Slovenská kuchyňa po vegánsky

dusená červená kapusta naservírovaná na bielom tanieri s bobkovým listom. Tradičné jedlá, slovenská kuchyňa, vegánske recepty.

Slovenská kuchyňa je plná výdatných a chutných jedál, ktoré ale často obsahujú mäso a mliečne výrobky. Slovenská kuchyňa a tradičné jedlá sú zmesou maďarskej, českej a poľskej kuchyne. Medzi typicky používané ingrediencie, ktoré využívajú tradičné slovenské recepty patria zemiaky, kyslá kapusta, pšeničná múka, ale aj mäso a mliečne výrobky. V dnešnej dobe sa ale stále viac ľudí rozhoduje pre vegánsky životný štýl a hľadá spôsoby, ako si užiť tradičné jedlá bez použitia živočíšnych produktov. Ako teda v slovenských receptoch nahradiť slaninu, alebo ako vyčarovať vegánsky rezeň, na ktorom si pochutia aj zarytí mäsožravci? Prerobiť tradičné jedlá na vegánske recepty je jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať. 

Čo je to vegánstvo a prečo sa oplatí ho vyskúšať

Vegánstvo je životný štýl, ktorý vylučuje z jedálnička všetky živočíšne produkty. Vegánstvo a vegánske recepty sú všeobecne známe pre svoj pozitívny vplyv na zdravie a celkovú životnú pohodu. Podľa štúdie publikovanej v The Lancet môže vegánska strava znížiť riziko srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a niektorých typov rakoviny. Okrem toho American Journal of Clinical Nutrition zistil, že vegánska strava môže zlepšiť funkciu obličiek, znížiť hladinu cukru v krvi a pomôcť pri chudnutí.

Štúdie tiež ukazujú, že vegáni majú tendenciu mať nižší index telesnej hmotnosti (BMI) ako nevegáni, pričom priemerné BMI vegánov je medzi 22 a 23, v porovnaní s nevegánmi s priemerným BMI 25 až 27. Vegan Society uvádza, že vegáni sú tiež menej náchylní na vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a mŕtvice. Takže ak chcete rozumne schudnúť a nechcete svojmu telu odopierať potrebné živiny – vegánstvo je spôsob, ako to dosiahnuť. Vyskúšajte napríklad diétu podľa Mačingovej, ktorá dodržiava zásady vegánskeho stravovania.

Vegánstvo neprospieva len vášmu telu, ale má aj pozitívny vplyv na životné prostredie. Podľa štúdie Oxfordskej univerzity produkuje vegánska strava o 60 % menej emisií skleníkových plynov ako strava založená na mäse. Okrem toho môže pomôcť šetriť vodu a znižovať odlesňovanie, pretože poľnohospodárstvo je hlavnou príčinou týchto problémov. Väčšina dopestovaných plodín sa totiž využíva ako krmivo pre hospodárske zvieratá chované na mäso. 

Stručne povedané, vegánstvo je životný štýl, ktorý ponúka množstvo výhod ako pre jednotlivca, tak aj pre životné prostredie. Ukázalo sa, že znižuje riziko chronických ochorení, pomáha pri chudnutí a má pozitívny vplyv na životné prostredie. Nikto netvrdí, že sa musíte stať zo dňa na deň 100 % vegánmi. Avšak zaradiť do svojho jedálnička vegánske a vegetariánske recepty prospeje vášmu zdraviu a aj prírode. 

Slovenské recepty po vegánsky

Jedným z najznámejších slovenských jedál sú bryndzové halušky, ale ako ho spraviť vegánske? Namiesto bryndze môžete použiť vegánske syry, ako napríklad tofu alebo rôzne druhy orechových syrov. Halušky môžete vyrobiť z kombinácie zemiakov a múky bez použitia vajec.

Ďalšie populárne jedlo je kapustnica, ktorú mnohí považujú za posvätne spätú s mäsom Avšak, kapustnica sa dá vegánstvo prispôsobiť pomocou zeleniny, húb a iných aromatických prísad, ktoré poskytnú chuťovú plnosť. Existujú aj vegánske klobásy, ktoré sú vychutené tak, že nespoznáte rozdiel. 

Tradičnou súčasťou slovenskej kuchyne sú aj rôzne druhy polievok, ako napríklad fazuľová polievka alebo zemiaková polievka s klobásou. Avšak, tieto polievky sa dajú ľahko prispôsobiť vegánskemu životnému štýlu pomocou strukovín, zeleniny a rôznych byliniek a korenín.

Vegánske verzie tradičných slovenských jedál nie sú len zdravšie pre naše telo, ale aj pre prírodu, keďže vegánske recepty nevyžadujú takú vysokú produkciu skleníkových plynov ako ich mäsový ekvivalent.

1

Vegánske bryndzové halušky recept

Bryndzové halušky recept obsahuje len pár ingrediencií a hlavnou z nich je bryndza, ktorá má nezameniteľnú chuť. Ale aj bryndza sa dá zveganizovať tak, že takmer nespoznáte rozdiel. Údená chuť slaninky sa dá zas nahradiť napríklad údeným tofu. A čo sa vajíčka v ceste na halušky týka – zemiaky obsahujú dostatok škrobu na to, aby bolo cesto kompaktné a lepivé, také, ako má byť.

