Avokádo recepty 5x inak: Zdravé tipy do kuchyne

Avokádo, s jemnou a krémovou textúrou a bohatou, chuťou, je jedným z najobľúbenejších superpotravín. Svojou výživovou hodnotou a blahodárnymi účinkami na zdravie si získalo veľkú popularitu vo svete zdravej stravy. Toto ovocie, plné zdravých tukov, vlákniny, vitamínov a minerálov, je skutočnou pokladnicou prospešných živín. V tomto článku vám predstavíme chutné a originálne avokádo recepty, ktoré vás dostanú svojou jedinečnou chuťou a zároveň podporia vaše zdravie.

Čo je avokádo?

Avokádo je ovocie, ktoré má svoj pôvod v Južnej Amerike. V dnešnej dobe je ale už aj u nás dostupné v každom supermarkete. Ide o plod stromu hruškovca amerického – čo je ofociálny názov pre avokádo strom – a aj keď samo o sebe nemá veľmi výraznú chuť, je plné významných živín a ýchlo si z neho pripravíte chutné a zdravé avokádo recepty.

Zásobáreň pre zdravé tuky

Prečo by ste mali vyskúšať práve avokádo? Pretože obsahuje viac ako 80 % tuku. No pozor, nezľaknite sa, nebude to vôbec znamenať hrozbu pre vašu hladinu cholesterolu. Naopak. 70 % obsahu plodu tvoria zdravé tuky a len 10 % tvoria nasýtené mastné kyseliny, práve preto je vhodné zaradiť avokádo do vášho pestrého jedálnička.

Existuje veľmi málo potravín, ktoré obsahujú toľko zdravých tukov v tak veľkom množstve a práve preto je avokádo oceňované odborníkmi na výživu. Nepochybne ho taktiež ocení každý, koho zaujíma paleo strava.

Kedy je avokádo zrelé?

Kedy je avokádo zrelé? Spoznať, či je avokádo dostatočne zrelé nie je len tak a často sa pri jeho výbere utne aj majster tesár. Plody by ste ale mali vyberať obozretne. Avokádo by malo byť na povrchu trochu mäkšie, ale nie kašovité. Vyhnite sa plodom, ktoré majú tmavohnedé škvrny alebo sú preliačené. Častým problémom obchodov je tiež to, že ponúkajú avokáda priveľmi tvrdé a nezrelé. Tvrdé avokáda nechajte doma pri izbovej teplote niekoľko dní dozrieť a sú pripravené na konzumáciu.

Ako jesť avokádo?

Po výbere avokáda je tu ešte ďalšie časté úskalie. Ako sa avokádo šúpe? Vec sa má tak, že sa avokádo v skutočnosti nešúpe. Ak máte zrelý plod umyte ho a rozkrojte pozdĺžne na dve polovice. Malo by to ísť veľmi ľahko. Potom vyberte kôstku a lyžicou vydlabte dužinu. Dužinu potom môžete spracovať do rôznych avokádových receptov. Ak máte radi avokádo, možno vám ulahodí aj ďalšie exotické ovocie, ako napríklad hurmikaki, alebo physalis

Ako zasadiť avokádo?

Ako zasadiť avokádo? Veľa ľudí si avokádo pestuje ako rastlinku z avokádovej kôstky. Ak si tiež chcete svoje avokádo zasadiť, mali by ste to urobiť čo najskôr po jeho rozkrojení. Aby mohla rastlinka dobre vyklíčiť. Kôstku zasaďte do dobrej pôdy špicatejším koncom hore. Semeno nezasypávajte celé, nechajte vršok vyčnievať. Zalievajte pravidelne ale neprelievajte. Ďalší trik pre avokádo pestovanie je nastoknúť ho na špajdle a spolu s nimi ho položte na fľašu, alebo pohár s vodou tak, aby jeho spodná časť bola namočená vo vode. Avokádo takto vyklíči približne za mesiac až dva. Pravdepodobne sa vám nepodarí vypestovať celý avokádo strom, ale to neznamená, že by avokádo pestovanie doma nebolo zábavné a uspokojujúce. Vyskúšajte a uvidíte, že avokádo pestovanie nie je vôbec náročné. 

