Bublanina: Bublanina s čerešňami, hrnčeková bublanina a ďalšie skvelé recepty
Zdravá bublanina s čerešňami
Recept na bublaninu s čerešňami bez obsahu oleja a nezdravého cukru. Nezdravé ingrediencie sú nahradené bielym jogurtom a stéviou.
Ingrediencie:
- 70 g celozrnnej špaldovej múky
- 40 g ovsenej múky
- 1 vajíčko
- 1 vaječné bielko
- 70 g bieleho jogurtu
- 1 odmerka proteínu
- 130 ml mlieka
- 150 g vykôstkovaných čerešní
- 1 čl kypriaceho prášku
- stévia
Postup:
Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, malo by vám vzniknúť redšie cesto. Do cesta vmiešajte vykôstkované čerešne. Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 25 až 30 minút pri teplote 180°C.
Hrnčeková bublanina s ovocím
Jednoduchý recept na bublaninu, ktorú pripravíte aj bez odmerky len s pomocou hrnčeka. Koláč si tak môžete pripraviť napríklad aj na chate či záhradke, kde nemáte plne vybavenú kuchyňu.
Ingrediencie:
Suché ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 1 čl škorice
Mokré ingrediencie
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 3 ks vajec
- čerstvé broskyne
Postup:
V dvoch miskách si osobitne zmiešajte suché a mokré ingrediencie. Potom ich spolu spojte. Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech. Pečte pri teplote 175°C cca 30 minút. Po upečení a vychladnutí môžete ešte posypať cukrom alebo kokosom.
Jahodová bublanina bez múky
Ingrediencie:
- 250 g ovsených vločiek
- 150 ml mlieka
- 100 ml kokosového oleja
- 50 g kokosového cukru
- 2 vajcia
- 1 pl sódy
- čerstvé jahody
Postup:
Vajcia, kokosový cukor, mlieko a kokosový olej vymiešajte metličkou. V druhej miske si rozmixujte ovsené vločky na jemnú múku. Ovsenú múku vmiešajte do mokrej zmesi. Pridajte sódu a cesto nalejte na plech vymastený kokosovým olejom a vysypaný múkou. Jahody naukladajte na vrch cesta a dajte piecť na cca 25 minút pri teplote 180°C.
Bublanina so slivkami
Ingrediencie:
- 250 ml kokosovej múky
- 250 ml mlieka
- 6 ks vajec
- 1 prášok do pečiva
- 2 pl kokosového oleja
- 4 pl medu
- 200 g sliviek
- kôra z 1 citróna
- 1 pl kakaa
Postup:
V miske zmiešajte kokosovú múku, prášok do pečiva a kôru z citróna. Pridajte mlieko, vajíčko, kokosový olej a med. ¾ cesta vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Zvyšnú ¼ cesta v miske zmiešajte s kakaom a vylejte na vrch bieleho cesta. Na záver navrch poukladajte nakrájané slivky. Bublaninu pečte pri 175°C približne 45 až 50 minút.
Vegánska bublanina s rebarborou
Aj keď sa nestravujete len rastlinnými potravinami vyskúšajte tento recept na bublaninu vhodnú aj pri vegánskom jedálničku. Rozdiel medzi vegánskou a klasickou bublaninou určite nerozoznáte.
Ingrediencie:
- 400 g rebarbory
- 400 g špaldovej múky
- 350 ml rastlinného mlieka
- 180 g cukru
- 100 ml slnečnicového oleja
- 1 prášok do pečiva
- 3 čl jablčného octu
- 1 čl soli
- strúhaný kokos
- vanilkový lusk
- čerešňový džem
Postup:
Rebarboru očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Rastlinné mlieko zmiešajte s jablčným octom a nechajte chvíľu bokom. Medzitým v miske zmiešajte múku, cukor, soľ, prášok do pečiva a vnútro vanilkového lusku. Do zmesi ešte pridajte mlieko s octom a dobre vymiešajte. Hotové cesto nalejte na plech a navrch poukladajte kúsky rebarbory. Pečte pri 180°C približne 25 minút. Po dopečení a vychladnutí potrite vrch bublaniny čerešňovým džemom a posypte kokosom.
TIP: Prečítajte si článok o rebarbore. Zistíte, prečo ju zaraďujeme medzi zdravé potraviny, ako ju pripraviť a v akých receptoch ju môžete použiť.