Talianske rizoto 5x inak

rizoto, risotto, rizoto recepty

Keď sa povie rizoto, mnohí z nás si predstavia školskú jedáleň a neurčitú, suchú zmes ryže a mrazenej zeleniny zasypanú strúhaným syrom. Tento pokrm je ale od pravého talianskeho rizota na míle vzdialený. Talianske rizoto – to je lahodný, jednoduchý a krémový pokrm, ktorý zahreje v ústach, v žalúdku, ale aj pri srdci. Krémové rizoto, to je talianska kuchyňa v kocke: jednoduchá chuť, pár kvalitných surovín a nenáročná príprava, ktorá zaberie zhruba 30 minút. Toto všetko sú dôvody, prečo sú talianska kuchyňa a rizoto recepty také obľúbené.

Talianske rizoto a jeho história

Predpokladá sa, že ryžu na územie Talianska ako prví priniesli Arabi, ktorí do 11. storočia ovládali taliansku Sicíliu. Ryža si postupne našla cestu vyššie a vyššie na sever, kde ju Taliani začali aj pestovať, keďže údolie rieky Pád na to poskytovalo ideálne podmienky. Prvý dohľadateľný rizoto recept, ktorý by sa dal nazvať rizoto pochádza zo začiatku 19. storočia a pochádza z Milána. 

Krémové rizoto sa pripravuje zo špecifickej, na škrob bohatej ryže. Na začiatku 20. storočia sa začali šľachtiť odrody ryže určené špeciálne na prípravu rizota. Prvou takouto odrodou rizoto ryže je ryža Maratelli. Tá bola predstavená v roku 1914 a odvtedy vzniklo mnoho ďalších odrôd guľatozrnnej rizoto ryže bohatej na škrob. U nás je zrejme najdostupnejšia rizoto ryža Arborio, ktorú kúpite v obchodoch, alebo na e-shopoch, ako je napríklad e-shop Grizly.  

Existujú rôzne tradičné rizoto recepty a takmer každý taliansky región má svoj vlastný, špecifický rizoto recept. 

Rizoto recepty

Krémové talianske rizoto ponúka množstvo variácií a pripraviť si ho môžete kľudne aj s tým, čo máte práve doma po ruke. Pre vyvážený rizoto recept je ale dôležité dodržať pár jednoduchých pravidiel.

  • Menej je viac. Ponechajte svoj rizoto recept v jednoduchosti. Čo sa týka ostatných ingrediencií, ideálne je pridať maximálne 2. Napríklad hubové rizoto s cuketou, alebo tekvicové rizoto s vlašskými orechmi. Neprekombinujte to. 
  • Zvoľte si kvalitné suroviny. Základom každého rizoto receptu je kvalitná rizoto ryža, maslo, olivový olej, vývar, syr a prípadne biele víno. Dajte si záležať pri ich výbere a nákupe. Najkvalitnejšia voľba nemusí byť vždy tá najdrahšia.
  • Komponenty, ktoré sa chystáte pridať do rizota varte buď oddelene, alebo ich pridajte až v polovici varenia. Príprava rizota sa tak urýchli a vyhnete sa mdlej a rozvarenej zelenine. Syr pridajte až na úplný záver, keď rizoto odstavíte zo sporáka. Varenie syru neprospieva. 

Rizoto recepty sú jednoduché, ľahké, nesmierne chutné a zdravé. Ak sa snažíte schudnúť, rizoto recepty určite podporia vaše zdravé a efektívne chudnutie. Naučte sa pripraviť si rizoto doma. Obohatíte tak svoj zdravý a pestrý jedálniček o lacné recepty, ktoré môžete donekonečna obmieňať.

1

Cviklové rizoto so syrom feta

Cvikla je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C a E, obsahuje veľké množstvo minerálnych látok ako sú železo, draslík, vápnik, horčík, jód, mangán a zinok. Navyše, patrí medzi najlacnejšiu zeleninu a ak máte záhradu, bez problémov si ju dopestujete aj doma, keďže je to veľmi nenáročná plodina. Navyše, recepty z červenej repy sú zdravé a jednoduché na prípravu. Cviklové rizoto patrí medzi najobľúbenejšie rizoto recepty a vyniká svojou jemnou chuťou a krásnou šarlátovou farbou. Tento rizoto recept je tiež ozvláštnený o feta syr, ktorý mu dodá extra bielkoviny a cviklu skvele dopĺňa. 