Avokádo recepty

Avokádo sa hodí do veľkého množstva receptov; či už vás zaujíma ketogénna diéta, paleo strava, alebo si chcete iba tak vychutnať čistú energiu zdravých tukov. Najobľúbenejšie je tradičné guacamole alebo jednoduchá avokádo pomazánka na toasty či bagety. Veľkú obľubu si získalo tiež zapečené avokádo s vajcom.

Milovníci exotickej kuchyne nedajú dopustiť na avokádové sushi a veľkú obľubu si v poslednej dobe získava aj havajské jedlo poke s avokádom a čerstvou rybou.

Avokádo sa dá pochopiteľne pripraviť aj na sladko, preto ho môžete použiť do vitamínových smoothie receptov alebo ako lahodnú penu chocolate avocado mousse.

Pamätajte, že dužina avokáda veľmi rýchlo hnedne, čo ale neznamená že by bolo pokazené. Hnednutie môžete spomaliť napríklad tým, že dužinu pokvapkáte citrónovou šťavou.

Ako zdroj zdravých tukov kompatibilný s avokádom je výborná aj vajíčková pomazánka – recept.

Pozor na avokádo by ste mali dať v prípade, že máte doma domácich miláčikov, pre nich totiž môže byť konzumácia avokáda toxická!

1

Guacamole

Klasický a nesmierne chutný – to je najobľúbenejší avokádo recept – mexické guacamole. Mexičania guacamole začali pripravovať už v 16. storočí a jedná sa o známu pochúťku, ktorá má v kuchyni, dá sa povedať, univerzálne využitie. Guacamole je v podstate avokádo pomazánka, ktorú si môžete vychutnať na chrumkavom toaste, s tortilla chipsami, alebo ako prílohu k mäsu. Avokádo pomazánku guacamole si môžete dopriať so zdravým snackom. Inšpirujte sa napríklad na e-shope Grizly.sk

Ingrediencie: 

  • 1 zrelé avokádo
  • štipka soli
  • limetka 
  • červená cibuľa
  • koriander
  • paradajka 

Postup:

Avokádo prekrojte na dve polovice a dužinu vydlabte lyžicou do misky. Osoľte a pridajte limetkovú šťavu. Vidličkou avokádo popučte tak, aby z neho vznikla pasta, v ktorej sú ale stále viditeľné kúsky avokáda. Paradajku nakrájajte na mesiačiky a vykrojte vodnatú časť. Paradajku nakrájajte na malé kocky. Červenú cibuľu a koriander nasekajte na jemno. Paradajku, červenú cibuľu a koriander pridajte do misky k avokádu a jemne premiešajte.

2

Avokádo pomazánka

Recepty z avokáda sú veľmi jednoduché, zdravéa rýchle. Dokonalým príkladom je táto avokádo pomazánka. Ide o veľmi rýchly recept, ktorý môžete podľa svojej chuti a fantázie obmieňať.

Ingrediencie: 

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 limetka alebo citrón
  • soľ

Postup:

Umyté avokádo si pozdĺžne rozrežte a vydlabte dužinu. Dužinu v miske roztlačte vidličkou, prelisujte do nej jeden strúčik cesnaku a dobre premiešajte do hladkej hmoty. Nakoniec ochuťte soľou a limetkovou šťavou.

Táto avokádo pomazánka sa hodí na toasty, bagetky alebo ako pohostenie pre priateľov, alebo ako zdravé silvestrovské jednohubky.

3

Smoothie – avokádo

Veľmi obľúbené mixované koktejly z čerstvého ovocia a zeleniny sa dajú skvelo využiť ako desiata alebo súčasť zdravých raňajok. Môžete si ich pripraviť na cesty do uzatvárateľnej fľaše a hodia sa aj ako drink plný vitamínov počas redukčných diét či pri zdravom stravovaní.

