Celiakia: Príznaky, prejavy a diéta
Príznaky celiakie
Celiakia je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré súčasná medicína nedokáže vyliečiť. Ide o chorobu spôsobenú neznášanlivosťou lepku, teda gluténu, ktorá môže postihnúť deti aj dospelých v akomkoľvek veku. Za celiakiou väčšou stoja genetické predispozície.
U takto chorých ľudí dochádza v dôsledku pôsobenia lepku k zmenšovaniu povrchu tenkého čreva, čo spôsobuje tráviace ťažkosti a zhoršené vstrebávanie živín. Ak telo nedokáže z potravy získavať vitamíny a minerálne látky, vznikajú ďalšie vážne zdravotné komplikácie, napríklad ochorenie kostí a kĺbov, poruchy krvotvorby a ďalšie.
Celiakia sa u laickej verejnosti často zamieňa za alergiu na lepok, ktorá má síce podobné prejavy ale v tomto prípade nedochádza k poškodeniu tenkého čreva. Ide len o rýchlu a pomerne nepríjemnú alergickú reakciu na lepok.
Medzi najčastejšie príznaky celiakie patria chronické hnačky, kŕče a bolesti brucha, nadúvanie, únava, anémia, úbytok hmotnosti a strata chuti k jedlu.
Celiakia u detí
Neznášanlivosť lepku sa často prejaví už v detskom veku, v dobe, kedy sa dieťa začne stretávať s pevnou stravou obsahujúcou lepok, napríklad po konzumácií krupicovej kaše alebo piškót.
Deti sa potom sťažujú na časté bolesti brucha, trápia ich hnačky, nadúvanie, zápchy a zvracanie. Medzi ďalšie prejavy celiakie u detí patrí aj nápadné spomalenie rastu a kožné vyrážky.
Celiakia u dospelých
Problém celiakie je v tom, že je často považovaná za detské ochorenie a dospelí tým pádom jej príznaky neriešia alebo nedostanú správnu diagnózu.
Spúšťacím faktorom ochorenia u dospelých je spravidla nadmerná záťaž, teda napríklad tehotenstvo, choroba či stres. Prejavy sa môžu vyskytovať v oblasti tráviacich problémov ale tiež napríklad ochorenie kostí, anémia, úzkosť, pečeňové ťažkosti a u žien aj nepravidelnosť menštruačného cyklu.
Domáce testy na celiakiu
V dnešnej dobe je možné využiť domáce testy na neznášanlivosť lepku. Tieto testy sa dajú zohnať na internete alebo v lekárňach. Obsahujú sterilnú ihlu, ktorou si pichnete do prsta a z kvapky krvi a priloženej doštičky zistíte, či trpíte intoleranciou na lepok.
Táto metóda je rýchla a jednoduchá, no funguje skôr orientačne. Ak máte skutočné podozrenie na celiakiu, je nutné navštíviť lekára a dohodnúť si vyšetrenie, ktoré by malo zahŕňať krvné testy a biopsiu tenkého čreva.
Celiakia a diéta
Pri ochorení celiakia je dôležité celý život dodržiavať bezlepkovú diétu. Bezlepková diéta síce intoleranciu na lepok nevylieči, no zbaví chorého nepríjemných prejavov a zabráni ďalšiemu zhoršovaniu zdravotného stavu. Bezlepková diéta je často spájaná s proteínovou diétou.
Lepok (glutén) je látka prirodzene obsiahnutá v obilninách, teda pšenici, žite, jačmeni, špalde a ovse. Preto je nutné sa pri diéte vyhnúť bežnému pečivu (aj celozrnnému).
Zakázaná je konzumácia klasickej múky, cestovín (aj kuskusu), krupice a bežných ovsených vločiek.
Problémom môžu byť potraviny, do ktorých sa lepok pridávaný ako jednoduché spojivo. To sú často mliečne výrobky, lacné údeniny, aromatizované čaje alebo aj potravinové doplnky.
Pri bezlepkovej diéte je preto potrebné sledovať etiketu kupovaných potravín a tiež to, či je na etikete tradičné logo preškrtnutého klasu, ktoré značí že je produkt vhodný pre osoby s neznášanlivosťou lepku.
Vhodné potraviny sú napríklad ryža, kukurica, pohánka, pšeno, strukoviny, orechy, semienka, ovocie, zelenina, vajce, kvalitné mliečne výrobky a mäso.
Podstatou bezlepkovej diéty nie je chápať ju ako nepríjemné obmedzenie ale skôr ako cestu k zdravému životnému štýlu prostredníctvom zdravej stravy. Stačí si vybudovať jednoduché návyky, vyhýbať sa rýchlemu občerstveniu a polotovarom, skúšať piecť vlastné pečivo a nakupovať kvalitné potraviny. Pestrým jedálničkom docielite nie len zlepšenie zdravotného stavu ale budete sa aj oveľa lepšie cítiť.