5 receptov na svieži cheesecake
Svieži, sladký, krémový – to je cheesecake, koláč, ktorý je u nás stále viac a viac obľúbený. Tradičné cheesecake recepty sa skladajú z dvoch, alebo troch vrstiev: sušienkového korpusu, krémovej syrovej zložky, prípadne ovocia. Pri tomto koláči je ale výhodou to, že môžete popustiť uzdu svojej fantázii.
Či už to bude karamelový cheesecake, čokoládový cheesecake, jahodový cheesecake, alebo miesto tvarohu použijete mascarpone – cheesecake recepty nikdy neomrzia práve vďaka veľkému množstvu kombinácií, jednoduchému spôsobu prípravy a dostupnosti ingrediencií. Navyše, cheesecake je plný bielkovín a určite by sme ho mohli zaradiť medzi zdravé dezerty a sladkosti. Dá sa pripraviť ako pečený, alebo nepečený cheesecake a aj v keto, alebo vegánskej verzii.
Cheesecake sa skvele hodí na slávnostné príležitosti a ozvláštni každé stretnutie s priateľmi.
Cheesecake recepty
Traduje sa, že ako prví začali cheesecake pripravovať starovekí Gréci a údajne ho servírovali už počas prvých olympijských hier v roku 776 pred našim letopočtom. Od tej doby prešlo viac, ako 2000 rokov a cheesecake sa stal jedným z najpopulárnejších dezertov v Európe.
Karamelový, citrónový, pečený, alebo nepečený cheesecake – cheesecake receptov je veľké množstvo. Základný cheesecake recept tvorí korpus z rozdrobených sušienok a masla. Krémová ľahká náplň sa tradične pripravuje z krémového syra Philadelphia Cream Cheese. Využiť sa ale dajú aj miestne ekvivalenty, napríklad neochutený krémový syr Lučina a podobne. Na prípravu cheesecake krému môžete použiť aj mascarpone, ricottu, alebo tvaroh. Základom je, aby mal tento produkt čo najvyšší obsah tuku a nebol ochutený, ani príliš osolený.
Klasický lotus cheesecake recept
Tradičný Lotus cheesecake recept s použitím známych sušienok. Pre ich príjemnú chuť ich môžete použiť na všetky cheesecake recepty, prípadne použiť maslové sušienky, alebo ich nahradiť zdravšou alternatívou.
Ingrediencie:
Sušienkový korpus:
- 200 g sušienok Lotus nalámaných na kúsky
- 100 g rozpusteného masla
Krém:
- 500 g syru Philadelphia Original
- kôra nastrúhaná z 2 veľkých citrónov a 3 lyžice šťavy
- 50 g krupicového cukru
- 3 žĺtky z veľkých vajec
- 2 lyžice jemnej krupice
Postup:
Trúbu si predhrejte na 180 ˚C. Sušienky rozmixujte, prilejte k nim rozpustené maslo a dobre premiešajte. Tortovú formu z roztváracím okrajom s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie, preneste do nej sušienkovú zmes a rovnomerne ju obrátenou lyžicou zarovnajte.
Vyšľahajte syr, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, cukor, žĺtky a jemnú krupicu. Hmotu nalejte do formy a pomaly pečte 35-45 minút až kým nebude krém pevný na dotyk a nezačne sa oddeľovať od stien formy. Vypnite trúbu, pootvorte dvierka a nechajte v nej cheesecake ešte hodinu chladnúť.
Tento cheesecake môžete na záver dozdobiť čerstvým ovocím, alebo ho ponechať vo svojej jednoduchosti.
Karamelový cheesecake
Karamelový cheesecake patrí medzi obľúbené cheesecake recepty. Ozvláštniť ho môžete napríklad slaným karamelom, ktorý mu dodá prekvapivý chuťový rozmer. Pre tých, ktorí majú v obľube karamel existuje mnoho inšpiratívnych receptov s karamelom.
Ingrediencie:
Sušienkový korpus:
- 185 g sušienky
- 85 g maslo
- 1 lyžička škorice
Krém:
- 750 g krémového syra
- 100 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 100 g kondenzovaného mlieka
- vanilkový extrakt
- 6 lyžíc mlieka
- štipka soli
Karamelová poleva:
- 30 g maslo
- 80 g cukor
- 100 g kondenzované mlieko
Postup:
Sušienky rozdrvte, alebo na jemno pomixujte a zmiešajte s rozpusteným maslom a škoricou. Zmes vyklopte do okrúhlej tortovej formy a pomocou obrátenej lyžice rovnomerne roztlačte. Dajte piecť na približne 13 minút do trúby predhriatej na 180 ˚C, vyberte a nechajte vychladnúť.
Medzitým sa môžete pustiť do prípravy krému a karamelovej polevy. Krémový syr zmiešajte s cukrom, štipkou soli, vanilkovou esenciou a 100 g kondenzovaného mlieka. Keď je hmota prepojená a hladká, pridajte tri vajcia a dôkladne miešajte. Zmes vylejte do korpusu, uhlaďte a dajte piecť na 180 °C na zhruba 60 minút. Keď bude karamelový cheesecake hotový, pootvorte dvierka a nechajte ho ešte približne hodinu chladnúť.
Zatiaľčo karamelový cheesecake chladne, môžete si pripraviť karamelovú polevu. V malom hrnčeku najskôr rozpustite maslo s cukrom a intenzívne miešajte, až kým nezačne karamelizovať a hnednúť. Pridajte kondenzované mlieko a miešajte do hladka.
Na záver vylejte na vychladnutý cheesecake a odložte do chladničky.
