Čo je tapioka? Tipy a recepty
Tapioka perly, alebo aj tapioka je označenie pre priesvitné guličky, ktoré má veľa konzumentov spojené predovšetkým s populárnym východoázijským nápojom bubble tea. Každopádne, tapioka má oveľa širšie využitie, okrem iného sa dá použiť ako bezlepkové zahusťovadlo sladkých, alebo slaných pokrmov. Predstavíme vám aj zopár tapioka receptov, ktoré by ste určite nemali nechať bez povšimnutia.
Čo je tapioka
Odpoveď na otázku ,,čo je tapioka?” je jednoduchá. Sú to malé priesvitné guličky vyrábané zo škrobu koreňa manioku, ktorý rastie predovšetkýmv krajinách Ázie, Afriky a Južnej Ameriky. Podľa dostupných zdrojov sa maniok pestuje už od roku 4000 pred naším letopočtom. Maniok je veľmi oceňovaný najmä preto, že dokáže plnohodnotne zasýtiť zvieratá, ale i človeka a navyše má širokú škálu využitia.
Najznámejší spôsob využitia predstavujú tapioka perly, ktoré sú okrem iného základom už spomínaného obľúbeného nápoja bubble tea. Okrem tapioky sa v bubble tea nachádza aj čaj, väčšinou čierny, sirupy, cukor a v mliečnej verzii aj mlieko.
Tapioka je ľahko stráviteľná a neobsahuje ani lepok. Nutné je však počítať s vysokým obsahom sacharidov. Práve kvôli vysokému obsahu sacharidov sa tapioka recepty nehodia napríklad ku keto diéte.
Tapioka perly druhy
Všeobecne sa tapioka delí na dva druhy, ktorými sú:
- tapioka perly čierne: tvoria základ bubble tea a sú máčané v cukrovom sirupe, ktorému vďačia za svoju príjemnú, sladkú chuť
- tapioka perly svetlé: využívajú sa pri tapioka receptoch ako je napríklad tapiokový puding
Tapiokové perly sa od seba nelíšia len vzhľadom a veľkosťou, ale aj chuťou a spôsobmi využitia.
Tapioka perly účinky
Medzi jedny z hlavných dôvodov, prečo konzumovať tapioku patrí fakt, že neobsahuje žiadne nezdravé živočíšne tuky a cholesterol. Tiež je preukázané, že konzumácia tapioky prispieva k lepšiemu tráveniu, nakoľko má tapioka škrob na telo podobný účinok, ako má vláknina. Medzi ďalšie pozitívne tapioka perly účinky patrí to, že napriek tomu, že tapioka neobsahuje veľa živín, výborne zasýti. Tapioka tiež neobsahuje žiadny lepok a je bohatá na minerálne látky, ako je vápnik, fosfor a draslík.
Tapioka recepty
Vyhľadávaným tapioka receptom nie je iba spomínaný bubble tea, ale tiež tapioka puding. Pomerne široké využitie má aj tapioka múka a tapioka škrob.
Tapioka puding
Najvyhľadávanejší tapioka recept je bezpochyby tapiokový puding, ktorý sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov. Skúste tapiokový puding doplniť kúskami obľúbeného ovocia – veľmi populárna je napríklad verzia s mangom, čokoládovými hoblinami, alebo kokosovými plátkami. Ideálny je tapioka puding na raňajky, alebo ako desiata, či olovrant. Príprava je veľmi jednoduchá – tapiokový puding je hotový za pol hodiny.
Ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka svetlých tapioka guličiek
- 3 hrnčeky plnotučného mlieka
- 1/4 lyžičky soli
- 2 veľké vajcia
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
Zmiešajte tapioku, mlieko a soľ v 1 ½ litrovej panvici na strednom plameni, miešajte a priveďte k varu. Následne znížte teplotu a tapioka perly varte odkryté na najmenšom možnom plameni. Postupne pridávajte cukor až kým tapioka guličky postupne nenabobtnajú a hmota nezhustne. Dĺžka celého procesu závisí od typu, alebo značky použitej tapioky, ale spravidla trvá 5 až 45 minút. Pravidelne miešajte, aby sa tapioka nepripálila.
Keď je tapioka hotová, vo vedľajšej mise si rozbite jedno vajce a veľmi pomaly do nich zašľahajte trochu horúcej tapioky tak, aby sa pomaly vyrovnávala teplota oboch surovín, zabránite tak tomu, aby sa zmes zrazila. K zmesi v panvici rovnakým spôsobom pridajte druhé vajce. Zvýšte teplotu a niekoľko minút miešajte, pokiaľ nezískate hustú, pudingovú konzistenciu.
