Pesto: Skvelé recepty, ktoré oživia vaše jedlá
Pesto, skvelá omáčka plná intenzívnej chuti a arómy, má množstvo variantov. Medzi najobľúbenejšie druhy patrí bazalkové pesto, s jeho klasickou kombináciou bazalky, olivového oleja, píniových orechov, cesnaku a parmezánu. Paradajkové pesto na druhej strane zdôrazňuje príjemnú chuť zrelých paradajok doplnenú o sušené paradajky, orechy a bylinky. Rukolové pesto prináša osviežujúcu pikantnosť, typickú pre túto chutnú nenáročnú bylinku. Okrem rukolového pesta existuje aj množstvo iných rukola receptov.
Táto vynikajúca omáčka je však oveľa viac ako doplnok k cestovinám. Pestom môžete oživiť krémové polievky, jedlá s mäsom, pečivo, pizzu, šaláty a sendviče. Jeho unikátna chuť sa dokáže preniesť aj do marinády na mäso a zeleninu, alebo na osviežujúce dipy a náplne do tortíl. Možnosti sú prakticky neobmedzené.
Domáce pesto je rýchle a jednoduché na prípravu. Bez ohľadu na to, či siahnete po klasike alebo sa vydáte na cestu objavovania nových chutí, pesto vám vždy prinesie zážitok plný lahodných vôní a vynikajúcich chutí.
Pesto: história a prvý pesto recept
História pesta sa začala písať v slnečnej Ligúrii – regióne na severozápade Talianska. Táto úchvatná omáčka na báze podrvených surovín má jedinečnú chuť a arómu. Názov pesto pochádza z janovského slova pesto, čo v preklade znamená drviť.
Prvý pesto recept bol jednoduchý – orechy a bylinky boli drvené v hlinených nádobách a premiešané s olivovým olejom. Pôvodne sa čerstvé bylinky, ktoré boli v peste základom, nahrádzali cesnakom a horskými bylinkami, ako napríklad mäta. Základné ingrediencie – bylinky, orechy a olej – však zostali konštantou v priebehu stáročí.
Od svojho počiatku sa pesto rozšírilo do okolitých oblastí Talianska a postupne sa stalo neodmysliteľnou súčasťou ligúrskej kuchyne. Postupne sa pesto recept rozvíjal a prispôsoboval sa podľa sezónnych bylín a prísad dostupných v konkrétnych oblastiach.
S nástupom modernej doby a globalizácie sa pesto stalo exportným artiklom talianskej kuchyne. Jeho charakteristická chuť a vôňa získali srdcia gurmánov po celom svete. Dnes môžeme pesto nájsť v mnohých variantoch a jeho recepty sa inovujú podľa preferencií a špecifických chuťových kombinácií rôznych kuchýň. Aj napriek mnohým variantom zostáva stále najpopulárnejšie tzv. pesto genovese – janovské pesto pripravené z bazalky, olivového oleja, píniových orechov a syra pecorino. Píniové, vlašské, alebo kešu orechy kúpite výhodne na e shopoch, ako je napríklad Grizly.sk.
Recepty na domáce pesto
Čerstvé bazalkové lístky sú síce tradičnou prísadou do pesta, no pesto si svoju originalitu nájde aj vo variáciách s inými bylinkami, ako je petržlen, rukola alebo špenát. A pre tých, čo radi experimentujú, stačí len pár kreatívnych nápadov a pesto môže získať nový rozmer. Skvelým doplnkom domáceho pesta sú rôzne druhy orechov – od tradičných vlašských, alebo píniových orechov, cez slnečnicové semienka, až po pistácie či mandle. To všetko spolu s kvalitným olivovým olejom tvorí základ, ktorý môžeme variabilne prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám. Pesto recept si tak môžete prispôsobiť podľa seba. Vďaka oleju a soli vydrží domáce pesto v chladničke aj niekoľko týždňov.
Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku prinesie do jedla nádych divočiny a osviežujúcu chuť. Medvedí cesnak pesto okrem príjemnej cesnakovej chuti ponúka aj mnoho zdravotných výhod. Táto jednoduchá omáčka sa hodí k cestovinám, pečenému mäsu, zeleninovým šalátom či ako chuťový základ na pizzu.
Ingrediencie:
- 50 g čerstvého medvedieho cesnaku
- 30 g vlašských orechov
- 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- šťava z ½ citróna
- 100 ml olivového oleja
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Medvedí cesnak dôkladne opláchneme a osušíme. Ostrým nožom ho nasekáme na menšie kúsky. Vlašské orechy opražíme na suchej panvici do zlatista. Následne ich necháme vychladnúť. Parmezán nastrúhame na jemnejšom strúhadle. V mixéri alebo výkonnejšom mixéri rozmixujeme medvedí cesnak, pražené orechy, parmezán a citrónovú šťavu. Postupne pridávame olivový olej a mixujeme, kým nezískame hladkú pastu. Ak je pesto príliš husté, môžeme pridať trochu viac olivového oleja. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti. Pesto z medvedieho cesnaku skladujte v dobre uzatvorenej nádobe v chladničke a používať ho podľa potreby na rôzne pokrmy.