Ingrediencie: 

  • ½ zrelého avokáda
  • 2 hrsti čučoriedok
  • hrsť červených ríbezlí
  • ½ banánu
  • ½ pohára vody

Postup:

Z avokáda vydlabte dužinu a banán ošúpte. Všetky suroviny vložte do mixéra, zalejte vodou a zmixujte dohladka. Ak sa vám zmes zdá priveľmi tuhá pridajte vodu a rozmixujte. Je to veľmi jednoduché.

Pozrite sa aj na ďalšie lahodné smoothie recepty.

4

Jarný šalát s avokádom

Avokádo je skvelou surovinou aj do najrôznejších šalátov. S nami si môžete pripraviť tento!

Ingrediencie:

  • 1 zrelé avokádo
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 150 g cherry paradajok
  • ½ citróna
  • 2 lyžica lúpaných slnečnicových semien
  • 1 lyžica olivového oleja
  • štipka soli

Postup:

Špenát umyte studenou vodou a osušte. Tvrdé stopky odrežte, nechajte len listy a vložte ich do väčšej misy. Umyte cherry paradajky a rozkrájajte ich na polovice. Pridajte ich ku špenátu. Oboje osoľte a zľahka pokvapkajte olivovým olejom.

Na panvici si nasucho jemne opražte slnečnicové semienka a teplé ich rovno z panvice pridajte k špenátu a cherry paradajkám. Umyté avokádo nakrájajte na menšie kúsky. Pokvapkajte ovocie šťavou z polovice citróna. Kúsky avokáda potom primiešajte do šalátu. Môžete hneď servírovať.

5

Avokádová polievka

Táto polievka patrí medzi nápadité a zdravé avokádo recepty, ktoré sa určite oplatí vyskúšať. Avokádová polievka je perfektná za studena, ako recept, ktorý vám pomôže prežiť letné horúčavy, alebo aj ako sýta jesenná polievka. Nájdete v nej totiž množstvo vlákniny, ktorá pokryje 30% vašej dennej potreby.

Ingrediencie:

  • 4 zrelé avokáda
  • 1 L kuracieho alebo zeleninového vývaru (ak ho nemáte, môžete použiť bujón)
  • 1 citrón
  • 150 g kyslej smotany
  • 2 štipky soli
  • štipka čierneho korenia
  • štipka mletého muškátového orecha
  • 2  lyžice nasekaného kôpru

Postup:

Avokáda umyte v studenej vode a vydlabte. Dužiny vložte do misky a roztlačte ich vidličkou na kašu. Pridajte k nim šťavu z jedného citróna. Okoreňte soľou, čiernym korením podľa chuti a pridajte aj štipku mletého muškátového orieška. Dobre premiešajte.

Kašu z avokáda vložte do hrnca s vlažným kuracím alebo zeleninovým vývarom. Metličkou alebo tyčovým mixérom všetko rozmiešajte dohladka. Vložte hrniec s polievkou na platňu a priveďte k varu. Potom stlmte teplotu a asi 5 minút ohrievajte na miernom ohni.

Zatiaľ čo sa polievka varí, vložte do menšej misky smotanu. Zľahka ju osoľte a vmiešajte do nej nasekaný kôpor. Akonáhle polievku odstavíte z platne, hneď ju naservírujte do misiek. Navrch každej polievky vložte kopček smotany s kôprom.

Iné využitie avokáda

Nech už ste sa rozhodli použiť akýkoľvek recept na avokádo, prípadne ho využiť len ako diétnu prílohu k mäsu bohatú na zdravé tuky, dajte si záležať pri jeho výbere v ochode. Avokádo je najvhodnejšie kupovať v biokvalite – taktiež je vhodné si aj naštudovať, kedy je avokádo zrelé a či sa so svojou nutričnou hodnotou skutočne hodí do vášho jedla. S tukmi to nie je vhodné veľmi preháňať a použitie avokáda ako prílohy k tučnému mäsu, či k iným rastlinným tukom (napr. ku kokosovému mlieku) nemusí byť tou najlepšou voľbou.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.