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 300 g cvikla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 175 g rizoto ryže
  • 100 ml bieleho suchého vína 
  • 600 ml zeleninového, alebo kuracieho vývaru
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • šťava a kôra z ½ citróna 

Postup: 

V hlbšej panvici na olivovom oleji osmažte najemno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú cviklu. Pridajte cesnak a ešte minútu pražte na strednom plameni. Pridajte ryžu a zhruba 5 minút ju smažte a miešajte, až kým nie sú okraje zrniečok mierne priesvitné. Zalejte vínom a nechajte zredukovať. Teraz môžete začať s podlievaním. Zohriaty vývar prilejte do ryže, vždy jednu naberačku a miešajte. Keď je ryža už takmer bez vývaru, pridajte ďalší. Cviklové rizoto miešajte, aby neprihorelo. Tajomstvom krémového rizota je fakt, že rizoto ryža vylučuje škrob popri tom, ako na seba zrnká ryže narážajú pri miešaní. Keď je ryža uvarená ,,al dente”, rizoto odstavte a vmiešajte parmezán a citrónovú šťavu. Syr feta zmiešajte s citrónovou kôrou, prípadne bylinkami a môžete servírovať. 

TIP: Rizoto má správnu konzistenciu vtedy, ak sa na tanieri mierne rozteká.

2

Kuracie rizoto s chrumkavými kúskami slaniny

Kombinácia ryže a kuracieho mäsa – to je bielkovinová bomba, ktorú ocenia nielen športovci. Bielkoviny sú ideálne na večeru a práve toto robí kuracie rizoto ideálnym adeptom na zdravú a ľahkú večeru, navyše s talianskym šmrncom.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 100 g slaniny 
  • 2 lyžice masla
  • 1 veľká cibuľa 
  • 4-6 kuracích stehien, vykostených a zbavených kože
  • 1,5 L kuracieho vývaru 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 300 g rizoto ryže, napríklad Arborio
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 50 g parmezánu
  • petržlenová vňať 

Postup: 

Zohrejte olej a vypražte v ňom na kocky nakrájanú slaninu až kým nie je chrumkavá a odložte bokom na tanier. Do zvyšnej masti pridajte lyžicu masla a na strednom plameni do sklovita opražte najemno nakrájanú cibuľu. Vmiešajte na kúsky nakrájané kuracie mäso a pražte ďalších 6-8 minút do zlatova. Pridajte cesnak a ešte minútu popražte. 

Zatiaľčo sa kuracie mäso a cibuľa smažia, zohrejte si kurací vývar. K mäsu, cibuli a cesnaku na panvici pridajte ryžu, smažte a miešajte ďalšie 2-3 minúty, až pokým nie je ryža pokrytá maslom. Pridajte biele víno a miešajte, až kým ho ryža takmer úplne neabsorbuje. Teraz môžete začať s podlievaním, vždy len jednu naberačku vývaru, až kým sa skoro úplne neodparí. Nezabúdajte často miešať. Vývar pridávajte až kým nie je ryža uvarená ,,al dente”.

Odstavte z plameňa, primiešajte parmezán, opraženú slaninu, najemno nakrájanú petržlenovú vňať a zvyšnú lyžicu masla. Prikryte a nechajte pred servírovaním 5 minút odpočívať.

3

Hubové rizoto s lesnými hríbami a šampiňónmi

Hubové rizoto je ideálne predovšetkým na jeseň, počas hubárskej sezóny. Zo sušených hríbov sa dajú hubové recepty pripraviť kedykoľvek počas roka. Ak nemáte vlastnoručne usušené lesné hríby, kúpiť sa dajú na pultoch obchodov, alebo ich jednoducho nakúpite online. V tomto rizoto recepte je použitý hríb smrekový, dajú sa ale použiť aj iné chutné lesné hríby. 

Ingrediencie:

  • 50 g sušený hríb smrekový
  • 1 kocka zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g hnedých šampiónov
  • 300 g rizoto ryže
  • 175 ml, alebo jeden pohár bieleho suchého vína
  • 25 g masla
  • petržlenová vňať, pažítka, alebo iné čerstvé bylinky podľa chuti
  • 50 g syru parmezán, alebo Grana Padano

Postup:

Sušené hríby smrekové vysypte do misky a zalejte 1 litrom vriacej vody. Nechajte ich 20 minút namočené a následne ich sceďte a vytlačte všetku prebytočnú vodu. Vodu z hríbov si ale odložte a rozdrobte do nej kocku zeleninového bujónu, aby malo hubové rizoto ešte plnšiu chuť. 

V hlbokej panvici na strednom plameni rozpáľte olivový olej a pridajte najemno nasekanú cibuľu a cesnak a smažte do mäkka, približne 5 minút. Pridajte nasekané šampiňóny a hríb smrekový, dochuťte soľou a čiernym korením a povarte zhruba 8 minút až kým hríby trochu nezmäknú. Prisypte rizoto ryžu a všetko spolu dobre popražte a premiešajte. Hubové rizoto zalejte pohárom vína a miešajte, až kým ryža víno neabsorbuje. Začnite podlievať hubovo-zeleninovým vývarom a nezabúdajte miešať. Tento proces opakujte až kým ryža nie je hotová.

