Čo je to brunch? Brunch tipy a recepty
S pojmom brunch ste sa už pravdepodobne stretli. Ale čo je to brunch a z čoho tento chod pozostáva? Predstavíme vám brunch tipy a brunch recepty. Nedeľný brunch je ideálna príležitosť pozvať priateľov na návštevu, alebo na piknik do parku a predviesť svoje kuchárske umenie.
Čo je to brunch?
Brunch preklad by v slovenčine mohol znieť ako desiata, nie je to ale celkom tak. Pod pojmom desiata si väčšina z nás zrejme predstaví rýchle jedlo za pochodu – ovocie, proteínovú, alebo musli tyčinku. Brunch je však čosi iné: sú to v podstate neskoré raňajky, ideálne na lenivé dni a víkendy, ktoré pozostávajú z viacerých chodov. Slovo brunch je v podstate spojenie dvoch anglických slov – breakfast (raňajky) a lunch (obed). A ako bonus, mnohé brunch recepty sú vhodné pri keto diéte, alebo spĺňajú požiadavky vegánskej, alebo vegetariánskej stravy.
Brunch pravdepodobne vznikol v 19. storočí v Anglicku, odkiaľ sa jeho popularita neskôr preniesla do U.S.A a do celého sveta. Veriaci angličania chodili každú nedeľu ráno do kostola. Ten, kto si chcel pred rannou omšou čo najdlhšie pospať už raňajky samozrejme nestíhal a po omši bolo na obed ešte príliš skoro. Reštaurácie preto začali servírovať brunch: neskoré raňajky, skorý obed.
Brunch sa posledné roky stal veľmi populárnym aj u nás a viaceré bistrá a reštaurácie podávajú brunch väčšinou medzi 10 a 14 hodinou. Brunch si ale jednoducho pripravíte aj doma a určite prekvapíte a očaríte svojich priateľov, alebo rodinu. Veď čo je pohodovejšia predstava, ako lenivý nedeľný brunch s priateľmi v pohodlí vášho domova, alebo na piknikovej deke v parku? Vyskúšať môžete slané, ale aj sladké jedlá, ako napríklad bábovku s tvarohom, ktorá je plná proteínov.
Brunch recepty
Brunch recepty väčšinou pozostávajú z typických raňajkových komponentov, ako sú vajíčka na rôzne spôsoby, musli v jogurte, nátierky, slané a sladké pečivo, ako napríklad zdravé muffiny bez cukru. Do brunchu však patria aj pokrmy, ktoré by ste počas obyčajných raňajok pred prácou nečakali. Viaceré tipy na brunch nájdeme v blízkovýchodnej, alebo stredomorskej kuchyni. Vyskúšajte napríklad ryžové guľôčky s mozzarelou, nazývané aj arancini.
Typicky sa brunch servíruje ako viacero menších chodov, ktoré sú naservírované v malých miskách. Samozrejme nesmie chýbať káva, čerstvý džús a pri špeciálnych príležitostiach aj prosecco, alebo šampanské.
Olivovo-rozmarínová koruna
Tento recept je nielen efektný, ale aj nesmierne chutný. Olivovo-rozmarínová koruna pozdvihne každý nedeľný brunch s priateľmi na slávnostnú úroveň. Jeho príprava pritom nie je vôbec zložitá. Tento brunch recept patrí medzi chutné a výživné vegetariánske recepty.
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 7 g sušeného droždia
- 2 lyžičky sušeného rozmarínu
- 50 g masla
- 135 ml vlažného mlieka
- 1 vajce
Náplň:
- 150 g modrého syru niva
- 3 lyžice marhuľového džemu
- čerstvý rozmarín na dozdobenie
- 120 g tapenády
Olivová tapenáda:
Ingrediencie:
- 150 g čiernych olív
- 2 lyžice kapary
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička červeného vínneho octu, alebo balzamika
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky sušeného oregana
- ⅛ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky čierneho korenia
Postup:
Všetky ingrediencie okrem petržlenovej vňate vložte do nádoby a ponorným mixérom ich rozmixujte tak, aby vznikla nie úplne hladká pasta. Na koniec vmiešajte petržlenovú vňať.
Olivovo-rozmarínová koruna postup:
Múku, soľ, kvások, sušený rozmarín a maslo vložte do misy, potom maslo pomaly votrite do múky, až kým nebude mať konzistenciu ako strúhanka.
V strede zmesi vyhĺbte jamku. Do tejto jamky pridajte mlieko a vajce a pomocou rúk vypracujte cesto. Mieste na pomúčenej doske 10 minút, kým cesto nebude pružné a hladké a nebude sa lepiť. Vložte späť do misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte, kým zdvojnasobi svoj objem (asi 1,5 hodiny).