Ingrediencie:

Cesto na halušky:

  • 750 g zemiakov
  • 250 g hladkej, alebo polohrubej múky
  • 1 lyžica soli

Vegánska bryndza:

  • 2 ks biele tofu
  • 4 lyžice sušeného lahôdkového droždia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 250 ml kyslej vegánskej smotany, alebo vegánskeho jogurtu
  • šťava z 2 citrónov
  • 2 lyžice soli 
  • ¼ údeného tofu
  • štipka mletého bieleho korenia 
  • zvyšok 1 balenia údeného tofu

Postup:

Zemiaky nastrúhajte na najjemnejšom strúhadle a zmiešajte s múkou a soľou až kým nevznikne kompaktné cesto. 

Do mixéra pridajte všetky ingrediencie na vegánsku bryndzu, okrem ¾ údeného tofu, to použijete ako slaninku pri servírovaní. Všetky ingrediencie sa dajú nakúpiť v bežných obchodoch, alebo v e-shopoch, ako je napríklad Grizly.sk Vegánsku bryndzu ozmixujte do hladka a priebežne ochutnávajte. Vegánska bryndza má byť kyselkavá, slaná a krémová. 

Halušky pripravte tak, ako to poznáte z tradičného bryndzové halušky receptu. Hádžte ich do vriacej vody cez haluškovač a keď vyplávajú na povrch, vylovte ich sitkom a vložte do misy.  Na oleji si opražte na malé kocky nakrájané údené tofu. 

Vegánsku bryndzu nalejte na hotové halušky a posypte slaninkou z údeného tofu a napríklad trochou pažítky, alebo jarnej cibuľky, ktoré príjemne doladia váš tanier.

2

Zemiakové lokše s dusenou červenou kapustou a sójovými výpečkami

Zemiakové lokše sú tradičným slovenským jedlom, ktoré sa vynikajúco hodí k rôznym druhom vegánskeho mäsa, ale aj k dusenej červenej kapuste. Pripravte si tento vegánsky variant, ktorý okrem chuti vyniká aj svojou jednoduchosťou v príprave.

Ingrediencie:

Lokše: 

  • 500 g zemiakov
  • 150 g múky
  • 1 lyžicu rastlinného oleja
  • soľ

Dusená červená kapusta:

  • 1 hlavu červenej kapusty
  • 2 veľké cibule
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • soľ a korenie podľa chuti

Sójové výpečky

  • 1 balenie sójových kociek
  • 1 fľaša tmavého piva
  • 2 cibule 
  • 2 lyžice sójovky 
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • čierne korenie
  • soľ
  • olej
  • mletá červená paprika
  • drvená rasca 
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup:

Najskôr si pripravte lokše. Zemiaky uvarte do mäkka, scedite a nechajte vychladnúť. Vychladnuté zemiaky ošúpte a nadrete na jemno. Pridajte múku, olej a soľ a dôkladne premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto. Cesto nechajte odpočinúť aspoň pol hodiny.

Z cesta vyvaľkajte tenké placky a opečte ich na suchej panvici z oboch strán. Lokše si môžete pripraviť aj deň vopred. 

Teraz môžete začať s dusenou červenou kapustou a sójovými výpečkami. Cibuľu nakrájajte na kúsky a orestujte na oleji do zlatista. Červenú kapustu nakrájajte na tenké prúžky a pridajte k cibuli. Primiešajte dve lyžice cukru, ocot, soľ a korenie a dobre premiešajte. Podlejte vodou a nechajte dusiť, kým kapusta nezmäkne a voda sa neodparí.

Zároveň s kapustou si dajte do okorenenej vody variť celé balenie sójových kociek. Rúru si vyhrejte na 200 ºC. Sójové kocky povarte ich tak 5 minút, zlejte a vareškou z nich vytlačte čo najviac vody. V miske si zmiešajte marinádu z oleja, horčice, cesnaku, sójovky a korenia. Cibuľu nakrájajte na pásiky. Sójové kocky v marináde a nakrájanú cibuľu vložte do sklenenej zapekacej misy a pečte 1,5 hodiny. Prvú polhodinu pečte zakryté, až kým sa cibuľa neuvarí. Následne odokryte a priebežne podlievajte tmavým pivom a miešajte, až kým nie sú výpečky na povrchu príjemne chrumkavé. 

3

Vegánsky rezeň s viedenským zemiakovým šalátom

Áno, aj viedenský zemiakový šalát môže patriť medzi tradičné jedlá. Z Viedne je to na západné Slovensko iba kúsok a naše kultúry sa navzájom ovplyvňovali. A rezeň – to je obľúbené a tradičné jedlo v už spomínanom Rakúsku, ale aj v susedných Čechách. Vegánsky rezeň patrí medzi tie vegánske recepty, ktoré sa nemusíte hanbiť pripraviť ani ako slávnostný nedeľný obed. Mäso môžete nahradiť napríklad seitanom. V obchode dostať aj väčšie sójové plátky ideálne na prípravu rezňa.