Odstavte a vmiešajte polovicu na jemno nastrúhaného syra a maslo. Ozdobte zvyšným syrom a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou, alebo inými bylinkami podľa chuti.

4

Tekvicové rizoto so šalviou a vlašskými orechmi

Tekvicové rizoto je ideálny rizoto recept na sychravé jesenné dni a večery. Krémové, krásne sfarbené, sýte, ale pritom ľahké – tekvicové rizoto s vlašskými orechmi patrí medzi najobľúbenejšie rizoto recepty. Na jeho prípravu sa dá použiť maslovú tekvicu, tekvicu hokkaido, ale pripraviť si môžete aj cuketové rizoto. Vlašské orechy dodajú rizotu chrumkavý element a orechy sú nesmierne zdravou potravinou, ktorá vo vašom jedálničku rozhodne nesmie chýbať. 

Ingrediencie: 

  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice olivového oleja 
  • listy šalvie 
  • 50 g vlašských orechov 
  • 1 kg maslovej tekvice 
  • 1,5 litra kuracieho, alebo zeleninového vývaru
  • 50 g masla 
  • 300 g rizoto ryže 
  • 1 pohár bieleho suchého vína 
  • 50 g parmezánu

Postup:

Trúbu si predohrejte na 220 C. Maslovú tekvicu nakrájajte na kocky, zmiešajte s polovicou nasekanej šalvie a olivovým olejom a vysypte do pekáča. Pečte zhruba 30 minút, až kým tekvica nezmäkne a nie je dozlatista opečená. 

Zatiaľčo sa tekvica pečie, pustite sa do prípravy rizota. Maslo rozspustite v hlbokej panvici a pridajte najemno nakrájanú cibuľu. Na strednom plameni cibuľu osmažte do sklovita a následne pridajte rizoto ryžu. Pražte, až kým jednotlivé zrniečka nie sú priesvitné, približne 8 minút. Podlejte vínom a varte, až kým sa víno takmer úplne nevyparí. Vtedy môžete začať postupne prilievať vývar, vždy po jednej naberačke. Opakujte,až kým nie je ryža správne uvarená. 

Na zvyšnom oleji opražte šalviové listy a nasekané vlašské orechy až pokým šalvia nie je chrumkavá. Odložte na papierový obrúsok. 

Keď je maslová tekvica upečená, polovicu prepasírujte na jemné pyré a zmiešajte s rizoto ryžou. Primiešajte syr, zvyšné maslo a posypte vlašskými orechmi a šalviou. Tekvicové rizoto nechajte pred servírovaním pár minút odpočinúť.

TIP: Tekvica je veľmi všestranná potravina a pripraviťsa dá na mnoho spôsobov. Vyskúšajte aj ďalšie tekvica recepty.

5

Jednoduché špenátové rizoto

Fakt, že je špenát zdravý, nie je žiadna novinka. Obsahuje množstvo vitamínu B a C, betakarotén, vápnik, horčík, draslík a železo. Špenát je tiež ideálny na zmrazovanie, takže ho môžete mať neustále po ruke a zdravé a jednoduché špenátové rizoto si pripraviť hocikedy naň dostanete chuť. 

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa
  • 1,5 l zeleninový, alebo kurací vývar
  • mrazený, alebo čerstvý špenát
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 50 g parmezán
  • 300 g rizoto ryža
  • 1 pohár bieleho suchého vína

Postup: 

Olivový olej zohrejte v hlbšej panvici a osmažte na ňom cibuľu do sklovita. Pridajte ryžu a smaže, až kým nebudú okraje zrniečok jemne priesvitné a podlejte bielym vínom. Keď sa víno takmer úplne odparí, začnite podlievať vývarom, vždy po jednej naberačke. Ďalšiu pridajte, až keď bude ryža takmer suchá. 

Takto pokračujte, až kým nie je ryža uvarená. Na záver pridajte špenát a chvíľu miešajte. Odstavte z plameňa a pridajte polovicu nastrúhaného parmezánu. Druhou polovicou posypte špenátové rizoto pri servírovaní. 

TIP: Talianska kuchyňa ale nie je iba o rizote. Nie nadarmo je talianska pizza najobľúbenejším jedlom sveta. A z nekysnutého cesta na pizzu si ju upečiete hravo aj doma. 

Talianske rizoto nie je žiadna jadrová fyzika a pripraviť si ho môžete hocikedy, zo surovín, ktoré máte práve po ruke. Aj keď jednoduché, do vašej domácnosti prinesie dovolenkovú náladu a navyše, obohatíte svoj jedálniček o ďalší zdravý a chutný pokrm.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.