoush je rýchly recept, ktorý pochádza z blízkeho východu, konkrétne z Libanonu, ale rozšírený a populárny je vo všetkých okolitých krajinách. Ak hľadáte tipy na brunch, tento recept je ideálna voľba. Jednoduchý na prípravu a nesmierne chutný – kombinuje baklažán, sviežosť citrusov, korenie a lahodnú tahini pastu. Tú nájdete buď v obchodoch s exotickými potravinami, alebo si ju môžete jednoducho objednať online, napríklad na e-shope Grizly.sk.

Ingrediencie:

  • 2-3 baklažány
  • rímska rasca
  • citrónová šťava z 2 citrónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice tahini pasty
  • 2 lyžice olivového oleja 
  • petržlenová vňať na servírovanie 
  • ⅛ lyžičky chilli
  • biely jogurt (môžete vynechať)

Postup:

Predhrejte rúru na 180 °C. Na doske na krájanie rozrežte baklažány pozdĺžne na polovice. Narežte mäsité strany do kríža, pričom dbajte na to, aby ste neprerezali šupky. Pokvapkajte 2 polievkovými lyžicami olivového oleja a premiešajte, aby sa baklažány rovnomerne obalili. Poukladajte na plech dužinou nahor a pečte v rúre asi 45 minút, alebo kým baklažány nezmäknú. 

Vyberte baklažán z rúry a nechajte ho vychladnúť. Cesnak ošúpte a roztlačte do misy. Pridajte tahini, chilli prášok (ak používate), rímsku rascu, 2 lyžice extra panenského olivového oleja a baklažán, pričom šupku nepoužívajte. Citróny nakrájajte na polovicu. Vytlačte šťavu a pomocou prstov zachyťte kôstky. Ak chcete, pridajte 2-3 lyžice kvalitného bieleho jogurtu a premiešajte vidličkou, až kým nevznikne jednoliata hmota, ktorá si ale stále zachováva štruktúru. Ochutnajte a pridajte malú štipku soli a korenia, ak si myslíte, že to potrebuje. Preložte do misky a podávajte s pita chlebom, alebo hriankou.

3

Vajíčková keto frittata

Tento sýty keto recept je jednoduchý na prípravu, je zdravý a zohľadňuje pravidlá keto diéty. Môžete si ho pripraviť ako raňajky na niekoľko dní dopredu, alebo očariť svojich priateľov a priniesť keto frittatu na nedeľný brunch

Ingrediencie:

  • 12 vajec
  • ¼ pohára plnotučného mlieka
  • soľ 
  • čierne korenie
  • 1 pohár nakrájanej cukety
  • 1 pohár cherry paradajok
  • 5-6 plátkov prošuta
  • ⅓ pohára čiernych olív
  • 1-2 lyžice čerstvého tymiánu, petržlenovej vňate a oregana
  • ½ pohára feta syru, alebo iného syru balkánskeho typu

Postup:

Rúru predohrejte na 150 °C. Zatiaľ v mise zmiešajte 12 vajec, mlieko, soľ a čierne korenie. Cuketu osmažte na olivovom oleji. Opraženú cuketu, cherry paradajky a zmes byliniek vmiešajte do vaječnej zmesi. Frittata zmes vylejte do vymasteného plechu a posypte nadrobeným feta syrom. Pečte približne 20-25 minút. Keto frittatu môžete nakrájať na kocky a podávať napríklad s ražným toastom a čerstvými bylinkami.

TIP: Milovníkom vajíčok odporúčame vyskúšať napríklad diabolské vajíčka plnené avokádom

4

Šakšuka

Shakshuka, alebo šakšuka je jednoduché jedlo pripravené z jemne pošírovaných vajec v lahodnej sýtej omáčke z paradajok a papriky. Tento raňajkový recept údajne pochádza z Tuniska a je obľúbený v mnohých častiach severnej Afriky a na Strednom východe. Šakšuka sa ale hodí aj na obed, alebo večeru a patrí medzi najobľúbenejšie brunch recepty.

Ingrediencie:

  • olivový olej 
  • 2 zelené, alebo červené papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletého koriandru
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • ½ lyžičky rímskej rasce
  • štipka chilli
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 6 vajec
  • ¼ pohára čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • ¼ pohára čerstvého nasekaného koriandru
  • ¼ pohára čerstvej nasekanej mäty

Postup:

Vo veľkej panvici rozohrejte 3 lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu, zelenú papriku, cesnak, korenie, štipku soli a čierneho korenia. Smažte za občasného miešania, kým zelenina nezmäkne, asi 5 minút. Pridajte paradajky, prikryte a duste približne ďalších 15 minút. Odkryte a ešte chvíľu povarte, aby sa zmes zredukovala a zhustla. Pomocou drevenej lyžice urobte v omáčke asi 6 priehlbín alebo „jamiek“ (uistite sa, že priehlbiny sú od seba vzdialené). Do každej jamky jemne rozklepnite vajíčko.

Znížte teplotu, zakryte panvicu a varte na nízkej teplote, kým bielka nestuhnú.

Odkryte a pridajte čerstvé nasekané bylinky. Podávajte s teplou pitou, alebo chrumkavým chlebom podľa vlastného výberu.

5

Španielska zemiaková omeleta

Zemiaková omeleta, alebo tortilla de patatas je typicky španielsky recept, ktorý ale využíva suroviny, ktoré sa nájdu v každej slovenskej domácnosti. Je pritom nesmierne chutný a španielska omeleta určite obzvláštni každý brunch. Podávaná so sviežim listovým šalátom sa hodí aj ako rýchla a zdravá večera.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 1 veľká žltá cibuľa
  • 6 vajec
  • 150 ml olivového oleja

Postup:

Zemiaky ošúpte a nakrájajte na plátky. Cibuľu nakrájajte na pásiky. Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej, pridajte zemiaky a cibuľu a duste do mäkka, približne 3é minút čiastočne prikryté, až kým zemiaky nezmäknú a po okrajoch sú mierne opečené. Keď sú zemiaky a cibuľa hotové, preceďte ich cez cedník na cestoviny do veľkej misy a zvyšný olej odložte bokom. Vajcia rozšľahajte oddelene a vmiešajte do zemiakov s cibuľou so štedrým množstvom soli a čierneho korenia. Na menšej panvici zohrejte trochu z precedeného oleja. Zmes zemiakov a vajec vylejte na panvicu a kuchynskou špachtľou vytvarujte omeletu, aby bola ploská a zároveň kontrolujte, aby sa pekne oddeľovala od panvice a nepripálila sa. 

Keď sú vajcia takmer stuhnuté, nastal čas omeletu obrátiť. Zoberte si plytký tanier, ideálne o niečo väčší ako panvica a panvicu ním prikryte. otočte dolu hlavou tak, aby omeleta zostala na tanieri a vyklopte ju naspäť do panvice. Vytvarujte kuchynskou špachtľou a nechajte ďalej piecť. Omeletu takto otočte ešte dvakrát a po každom obrátení ju tvarujte špachtľou. Posledný raz obráťte na čistý servírovací tanier a pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.

(Nielen) nedeľný brunch a brunch recepty – to nie sú len chutné a sýte jedlá. Brunch vám do života prinesie predovšetkým možnosť spomaliť a do sýtosti si užívať čas s priateľmi a rodinou. Počas brunchu neexistuje stres. Ste tu a teraz, len vy, vaši milovaní a výborné jedlo.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.