Chilli, pohánka a ďalšie ingrediencie, ktoré vás zahrejú
Potraviny sa dajú jednoducho rozdeliť na tie, ktoré vaše telo ochladia a detoxikujú a tie, ktoré ho zahrejú a dodajú mu dostatok energie. Medzi takéto potraviny patria napríklad:
- mäsové vývary
- obilniny, ako pohánka, špalda či ryža
- strukoviny
- tepelne upravená zelenina
- sušené ovocie
- korenie ako zázvor, škorica, čierne korenie alebo chilli
- med
- chren
V zimnom období je vhodné zaradiť tieto potraviny do vášho pestrého jedálnička. Posilníte si nimi imunitu a dodáte telu dôležitú energiu. Určite však nezabúdajte ani na pitný režim a v zimnom období si doprajte aj rôzne bylinkové či ovocné čaje.
Nenechajte však svoje telo rozmaznať vyššou teplotou. Aj v zime je vhodné teploty striedať, či už pri sprchovaní alebo tým, že nebudete jesť len potraviny na zahriatie. Striedanie teplôt vám v tele udrží rovnováhu a vy budete lepšie znášať chladné počasie.
Recepty
Chilli con carne
Chutné chilli s hovädzím mäsom, ktoré vás zahreje vďaka svojej pikantnej chuti.
Ingrediencie:
- 240 g celozrnnej ryže
- 100 g červenej cibule
- 100 g červenej papriky
- 1 lyžica repkového oleja
- strúčik cesnaku
- 400 g červenej fazule
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 400 g paradajok
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička kajenského korenia
- čierne korenie
- soľ
Postup:
Ryžu si uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale. Medzitým nakrájajte cibuľu najemno, papriku na menšie plátky a cesnak na plátky. V hlbšom hrnci rozohrejte olej a pridajte doň nakrájanú zeleninu a kajenské korenie. Opekajte cca 3 minúty. Potom pridajte mäso a opekajte. Po približne 20 minútach prilejte vývar, pridajte paradajky, fazule a okoreňte čiernym korením a soľou. Prikryte pokrievkou a varte ďalších 20 minút. Podávajte s pripravenou celozrnnou ryžou.
Vegan chilli
Chilli si môžete pripraviť aj v rámci vegánskeho jedálnička, jednoducho mäso nahradíte dávkou fazule, cíceru a dodáte tak tomuto pokrmu dávku bielkovín. Inšpirujte sa aj inými receptami z cíceru.
Ingrediencie:
- 1 konzerva červenej fazule
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 3 lyžice konzervovaného cíceru
- 3 lyžice sladkej kukurice
- 1 červená cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- ½ lyžice chilli
- ½ lyžice sladkej papriky
- štipka pálivej papriky
- čierne korenie
- soľ
Postup:
Cibuľu si nakrájajte nadrobno a opečte ju na panvici na olivovom oleji. Po chvíli pridajte nakrájaný strúčik cesnaku. Fazuľu, cícer a kukuricu poriadne opláchnite a spolu s paradajkami taktiež pridajte na panvicu. Celú zmes poriadne premiešajte a okoreňte chilli a paprikou. Varte približne 5-10 minút. Počas varenia dochuťte soľou a čiernym korením. Po dovarení nechajte pár minút odstáť, potom môžete podávať.
Pohánka so sviečkovou omáčkou
Obľúbenú sviečkovú omáčku si nemusíte pripravovať len k mäsu. Pripraviť sa dá aj so zdravou pohánkou.
Ingrediencie:
- 1 hrnček pohánky
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- ½ zeleru
- 2 lyžice oleja
- 2 bobkové listy
- 2 guličky nového korenia
- 5 guličiek čierneho korenia
- 100 ml rastlinnej smotany
- soľ
Postup:
Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nastrúhanú mrkvu a zeler a spoločne opekajte približne 5 minút. Potom prisypte pohánku a zalejte 1 a ½ hrnčekom vody. Pridajte korenie a zmes priveďte k varu. Varte približne minútu, potom stiahnite z platne a nechajte zakryté pokrievkou ešte aspoň 20 minút. Na záver vmiešajte rastlinnú smotanu a môžete podávať.
Pohánka s cviklou
Jednoduchý recept na zdravú pohánku skombinovanú s výživnou cviklou.
Ingrediencie:
- 250 g pohánky
- 1 červená cibuľa
- 3 menšie cvikly
- 2 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
- zeleninový vývar
- olivový olej
- tymian
- čierne korenie
- soľ
Postup:
Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nasekaný tymian, čierne korenie a soľ. Cviklu si nakrájajte na kocky, pridajte ku zmesi a opekajte približne 5 minút. Do horúcej cvikly prisypte pohánku a za občasného miešania varte, kým pohánka zmäkne. Nakoniec pridajte cesnak, petržlenovú vňať a poriadne premiešajte. Takto pripravenú pohánku môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k mäsu či rybám.