Čokoládové brownies 5x inak – bezlepkové a aj bez cukru

Každý milovník čokolády už určite dobre pozná tento druh sladkých koláčov. Brownies pochádzajú z USA, no dnes sú už známe po celom svete. V nasledujúcom článku nájdete recepty na brownies trochu inak, zdravšie, no samozrejme chutne.

Ak ste človekom ktorý sa dobre orientuje v číslach, určite by ste si mali v rámci receptov pozrieť aj kalorické tabuľky.

Fazuľové brownies – recept bez múky

Premýšľate nad exotickou formou brownies, chcete skúsiť niečo nové, alebo vám iba vŕta hlavou, čo na desiatu? Odpoveďou je jednoduchý recept na koláč bez cukru a múky, či bezlepkové fazuľové a čokoládové brownies. Chutné a vláčne koláčiky môžete pripraviť nie len za pomoci cukety, ale aj za pomoci fazule, ktorú by ste v nich po ochutnaní ani nespoznali. Ak ich chcete mať extra zdravé, ako sladidlo použite stéviu, javorový či agávový sirup alebo med.

Ak vás náhodou namiesto receptu na koláč bez cukru a múky zaujíma práve vyššie spomenutá cuketa kvôli jej nízkym kalorickým hodnotám (viď kalorické tabuľky), určite by vám nemala uniknúť grilovaná cuketa, alebo cuketová polievka.

Ingrediencie

  • 250 g čiernej fazule
  • 20 g kakaa
  • 40 g ovsených vločiek
  • ½ čl soli
  • 100 g javorového sirupu
  • 1 čl stévie
  • 55 g kokosového oleja
  • 2 čl vanilkovej esencie
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 150 g kúskov čokolády
  • 0,5 dcl horúcej vody

Postup

Ak nebudete používať fazuľu z konzervy, je potrebné si ju vopred namočiť, minimálne na 6 hodín. Fazuľu poriadne osušte a rozmixujte na jemnú zmes. Ovsené vločky pomeľte, zalejte trochou vriacej vody a nechajte odstáť približne 10 minút. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, okrem kúskov čokolády, tie na záver len zľahka vmiešajte. Zmes uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180 °C približne 15 až 20 minút.

Bezlepkové brownies z červenej repy

Jednoduchý recept na koláč bez cukru a múky, či bezlepkové čokoládové brownies, pri ktorých na prípravu nebudete potrebovať odmerku, postačí vám hrnček. Môžete si ich teda pripraviť napríklad aj na chate, kde väčšinou nemáte plne vybavenú kuchyňu.

Ingrediencie

  • 3 hrnčeky ryžovej múky
  • ¾ hrnčeka kakaa
  • 2 polievkové lyžice sladidla (xylitol)
  • 1 hrnček mlieka
  • kúsky horkej čokolády
  • ½ hrnčeka oleja
  • 2 lyžičky sódy
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 4 väčšie predvarené červené repy

Postup

Najprv si pripravte červenú repu, vymixujte ju v mixéri s trochou vody na hladké pyré. V miske si zmiešajte všetky suché ingrediencie. K nim postupne pridajte olej, mlieko a repové pyré. Všetko dôkladne premiešajte. Nakoniec do cesta jemne vmiešajte kúsky čokolády.

Cesto vylejte na plech a pečte cca 60 minút na 175 stupňov. Upečené brownies môžete ešte na záver poliať horkou čokoládou.

Cuketové čokoládové brownies s polevou

Cuketa robí z týchto brownies extra vláčne a jemné koláče. Ak v práci či pri cestovaní premýšľate nad tým, čo na desiatu a nechcete si v najbližšom automate kúpiť nejakú hlúposť plnú cukrov a konzervantov, cuketové čokoládové brownies budú tou pravou voľbou.

Pri cukete sa môžete inšpirovať aj našimi ďalšími receptami (napr. grilovaná cuketa).

Ingrediencie

  • Cesto
    • 2 hrnčeky hladkej múky
    • ½ hrnčeku kakaa
    • 1,5 lyžičky sódy
    • 1 lyžička soli
    • ½ hrnčeka rastlinného oleja
    • 1,5 hrnčeka cukru
    • 2 lyžičky vanilkového extraktu
    • 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
    • 3-5 pl vody
  • Poleva
    • 3 lyžice kakaa
    • ¼ hrnčeka rozpusteného masla
    • 2 hrnčeky práškového cukru
    • ¼ hrnčeku mlieka
    • 1 lyžica vanilkového extraktu
    • štipka soli

Postup

V miske si zmiešajte suché ingrediencie, teda múku, kakao, jedlú sódu a soľ. V druhej miske zmiešajte olej, cukor a vanilkový extrakt. Potom k nim primiešajte suché ingrediencie. Nakoniec do cesta pridajte cuketu a dobre premiešajte. Nechajte pár minút postáť aby cesto vstrebalo vlhkosť z cukety. Na záver dajte cesto na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180 °C 25 až 30 minút.

Polevu si pripravíte zmiešaním všetkých ingrediencií. Na upečené brownies ju ale rozotrite až keď vychladnú.

Ideálne bezlepkové brownies – recept bez múky

Recept čokoládové brownies vo forme torty, ktorou potešíte rodinu. Ozdobte ju obľúbeným ovocím alebo ju polejte čokoládovou polevou.

Ingrediencie

  • 250 g horkej čokolády
  • 150 g kokosového oleja
  • 50 g kakaa
  • 6 vajec
  • 6 pl medu
  • sóda

Postup

Vajcia zmiešajte so soľou, pridajte med, kakao a sódu. Na kokosovom oleji si roztopte horkú čokoládu, nechajte ju chvíľu vychladnúť a potom ju pridajte ku zmesi.

Pečte na 180 °C 20 až 30 minút, nie dlhšie, aby vám cesto nevyschlo.

Bezlepkové čokoládové brownies s kešu maslom

Recept na koláč bez cukru a múky, alebo na bezlepkové čokoládové brownies s pridaním zdravého kešu masla. Kešu orechy sú plné bielkovín a zdraviu prospešných tukov, takže si pochutnávanie na tejto maškrte nemusíte sledovať žiadne zbytočné kalorické tabuľky.

Ingrediencie

  • 100 g kokosovej múky
  • 2 veľké vajcia
  • 1 banán
  • 50 g kakaa
  • 2 pl kokosového oleja
  • 50 g kešu masla
  • 50 g horkej čokolády
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 1/3 hrnčeka sladidla (napr. xylitol)

Postup

Banán si roztlačte vidličkou, pridajte k nemu vajíčka, olej, sladidlo a poriadne premiešajte. V druhej miske zmiešajte kokosovú múku, kakao a prášok do pečiva. Potom tieto suché ingrediencie primiešajte k pripravenej zmesi s banánom. Vzniknuté cesto vylejte na plechu vystlaný papierom na pečenie.

Kešu maslo ohrejte a pokvapkajte ho na cesto na plechu. Opačným koncom lyžice maslo jemne vmiešajte do cesta. Čokoládu nakrájajte na kúsky a posypte ňou brownies. Pečte pri 180 °C 30 minút. Hotové bezlepkové brownies môžete ešte dozdobiť kešu maslom a čokoládou.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.