Chilli, pohánka a ďalšie ingrediencie, ktoré vás zahrejú

Potraviny sa dajú jednoducho rozdeliť na tie, ktoré vaše telo ochladia a detoxikujú a tie, ktoré ho zahrejú a dodajú mu dostatok energie. Medzi takéto potraviny patria napríklad:

  • mäsové vývary
  • obilniny, ako pohánka, špalda či ryža
  • strukoviny
  • tepelne upravená zelenina 
  • sušené ovocie
  • korenie ako zázvor, škorica, čierne korenie alebo chilli
  • med
  • chren

V zimnom období je vhodné zaradiť tieto potraviny do vášho pestrého jedálnička. Posilníte si nimi imunitu a dodáte telu dôležitú energiu. Určite však nezabúdajte ani na pitný režim a v zimnom období si doprajte aj rôzne bylinkové či ovocné čaje.

Nenechajte však svoje telo rozmaznať vyššou teplotou. Aj v zime je vhodné teploty striedať, či už pri sprchovaní alebo tým, že nebudete jesť len potraviny na zahriatie. Striedanie teplôt vám v tele udrží rovnováhu a vy budete lepšie znášať chladné počasie.

Recepty

Chilli con carne

Chutné chilli s hovädzím mäsom, ktoré vás zahreje vďaka svojej pikantnej chuti.

Ingrediencie:

  • 240 g celozrnnej ryže
  • 100 g červenej cibule
  • 100 g červenej papriky
  • 1 lyžica repkového oleja
  • strúčik cesnaku
  • 400 g červenej fazule
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • 400 g paradajok
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička kajenského korenia
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Ryžu si uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale. Medzitým nakrájajte cibuľu najemno, papriku na menšie plátky a cesnak na plátky. V hlbšom hrnci rozohrejte olej a pridajte doň nakrájanú zeleninu a kajenské korenie. Opekajte cca 3 minúty. Potom pridajte mäso a opekajte. Po približne 20 minútach prilejte vývar, pridajte paradajky, fazule a okoreňte čiernym korením a soľou. Prikryte pokrievkou a varte ďalších 20 minút. Podávajte s pripravenou celozrnnou ryžou.

Vegan chilli

Chilli si môžete pripraviť aj v rámci vegánskeho jedálnička, jednoducho mäso nahradíte dávkou fazule, cíceru a dodáte tak tomuto pokrmu dávku bielkovín. Inšpirujte sa aj inými receptami z cíceru.

Ingrediencie:

  • 1 konzerva červenej fazule
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 3 lyžice konzervovaného cíceru
  • 3 lyžice sladkej kukurice
  • 1 červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej
  • ½ lyžice chilli
  • ½ lyžice sladkej papriky
  • štipka pálivej papriky
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Cibuľu si nakrájajte nadrobno a opečte ju na panvici na olivovom oleji. Po chvíli pridajte nakrájaný strúčik cesnaku. Fazuľu, cícer a kukuricu poriadne opláchnite a spolu s paradajkami taktiež pridajte na panvicu. Celú zmes poriadne premiešajte a okoreňte chilli a paprikou. Varte približne 5-10 minút. Počas varenia dochuťte soľou a čiernym korením. Po dovarení nechajte pár minút odstáť, potom môžete podávať.

Pohánka so sviečkovou omáčkou

Obľúbenú sviečkovú omáčku si nemusíte pripravovať len k mäsu. Pripraviť sa dá aj so zdravou pohánkou.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček pohánky
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • ½ zeleru
  • 2 lyžice oleja
  • 2 bobkové listy
  • 2 guličky nového korenia
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 100 ml rastlinnej smotany
  • soľ

Postup:

Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nastrúhanú mrkvu a zeler a spoločne opekajte približne 5 minút. Potom prisypte pohánku a zalejte 1 a ½ hrnčekom vody. Pridajte korenie a zmes priveďte k varu. Varte približne minútu, potom stiahnite z platne a nechajte zakryté pokrievkou ešte aspoň 20 minút. Na záver vmiešajte rastlinnú smotanu a môžete podávať.

Pohánka s cviklou

Jednoduchý recept na zdravú pohánku skombinovanú s výživnou cviklou.

Ingrediencie:

  • 250 g pohánky
  • 1 červená cibuľa
  • 3 menšie cvikly
  • 2 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • zeleninový vývar
  • olivový olej
  • tymian
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nasekaný tymian, čierne korenie a soľ. Cviklu si nakrájajte na kocky, pridajte ku zmesi a opekajte približne 5 minút. Do horúcej cvikly prisypte pohánku a za občasného miešania varte, kým pohánka zmäkne. Nakoniec pridajte cesnak, petržlenovú vňať a poriadne premiešajte. Takto pripravenú pohánku môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k mäsu či rybám.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.