Bazalkové pesto recept
Bazalkové pesto je klasická talianska omáčka, ktorá v sebe nesie sviežu vôňu a chuť čerstvej bazalky. Bazalkové pesto sa dá použiť na dochutenie cestovín, pečeného mäsa, zeleninových jedál a dokonca aj na pizzu.
Ingrediencie:
- 2 hrste čerstvej bazalky (asi 60 g)
- 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- 30 g píniových orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml olivového oleja
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Bazalku dôkladne opláchneme a osušíme. Odstránime tvrdé stonky, aby sme použili len listy. Parmezán nastrúhame na jemnejšom strúhadle. Píniové orechy pražíme na suchej panvici do zlatista. Potom ich necháme vychladnúť. Cesnak olúpeme a nasekáme na menšie kúsky. V mažiari, alebo výkonnejšom mixéri rozmixujeme bazalku, parmezán, pražené orechy, nasekaný cesnak a citrónovú šťavu. Postupne pridávame olivový olej a mixujeme, kým nezískame hladkú pastu. Ak je pesto príliš husté, môžeme pridať trochu viac olivového oleja. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
Špenátové pesto recept
Špenátové pesto je skvelá alternatíva k tradičnému bazalkovému pestu. Špenátové pesto pridáva do každého pokrmu jemnú zeleň a zároveň dodáva chuťovú komplexnosť. Špenát navyše obsahuje nesmierne dôležité vitamíny a minerály, ako napríklad železo, alebo vitamín C.
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého špenátu
- 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- 30 g vlašských, alebo iných orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml olivového oleja
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Špenát dôkladne umyte a nasekajte. Parmezán nastrúhajte na jemnejšom strúhadle. Orechy popražte na suchej panvici do zlatista a nechajte vychladnúť. Cesnak olúpte a nasekáme na menšie kúsky. Špenát, parmezán, pražené orechy, nasekaný cesnak a citrónovú šťavu rozmixujte. Postupne pridávajte olivový olej a mixujte, kým z neho nebude hladká pasta.
Cesnakové pesto s petržlenom recept
Cesnakové pesto je dokonalou voľbou pre milovníkov výraznej a aromatickej chuti cesnaku. Cesnak je navyše antiseptický a od nepamäti využívaný ako prírodné antibiotikum. Petržlenová vňať vhodne doplní a zjemní výraznú cesnakovú chuť a dodá mu krásnu zelenú farbu.
Ingrediencie:
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 2 hrste petržlenovej vňate
- 50 g vlašských orechov
- 50 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- 100 ml olivového oleja
- šťava z polovice citróna
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Strúčiky cesnaku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Vlašské orechy pražíme na suchej panvici do zlatista. Potom ich necháme vychladnúť. Parmezán nastrúhame na jemnejšom strúhadle. Petržlenovú vňať nakrájame na jemno. Všetky ingrediencie rozmixujeme v mažiari. Postupne pridávame olivový olej a citrónovú šťavu, pričom mixujeme, kým nezískame hladkú pastu. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
Paradajkové domáce pesto recept
Paradajkové pesto je osviežujúca a farebná alternatíva medzi pestami, ktorá v sebe skrýva chuť sladkých paradajok a aromatických byliniek. Tento pesto recept je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne čerstvé paradajky a vytvoriť omáčku plnú chuti a farieb. Paradajkové pesto je skvelou voľbou na dochutenie cestovín, pečiva, zeleniny alebo ako dip k zeleninovým palacinkám.
Ingrediencie:
- 250 g čerstvých paradajok
- 50 g sušených paradajok
- 50 g píniových, alebo kešu orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ šálky strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- ½ šálky čerstvej bazalky
- ¼ šálky olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Paradajky nakrájame na polovice a odstránime ich semená. Vlašské orechy opečieme na suchej panvici do zlatista a necháme ich vychladnúť. Strúčiky cesnaku olúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Vo výkonnejšom mixéri rozmixujeme paradajky, sušené paradajky opečené orechy, cesnak, strúhaný syr a čerstvú bazalku. Postupne pridávame olivový olej, kým nezískame hladkú pastu. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
Bazalkové pesto, paradajkové pesto, pesto z medvedieho cesnaku alebo rukolové pesto: každé je chuťovo iné a každé z nich povýši váš pokrm na úplne inú úroveň. Okrem výraznej chuti je pesto aj plné živín a vďaka obsahu orechov aj príjemne zasýti.