Ingrediencie:

Rezeň:

  • 1 balenie sójových plátkov, alebo plátky seitanu
  • 1 vrchovatá lyžica hladkej múky
  • 3 lyžice vody
  • soľ
  • mletá červená paprika, alebo iné korenie podľa chuti 
  • strúhanka, alebo kukuričná múka 

Viedenský zemiakový šalát:

  • 4 veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice octu
  • 3 lyžice oleja
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžička soli
  • čerstvá pažítka na ozdobu

Postup:

Najskôr si pripravte zemiakový šalát, pretože ten je lepší, keď oddychuje aspoň hodinu v chladničke. Zemiaky uvarte v osolenej vode, kým nie sú mäkké. Uvarené zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu nakrájajte na tenké kúsky. Do malého mixéra dajte ocot, olej, horčicu a soľ a dôkladne premiešajte. Do veľkej misky dajte zemiaky, cibuľu a zmes octu, oleja, horčice a soli. Všetky ingrediencie dobre premiešajte a nechajte odpočívať v chladničke. 

Teraz sa vrhneme na rezne. Ak používate sójové plátky, najskôr ich uvarte vo vode, do ktorej pridáte zeleninový bujón, sójovú omáčku a korenie podľa chuti. Ak používate seitan z obchodu, pripravte ho podľa návodu na obale, alebo si pripravte vlastný seitan

V miske zmiešajte 3 lyžice vody a jednu kopcovitú lyžicu hladkej múky, soľ a korenie. Do druhej misky si pripravte strúhanku, alebo kukuričnú múku. ,,Rezeň” najskôr obaľte v cestíčku a potom v strúhanke a vyprážajte z oboch strán na panvici s rozpáleným olejom do zlatista. Podávajte s plátkom citróna a studeným viedenským zemiakovým šalátom.

4

Tatarčané pirohy

Tatarčané pirohy je jedlo typické pre rusínsku tradičnú kuchyňu. Už v ich názve sa odhaľuje tajomstvo receptu. Tatárka (tatarčané) po rusínsky znamená pohánková múka. Na severovýchode Slovenska sa pohánková múka spája s biedou v minulosti – keď už nebola biela múka, siahlo sa po pohánkovej a z nej sa robili pirohy. Dnes pohánková múka neznamená biedu, ale zdravšiu alternatívu k bielej múke. Navyše vegánska verzia tatarčaných pirohov je ešte zdravšia a suroviny na ich prípravu sú lacné a zasýtia.

Ingrediencie:

Cesto: 

  • 400 g pšeničnej hladkej múky 
  • 100 g pohánkovej múky (aj s otrubami)
  • 300 ml vody 
  • soľ 

Plnka:

  • 200 g zemiakovej kaše 
  • 2 cibule
  • soľ 
  • čierne korenie 
  • biely vegánsky jogurt na servírovanie

Postup:

Obe múky zmiešajte, pridajte soľ, studenú vodu a vypracujte hladké cesto. Mieste až pokým sa cesto neprestane lepiť. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto a nakrájajte ho na štvorčeky približne 5 x 5 cm a na ne ukladáme plnku. Tú vytvoríte tak, že popučené zemiaky zmiešate s do hneda skaramelizovanou cibuľkou a korením. 

 Zlepte okraje pirohov tak, že vznikne tvar trojuholníka. Pirohy vložte do vriacej vody a varte, kým nevyplávajú. Podávajte s vegánskou kyslou smotanou, alebo vegánskym bielym jogurtom.

5

Strapačky s kapustou

Kapustové strapačky sú tradičným jedlom slovenskej kuchyne. Toto jednoduché a chutné jedlo bolo v minulosti obľúbené medzi roľníkmi a pastiermi, pretože bolo ľahko dostupné a ľahko sa pripravovalo. Strapačky s kapustou sú dnes stále populárne a často sa objavujú na stoloch počas sviatkov a rôznych slávností.

Ingrediencie:

  • 500 g múky
  • ½ hrnčeka vody
  • ½ hrnčeka soli
  • ½ hlávky bielej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • vegánska kyslá smotana na podávanie (voliteľné)

Postup:

Múku, vodu a soľ dôkladne premiešajte v miske, aby ste vytvorili hladké cesto. Cesto nechajte odpočívať aspoň pol hodinu. Kapustu a cibuľu nakrájajte na drobné kúsky a orestujte na oleji v panvici. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Cesto rozvaľkajte na tenký plát a nakrájajte na menšie kusy. Do každého kusu cesta vložte lyžicu kapustovej zmesi a zabaľte do strapačiek.

Strapačky uvaríme v osolenej vode asi 10 minút. Po uvarení ich sceďte a podávajte napríklad s vegánskou kyslou smotanou a pažítkou. 

Vegánske, alebo vegetariánske recepty – to nie sú len neochutené šaláty. Po vegánsky sa dajú pripraviť aj tradičné slovenské recepty, ktoré by ste si možno nedávno bez mäsa ani nevedeli predstaviť.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.