Nenechajte zmes variť, pretože vtedy by sa mohol vaječný tapiokový krém zraziť. Nechajte 15 minút vychladiť a následne vmiešajte vanilkový extrakt. Podávať môžete teplé, alebo vychladené.
Tip: Tapioka perly rôznych značiek kúpite na e-shope Grizly.
tapiokové palacinky
Príprava tapioka palaciniek je rýchla a jednoduchá. Náplň si môžete zvoliť podľa chuti – obľúbená je napríklad kombinácia ovocia s gréckym jogurtom, ovocný džem bez cukru, alebo rôzne varianty proteínových masiel.
Ingrediendie:
- 1 hrnček tapioka škrobu
- ½ hrnčeka vody
- ¼ lyžičky soli
Postup:
Do strednej misky nasypte tapiokový škrob. Postupne, za stáleho miešania pridávajte po dvoch polievkových lyžiciach vodu. Stále miešajte a pridávajte vodu, pokiaľ sa z celej zmesi nevytvoria stredné až malé hrudky. Ak je zmes príliš vlhká, pridajte trochu viac škrobu, pokiaľ nenájdete správnu rovnováhu.
Navlhčený škrob prepasírujeme cez veľmi jemné sitko do čistej misky. Vareškou dôkladne premiešajte krob v sitku, aby prešiel. Pridajte soľ a znova všetko premiešajte.
Zahrejte panvicu na strednú teplotu a z oboch strán na nej palacinku na niekoľko sekúnd opečte. Palacinku naplňte ľubovoľnou náplňou.
Bezlepkové tortilly
Základom mexickej kuchyne sú tortilly, ktoré sa dajú pripraviť aj s použitím tapiokovej múky. Tapioka múku kúpite na rôznych e-shopoch, alebo v predajniach zdravej výživy. Na prípravu týchto tortíl potrebujete iba štyri ingrediencie. Plnené tortilly s tapioka múkou sú vhodné ako rýchla zdravá večera, obed, alebo desiata.
Ingrediencie:
- 120 g cícerovej múky
- 60 g tapioka mouky
- cca 200 ml vody
- ⅓ lyžičky soli
Postup:
Všetky uvedené ingrediencie vložte do kuchynského robota a spoločne ich premiešajte. Následne vytvarujte tortilly a jednu po druhej ich osmažte na panvici s trochou oleja.
Churros s tapioka múkou
Churros je tradičná španielska sladkosť, ktorú si predovšetkým v Barcelone a celom Katalánsku radi dopriavajú miestni obyvatelia. Jednoducho si ich môžete pripraviť s použitím tapioka múky. Churros môžu slúžiť ako skvelé párty občerstvenie. Aby sa churros lepšie konzumovali, nezapomeňte k nim pridať aj čokoládu, alebo vanilkový krém.
Ingrediencie:
- 1 hrnček vody
- 20 g masla
- ¼ lyžičky soli
- 1 hrnček tapioka múky
- ¼ hrnčeka mandľovej múky
- ¼ hrnčeka kokosovej múky
- 1 vajce
- extra panenský olej na vysmážanie
Postup:
Vodu, maslo a soľ zohrejte na panvici, pokiaľ zmes nedosiahne bod varu. Potom panvicu zložte z plameňa a primiešajte múku. Najprv pridajte kokosovú múku a potom postupne zapracujte tapiokovú. Počas primiešavania múky neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Snažte sa pracovať rýchlo, pretože teplá voda pomáha variť tapiokový škrob a dodáva mu pružnú štruktúru, ktorá pomáha držať cesto pohromade. Nakoniec vmiešajte mandľovú múku.
Keď zapracujete všetky múky do vody, pridajte vajce. Malo by vám vzniknúť husté, lepkavé cesto. Na panvici si na strednom plameni zohrejte olivový olej na vyprážanie. Keď olej dosiahne teplotu približne 190 ºC, môžete začať smažiť churros. Cesto preložte do cukrárskeho sáčku s hviezdicovou špičkou. Cesto vytláčajte rovno do rozpáleného oleja. Churros smažte do zlatova. Následne ich vybertenz oleja a nechajte odkvapkať na obrúsku, alebo bavlnenej utierke. Posypte cukrom a podávajte s cukrom a rozpustenou čokoládou, alebo vanilkovým krémom.
Výhody tapiokovej múky
Narastajúcu obľubu zaznamenávajú nielen tapioka perly, ale aj tapioka múka, nakoľko je bezlepková. Tapiokovou múkou v podstate označujeme tapioka škrob získavaný z koreňa manioka.
Táto múka sa dá použiť na prípravu sladkých či slaných pokrmov. Tapioková múka tak dokáže plnohodnotne nahradiť pšeničnú múku, ktorá obsahuje nežiaduci lepok.