Plech vystelte papierom na pečenie. Pracovnú dosku pomúčte a vyklopte na ňu vykysnuté cesto. Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 33 x 25 cm. S dlhým okrajom smerom k vám potrite cesto tapenádou a po celom povrchu rozdrobte syr niva.
Cesto zrolujte do valčeka tak pevne, ako len môžete, so švom dole. Ostrým nožom rozrežte celú rolku cez stred a uistite sa, že ste nechali pár centimetrov neodrezaných. Rez „rozprestrite” a konce oddeľte od seba. Malo by vám vzniknúť niečo, čo vyzerá ako písmeno „A“, ktoré nie je prekrížené. Otočte odrezanú stranu tak, aby boli vrstvy viditeľné, a jednoducho preložte jeden koniec cez druhý. Keď zapletiete celý valček, konce stlačte a potom spojte dva konce, aby ste vytvorili kruh. Opatrne položte na podnos – ak stratíte kruhový tvar, teraz je čas to opraviť – potom prikryte vymasteným plátom potravinovej fólie a nechajte na teplom mieste kysnúť ďalších 30 minút. Predhrejte rúru na 200-220 °C.
Keď korunka opäť zdvojnásobí svoj objem, odokryte a pečte v predhriatej rúre 25 minút. Keď je olivovo-rozmarínová koruna hotová, nechajte ju trochu vychladnúť.
Zahrejte džem v mikrovlnnej rúre, len toľko, aby sa mierne rozpustil a natrite ho po celej korune, aby ste získali krásny sladký lesk. Posypte čerstvým rozmarínom a môžete podávať.
Baba ganoush
Baba ganoush je rýchly recept, ktorý pochádza z blízkeho východu, konkrétne z Libanonu, ale rozšírený a populárny je vo všetkých okolitých krajinách. Ak hľadáte tipy na brunch, tento recept je ideálna voľba. Jednoduchý na prípravu a nesmierne chutný – kombinuje baklažán, sviežosť citrusov, korenie a lahodnú tahini pastu. Tú nájdete buď v obchodoch s exotickými potravinami, alebo si ju môžete jednoducho objednať online, napríklad na e-shope Grizly.sk.
Ingrediencie:
- 2-3 baklažány
- rímska rasca
- citrónová šťava z 2 citrónov
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice tahini pasty
- 2 lyžice olivového oleja
- petržlenová vňať na servírovanie
- ⅛ lyžičky chilli
- biely jogurt (môžete vynechať)
Postup:
Predhrejte rúru na 180 °C. Na doske na krájanie rozrežte baklažány pozdĺžne na polovice. Narežte mäsité strany do kríža, pričom dbajte na to, aby ste neprerezali šupky. Pokvapkajte 2 polievkovými lyžicami olivového oleja a premiešajte, aby sa baklažány rovnomerne obalili. Poukladajte na plech dužinou nahor a pečte v rúre asi 45 minút, alebo kým baklažány nezmäknú.
Vyberte baklažán z rúry a nechajte ho vychladnúť. Cesnak ošúpte a roztlačte do misy. Pridajte tahini, chilli prášok (ak používate), rímsku rascu, 2 lyžice extra panenského olivového oleja a baklažán, pričom šupku nepoužívajte. Citróny nakrájajte na polovicu. Vytlačte šťavu a pomocou prstov zachyťte kôstky. Ak chcete, pridajte 2-3 lyžice kvalitného bieleho jogurtu a premiešajte vidličkou, až kým nevznikne jednoliata hmota, ktorá si ale stále zachováva štruktúru. Ochutnajte a pridajte malú štipku soli a korenia, ak si myslíte, že to potrebuje. Preložte do misky a podávajte s pita chlebom, alebo hriankou.
Vajíčková keto frittata
Tento sýty keto recept je jednoduchý na prípravu, je zdravý a zohľadňuje pravidlá keto diéty. Môžete si ho pripraviť ako raňajky na niekoľko dní dopredu, alebo očariť svojich priateľov a priniesť keto frittatu na nedeľný brunch.
