Čokoládové brownies 5x inak – bezlepkové a aj bez cukru

Každý milovník čokolády už určite dobre pozná tento druh sladkých koláčov. Brownies pochádzajú z USA, no dnes sú už známe po celom svete. V nasledujúcom článku nájdete recepty na brownies trochu inak, zdravšie, no samozrejme chutne.
Ak ste človekom ktorý sa dobre orientuje v číslach, určite by ste si mali v rámci receptov pozrieť aj kalorické tabuľky.
Fazuľové brownies – recept bez múky
Premýšľate nad exotickou formou brownies, chcete skúsiť niečo nové, alebo vám iba vŕta hlavou, čo na desiatu? Odpoveďou je jednoduchý recept na koláč bez cukru a múky, či bezlepkové fazuľové a čokoládové brownies. Chutné a vláčne koláčiky môžete pripraviť nie len za pomoci cukety, ale aj za pomoci fazule, ktorú by ste v nich po ochutnaní ani nespoznali. Ak ich chcete mať extra zdravé, ako sladidlo použite stéviu, javorový či agávový sirup alebo med.
Ak vás náhodou namiesto receptu na koláč bez cukru a múky zaujíma práve vyššie spomenutá cuketa kvôli jej nízkym kalorickým hodnotám (viď kalorické tabuľky), určite by vám nemala uniknúť grilovaná cuketa, alebo cuketová polievka.
Ingrediencie
- 250 g čiernej fazule
- 20 g kakaa
- 40 g ovsených vločiek
- ½ čl soli
- 100 g javorového sirupu
- 1 čl stévie
- 55 g kokosového oleja
- 2 čl vanilkovej esencie
- 1 čl prášku do pečiva
- 150 g kúskov čokolády
- 0,5 dcl horúcej vody
Postup
Ak nebudete používať fazuľu z konzervy, je potrebné si ju vopred namočiť, minimálne na 6 hodín. Fazuľu poriadne osušte a rozmixujte na jemnú zmes. Ovsené vločky pomeľte, zalejte trochou vriacej vody a nechajte odstáť približne 10 minút. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, okrem kúskov čokolády, tie na záver len zľahka vmiešajte. Zmes uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180 °C približne 15 až 20 minút.
Bezlepkové brownies z červenej repy
Jednoduchý recept na koláč bez cukru a múky, či bezlepkové čokoládové brownies, pri ktorých na prípravu nebudete potrebovať odmerku, postačí vám hrnček. Môžete si ich teda pripraviť napríklad aj na chate, kde väčšinou nemáte plne vybavenú kuchyňu.
Ingrediencie
- 3 hrnčeky ryžovej múky
- ¾ hrnčeka kakaa
- 2 polievkové lyžice sladidla (xylitol)
- 1 hrnček mlieka
- kúsky horkej čokolády
- ½ hrnčeka oleja
- 2 lyžičky sódy
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- 4 väčšie predvarené červené repy
Postup
Najprv si pripravte červenú repu, vymixujte ju v mixéri s trochou vody na hladké pyré. V miske si zmiešajte všetky suché ingrediencie. K nim postupne pridajte olej, mlieko a repové pyré. Všetko dôkladne premiešajte. Nakoniec do cesta jemne vmiešajte kúsky čokolády.
Cesto vylejte na plech a pečte cca 60 minút na 175 stupňov. Upečené brownies môžete ešte na záver poliať horkou čokoládou.
Cuketové čokoládové brownies s polevou
Cuketa robí z týchto brownies extra vláčne a jemné koláče. Ak v práci či pri cestovaní premýšľate nad tým, čo na desiatu a nechcete si v najbližšom automate kúpiť nejakú hlúposť plnú cukrov a konzervantov, cuketové čokoládové brownies budú tou pravou voľbou.
Pri cukete sa môžete inšpirovať aj našimi ďalšími receptami (napr. grilovaná cuketa).
Ingrediencie
- Cesto
- 2 hrnčeky hladkej múky
- ½ hrnčeku kakaa
- 1,5 lyžičky sódy
- 1 lyžička soli
- ½ hrnčeka rastlinného oleja
- 1,5 hrnčeka cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 3-5 pl vody
- Poleva
- 3 lyžice kakaa
- ¼ hrnčeka rozpusteného masla
- 2 hrnčeky práškového cukru
- ¼ hrnčeku mlieka
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
V miske si zmiešajte suché ingrediencie, teda múku, kakao, jedlú sódu a soľ. V druhej miske zmiešajte olej, cukor a vanilkový extrakt. Potom k nim primiešajte suché ingrediencie. Nakoniec do cesta pridajte cuketu a dobre premiešajte. Nechajte pár minút postáť aby cesto vstrebalo vlhkosť z cukety. Na záver dajte cesto na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180 °C 25 až 30 minút.
Polevu si pripravíte zmiešaním všetkých ingrediencií. Na upečené brownies ju ale rozotrite až keď vychladnú.
Ideálne bezlepkové brownies – recept bez múky

Recept čokoládové brownies vo forme torty, ktorou potešíte rodinu. Ozdobte ju obľúbeným ovocím alebo ju polejte čokoládovou polevou.
Ingrediencie
- 250 g horkej čokolády
- 150 g kokosového oleja
- 50 g kakaa
- 6 vajec
- 6 pl medu
- sóda
Postup
Vajcia zmiešajte so soľou, pridajte med, kakao a sódu. Na kokosovom oleji si roztopte horkú čokoládu, nechajte ju chvíľu vychladnúť a potom ju pridajte ku zmesi.
Pečte na 180 °C 20 až 30 minút, nie dlhšie, aby vám cesto nevyschlo.
Bezlepkové čokoládové brownies s kešu maslom
Recept na koláč bez cukru a múky, alebo na bezlepkové čokoládové brownies s pridaním zdravého kešu masla. Kešu orechy sú plné bielkovín a zdraviu prospešných tukov, takže si pochutnávanie na tejto maškrte nemusíte sledovať žiadne zbytočné kalorické tabuľky.
Ingrediencie
- 100 g kokosovej múky
- 2 veľké vajcia
- 1 banán
- 50 g kakaa
- 2 pl kokosového oleja
- 50 g kešu masla
- 50 g horkej čokolády
- 2 čl prášku do pečiva
- 1/3 hrnčeka sladidla (napr. xylitol)
Postup
Banán si roztlačte vidličkou, pridajte k nemu vajíčka, olej, sladidlo a poriadne premiešajte. V druhej miske zmiešajte kokosovú múku, kakao a prášok do pečiva. Potom tieto suché ingrediencie primiešajte k pripravenej zmesi s banánom. Vzniknuté cesto vylejte na plechu vystlaný papierom na pečenie.

Kešu maslo ohrejte a pokvapkajte ho na cesto na plechu. Opačným koncom lyžice maslo jemne vmiešajte do cesta. Čokoládu nakrájajte na kúsky a posypte ňou brownies. Pečte pri 180 °C 30 minút. Hotové bezlepkové brownies môžete ešte dozdobiť kešu maslom a čokoládou.