Čo dať v zime do košíka? Nakupujte potraviny, ktoré vás zahrejú

Zima je celkom ošemetným obdobím z pohľadu dodržiavania zásad zdravej výživy. Telu chýba energia. Dni sú krátke, ráno sa neskoro rozodnieva a večer sa čoskoro zmráka, slnečného svitu je málo. Navyše je vonku zima, nič sa nám nechce robiť. Donútiť sa športovať je náročné.

Organizmus volá po potravinách, ktoré mu dodajú energiu a zlepšia náladu – často sú to, bohužiaľ, sladkosti alebo tučné kalorické bomby. Ako si poradiť so zimnými nákupmi, aby ste sa nespreneverili štíhlej línii?

Nechoďte nakupovať hladní

Zásadou číslo jedna, ako nakupovať potraviny, je predovšetkým nechodiť na nákup hladný. Platí to samozrejme nielen v zime, ale zakaždým, keď idete do obchodu. Ak vyrazíte na lov potravín s prázdnym žalúdkom, je oveľa pravdepodobnejšie, že toho nakúpite viac a siahnete po kalorickejších potravinách s vyšším obsahom tuku a cukru. Toho je dobré sa vyvarovať.

Ak pôjdete ale nasýtení, je potvrdené, že budete nakupovať uvážlivejšie. Vhodné je tiež premyslieť si dopredu, čo budete variť a podľa toho si zostaviť nákupný zoznam. Keď postupujete podľa neho, nákup potravín je hračkou. Vyberiete zdravé potraviny s vysokou nutričnou hodnotou, ktoré vám pomôžu zahriať zimou oslabené telo.

Doprajte si potraviny, ktoré uvoľňujú teplo

Inšpiráciu si môžete vziať u svojich babičiek. Mali vo zvyku variť v zime husté polievky, piecť mäso, variť rôzne čaje na zahriatie, na raňajky pripravovali kaše. Keď sa budete držať ich po stáročia preverených zásad, určite neoľutujete. Musíte ich ale zladiť so zdravou výživou. Nie je to nič ťažké. Stačí len trochu uvažovať dopredu, čo a kedy si prichystáte k jedlu a čo vám v kuchyni aktuálne chýba.

Je samozrejmé, že v zime dáte prednosť zahrievacím potravinám, ktoré doplnia energiu. Ukážeme vám ale také potraviny, ktoré síce dodajú telu teplo, ale nejde o kalorické bomby, po ktorých by ste priberali. Zdravé stravovanie sa dá dodržiavať aj za nepriaznivých teplotných podmienok, avšak nebudete jesť surové zeleninové šaláty ako v lete, ale potrebnú porciu vitamínov si doprajete vo forme polievky. Niektoré potraviny majú termogénny efekt, uvoľňujú teplo a zrýchľujú metabolizmus, kľudne až o 15 %. Veľmi efektívne je v tomto smere korenie a tiež bielkoviny.

Kúpte si dobrý bylinkový čaj

Predovšetkým si položte otázku, čo budete piť. Zima je ideálnou dobou na bylinkové čaje. Avšak s ich dávkovaním si dajte pozor. Držte sa odporúčania odborníkov, neprekračujte určené množstvo šálok na deň. Niekedy sa napríklad udáva, že je vhodné čaj piť treba tri týždne v kuse, potom si dať týždeň pauzu a začať novú kúru.

Vo vašom nákupnom košíku by preto nemal chýbať kvalitný bylinkový čaj, príjemný je treba lipový, harmančekový alebo medovkový. Ak chcete povzbudiť metabolizmus a poriadne ho zahriať, skvelou voľbou je zázvorový čaj, obvykle kombinovaný s ďalšími ingredienciami. Pomôže aj zelený čaj, ktorý je zdravým a zaručeným spaľovačom tukov.

Príliš to ale nepreháňajte s kávou. Opatrní buďte aj s alkoholom. Síce vás na chvíľu zahreje, ale to je iba zdanie, ktoré sa vám môže vypomstiť predovšetkým vonku – máte pocit, že je teplo a ľahko prechladnete. Okrem balíčkov čaju samozrejme nezabudnite ani na kvalitnú neperlivú vodu alebo minerálky. Oboje dajte do košíka.

Pomôže vám kapusta i červená repa

S čerstvou zeleninou je to teraz trochu komplikovanejšie. Farmárske trhy majú kvôli chladnému počasiu pauzu. Platí ale zásada, že je dôležité vychádzať predovšetkým z našich sezónnych surovín. Vynikajúca je v tomto smere kapusta, ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínu C.

Kupujte preto kyslú kapustu, môžete pripraviť výbornú kapustnicu a mäso s kapustou nemusí byť nutne bravčové – skvele sa takto dá pripraviť aj morka, kura alebo králik. Ďalej je výbornou zahrievacou zeleninou chren. Doprajte si tiež v obchode dostatok koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen) na chutnú polievku plnú vitamínov. Ohrieva aj cibuľa, pór, špenát, červená repa alebo kel. Nezabúdajte ani na zemiaky. Všetky tieto druhy zeleniny pomôžu zahriať. Naopak uhorky, papriky, paradajky patria medzi skôr ochladzovacie potraviny. V súčasnosti sú tiež samozrejme pestované v skleníkoch, a teda nemajú toľko vitamínov ako v lete.

Zasýťte sa bielkovinami

Bielkoviny patria v chladnejšom období tiež medzi dôležité zdroje energie. Preto určite v zime chodievajte aj do mäsiarstva. Ale vôbec najlepšou alternatívou sú tučnejšie ryby ako losos, tuniak, makrela. S týmito rybami doplníte kvalitné zdravé tuky ako omega 3 mastné nenasýtené kyseliny a tiež bielkoviny. Organizmus má s trávením bielkovín viac práce a tým sa tiež udržiava v chode. Ak patríte medzi vegetariánov a mäso nejete, môžete si vybrať aj masové náhradky ako tempeh, šmakoun alebo seitan. Na zimu sa hodia aj rastlinné bielkoviny zo strukovín. Preto sa nebráňte ani nákupu rôznych druhov fazule, šošovice alebo hrachu. Uplatníte ich v polievke i ako prílohu v podobe kaše.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.