Karamelový cheesecake chutí skvele napríklad s nasekanými mandľami. Tie kúpite výhodne na e-shope Grizly.
Jahodový cheesecake s mascarpone
Kyselkavé, svieže a sladké jahody v kombinácii s krémovým a ľahkým mascarpone krémom. Nepečený cheesecake s jahodami je ideálna kombinácia nielen na leto. Navyše, jahodový cheesecake si jednoducho pripravíte aj s ľahkým talianskym tvarohom mascarpone. Mascarpone sa výborne hodí aj na ďalšie nepečené torty.
Ingrediencie:
Sušienkový korpus:
- 200 g sušienky
- 75 g maslo
Krém:
- 300 g krémový syr
- 300 g mascarpone
- 300g šľahačková smotana
- 125 g cukor
- ½ vanilkového lusku
- kôra z 1 citróna
- 400 g jahody
- 1 lyžica cukru
Postup:
Pripravte si sušienkový korpus. Sušienky rozmixujte a zmiešajte s rozpusteným maslom. Rovnomerne rozprestrite do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Tentokrát cheesecake korpus nepečte, ale dajte zhruba na hodinu stuhnúť do chladničky.
Metličkou, alebo ručným šľahačom vymiešajte krémový syr, mascarpone, cukor a citrónovú kôru do hladkej, súvislej hmoty. Vo vedľajšej mise našľahajte šľahačkovú smotanu a vanilkové semienka do hustej, pevnej hmoty. Dávajte si však pozor, aby ste hmotu nešľahali príliš dlho, mohla by stratiť svoj objem a textúru.
Oba krémy opatrne spojte a zmes vylejte na vychladnutý korpus a odložte do chladničky minimálne na 4 hodiny, ideálne na celú noc.
Jahody nakrájajte na plátky a opatrne premiešajte s cukrom. Ten im dodá lesklý, šťavnatý vzhľad a zjemní ich štruktúru.
Jahodový cheesecake vyberte z chladničky a odstráňte formu. Navrch naukladajte nakrájané jahody a jahodový cheesecake s mascarpone je pripravený na konzumáciu.
Zdravý keto cheesecake
Tým, ktorí poznajú zásady ketónovej diéty by sa možno mohlo zdať, že neexistuje cesta, ako by sa mohol dezert ako cheesecake prepašovať do zdravého keto jedálničku. Nie je to však tak a tento hrnčekový cheesecake recept spĺňa všetky pravidlá keto diéty a je jednoduchý na prípravu. Tento cheesecake recept obsahuje dve suroviny, ktoré nenájdete v každom obchode – mandľovú múku a sladidlo s nulovým glykemickým indexom erythritol. Obe tieto ingrediencie jednoducho kúpite online v e-shope Grizly.
Ingrediencie:
Korpus:
- 2 hrnčeky mandľovej múky
- ¼ hrnčeka erythritol
- 6 lyžíc masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Krém:
- 600 g krémový syr
- 2 hrnčeky erythritol
- 4 vajcia
- 200 g kyslá smotana
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
Najskôr si pripravte korpus. Mandľovú múku skombinujte s mäkkým maslom, vanilkovým extraktom a sladidlom, až kým nevznikne súvislá a hladká hmota. Tú rozprestrite do tortovej formy a rovnomerne pritlačte. Odložte na 20 minút do chladničky. Zatiaľ si pripravte cheesecake krém. Pomaly šľahajte krémový syr a postupne pridávajte sladidlo. Keď je sladidlo zapracované, po jednom pridávajte vajcia a šľahajte. V ďalšej mise zmiešajte kyslú smotanu a vanilkový extrakt a oba krémy spojte. Vylejte na vychladnutý korpus a pečte približne 55 minút pri teplote 160 °C. Po dopečení pootvorte trúbu a nechajte zhruba hodinu chladnúť. Vychladnutý cheesecake presuňte do chladničky. Na záver môžete cheesecake dozdobiť ovocím, alebo nasekanými orechmi.
Pred servírovaním je ideálne nechať cheesecake v chladničke aspoň 6 hodín.
Nepečený čokoládový cheesecake
Čokoládový cheesecake patrí medzi najobľúbenejšie cheesecake recepty. Navyše, nepečený cheesecake je veľmi jednoduchý na prípravu.
Ingrediencie:
Sušienkový korpus:
- 1 balenie BeBe keksov
- 100 g masla
Krém:
- 500 g nízkotučného jemného tvarohu
- 1 šľahačková smotana
- 300 g kvalitnej čokolády na varenie
Poleva:
- 140 ml smotana na šľahanie
- 100 g čokolády na varenie
Postup:
Sušienky rozmixujte s rozpusteným maslom a rovnomerne rozprestrite do tortovej formy. Odložte do chladničky, aby zmes dobre stuhla. Zatiaľ si v mise zmiešajte tvaroh so šľahačkovou smotanou a v parnom kúpeli rozpustite čokoládu. Rozpustenú čokoládu primiešajte do krému a vylejte na stuhnutý korpus. Čokoládový cheesecake môžete ozdobiť čokoládovou polevou.
Šľahačkovú smotanu a čokoládu rozpustite v parnom kúpeli a nechajte mierne vychladnúť. Vychladnutú zmes nalejte na cheesecake a celý ho nechajte pred podávaním vychladnúť v chladničke.
Obyčajnú čokoládu na varenie môžete hravo nahradiť inou čokoládovou fit alternatívou.
Cheesecake recepty ponúkajú nekonečno možností. Za vyskúšanie určite stojí aj vegánsky cheesecake, alebo iné zdravé dezerty.