Bublanina: Bublanina s čerešňami, hrnčeková bublanina a ďalšie skvelé recepty

Zdravá bublanina s čerešňami

Recept na bublaninu s čerešňami bez obsahu oleja a nezdravého cukru. Nezdravé ingrediencie sú nahradené bielym jogurtom a stéviou.

Ingrediencie:

  • 70 g celozrnnej špaldovej múky
  • 40 g ovsenej múky
  • 1 vajíčko
  • 1 vaječné bielko
  • 70 g bieleho jogurtu
  • 1 odmerka proteínu
  • 130 ml mlieka
  • 150 g vykôstkovaných čerešní
  • 1 čl kypriaceho prášku
  • stévia

Postup:

Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, malo by vám vzniknúť redšie cesto. Do cesta vmiešajte vykôstkované čerešne. Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 25 až 30 minút pri teplote 180°C.

Hrnčeková bublanina s ovocím

Jednoduchý recept na bublaninu, ktorú pripravíte aj bez odmerky len s pomocou hrnčeka. Koláč si tak môžete pripraviť napríklad aj na chate či záhradke, kde nemáte plne vybavenú kuchyňu.

Ingrediencie:

Suché ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 1 čl škorice

Mokré ingrediencie

  • 1 hrnček mlieka
  • ½ hrnčeka oleja
  • 3 ks vajec
  • čerstvé broskyne

Postup:

V dvoch miskách si osobitne zmiešajte suché a mokré ingrediencie. Potom ich spolu spojte. Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech. Pečte pri teplote 175°C cca 30 minút. Po upečení a vychladnutí môžete ešte posypať cukrom alebo kokosom.

Jahodová bublanina bez múky

Ingrediencie:

  • 250 g ovsených vločiek
  • 150 ml mlieka
  • 100 ml kokosového oleja
  • 50 g kokosového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 pl sódy
  • čerstvé jahody

Postup:

Vajcia, kokosový cukor, mlieko a kokosový olej vymiešajte metličkou. V druhej miske si rozmixujte ovsené vločky na jemnú múku. Ovsenú múku vmiešajte do mokrej zmesi. Pridajte sódu a cesto nalejte na plech vymastený kokosovým olejom a vysypaný múkou. Jahody naukladajte na vrch cesta a dajte piecť na cca 25 minút pri teplote 180°C.

Bublanina so slivkami

Ingrediencie:

  • 250 ml kokosovej múky
  • 250 ml mlieka
  • 6 ks vajec
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 pl kokosového oleja
  • 4 pl medu
  • 200 g sliviek
  • kôra z 1 citróna
  • 1 pl kakaa

Postup:

V miske zmiešajte kokosovú múku, prášok do pečiva a kôru z citróna. Pridajte mlieko, vajíčko, kokosový olej a med. ¾ cesta vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Zvyšnú ¼ cesta v miske zmiešajte s kakaom a vylejte na vrch bieleho cesta. Na záver navrch poukladajte nakrájané slivky. Bublaninu pečte pri 175°C približne 45 až 50 minút.

Vegánska bublanina s rebarborou

Aj keď sa nestravujete len rastlinnými potravinami vyskúšajte tento recept na bublaninu vhodnú aj pri vegánskom jedálničku. Rozdiel medzi vegánskou a klasickou bublaninou určite nerozoznáte.

Ingrediencie:

  • 400 g rebarbory
  • 400 g špaldovej múky
  • 350 ml rastlinného mlieka
  • 180 g cukru
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 3 čl jablčného octu
  • 1 čl soli
  • strúhaný kokos
  • vanilkový lusk
  • čerešňový džem

Postup:

Rebarboru očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Rastlinné mlieko zmiešajte s jablčným octom a nechajte chvíľu bokom. Medzitým v miske zmiešajte múku, cukor, soľ, prášok do pečiva a vnútro vanilkového lusku. Do zmesi ešte pridajte mlieko s octom a dobre vymiešajte. Hotové cesto nalejte na plech a navrch poukladajte kúsky rebarbory. Pečte pri 180°C približne 25 minút. Po dopečení a vychladnutí potrite vrch bublaniny čerešňovým džemom a posypte kokosom. 

TIP: Prečítajte si článok o rebarbore. Zistíte, prečo ju zaraďujeme medzi zdravé potraviny, ako ju pripraviť a v akých receptoch ju môžete použiť.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.