Ingrediencie:
- 12 vajec
- ¼ pohára plnotučného mlieka
- soľ
- čierne korenie
- 1 pohár nakrájanej cukety
- 1 pohár cherry paradajok
- 5-6 plátkov prošuta
- ⅓ pohára čiernych olív
- 1-2 lyžice čerstvého tymiánu, petržlenovej vňate a oregana
- ½ pohára feta syru, alebo iného syru balkánskeho typu
Postup:
Rúru predohrejte na 150 °C. Zatiaľ v mise zmiešajte 12 vajec, mlieko, soľ a čierne korenie. Cuketu osmažte na olivovom oleji. Opraženú cuketu, cherry paradajky a zmes byliniek vmiešajte do vaječnej zmesi. Frittata zmes vylejte do vymasteného plechu a posypte nadrobeným feta syrom. Pečte približne 20-25 minút. Keto frittatu môžete nakrájať na kocky a podávať napríklad s ražným toastom a čerstvými bylinkami.
TIP: Milovníkom vajíčok odporúčame vyskúšať napríklad diabolské vajíčka plnené avokádom.
Šakšuka
Shakshuka, alebo šakšuka je jednoduché jedlo pripravené z jemne pošírovaných vajec v lahodnej sýtej omáčke z paradajok a papriky. Tento raňajkový recept údajne pochádza z Tuniska a je obľúbený v mnohých častiach severnej Afriky a na Strednom východe. Šakšuka sa ale hodí aj na obed, alebo večeru a patrí medzi najobľúbenejšie brunch recepty.
Ingrediencie:
- olivový olej
- 2 zelené, alebo červené papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletého koriandru
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- ½ lyžičky rímskej rasce
- štipka chilli
- soľ
- čierne korenie
- 1 konzerva krájaných paradajok
- 6 vajec
- ¼ pohára čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- ¼ pohára čerstvého nasekaného koriandru
- ¼ pohára čerstvej nasekanej mäty
Postup:
Vo veľkej panvici rozohrejte 3 lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu, zelenú papriku, cesnak, korenie, štipku soli a čierneho korenia. Smažte za občasného miešania, kým zelenina nezmäkne, asi 5 minút. Pridajte paradajky, prikryte a duste približne ďalších 15 minút. Odkryte a ešte chvíľu povarte, aby sa zmes zredukovala a zhustla. Pomocou drevenej lyžice urobte v omáčke asi 6 priehlbín alebo „jamiek“ (uistite sa, že priehlbiny sú od seba vzdialené). Do každej jamky jemne rozklepnite vajíčko.
Znížte teplotu, zakryte panvicu a varte na nízkej teplote, kým bielka nestuhnú.
Odkryte a pridajte čerstvé nasekané bylinky. Podávajte s teplou pitou, alebo chrumkavým chlebom podľa vlastného výberu.
Španielska zemiaková omeleta
Zemiaková omeleta, alebo tortilla de patatas je typicky španielsky recept, ktorý ale využíva suroviny, ktoré sa nájdu v každej slovenskej domácnosti. Je pritom nesmierne chutný a španielska omeleta určite obzvláštni každý brunch. Podávaná so sviežim listovým šalátom sa hodí aj ako rýchla a zdravá večera.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 1 veľká žltá cibuľa
- 6 vajec
- 150 ml olivového oleja
Postup:
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na plátky. Cibuľu nakrájajte na pásiky. Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej, pridajte zemiaky a cibuľu a duste do mäkka, približne 3é minút čiastočne prikryté, až kým zemiaky nezmäknú a po okrajoch sú mierne opečené. Keď sú zemiaky a cibuľa hotové, preceďte ich cez cedník na cestoviny do veľkej misy a zvyšný olej odložte bokom. Vajcia rozšľahajte oddelene a vmiešajte do zemiakov s cibuľou so štedrým množstvom soli a čierneho korenia. Na menšej panvici zohrejte trochu z precedeného oleja. Zmes zemiakov a vajec vylejte na panvicu a kuchynskou špachtľou vytvarujte omeletu, aby bola ploská a zároveň kontrolujte, aby sa pekne oddeľovala od panvice a nepripálila sa.
Keď sú vajcia takmer stuhnuté, nastal čas omeletu obrátiť. Zoberte si plytký tanier, ideálne o niečo väčší ako panvica a panvicu ním prikryte. otočte dolu hlavou tak, aby omeleta zostala na tanieri a vyklopte ju naspäť do panvice. Vytvarujte kuchynskou špachtľou a nechajte ďalej piecť. Omeletu takto otočte ešte dvakrát a po každom obrátení ju tvarujte špachtľou. Posledný raz obráťte na čistý servírovací tanier a pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.
(Nielen) nedeľný brunch a brunch recepty – to nie sú len chutné a sýte jedlá. Brunch vám do života prinesie predovšetkým možnosť spomaliť a do sýtosti si užívať čas s priateľmi a rodinou. Počas brunchu neexistuje stres. Ste tu a teraz, len vy, vaši milovaní a výborné jedlo.