Grilovaná cuketa
Ingrediencie na 1 porciu
Cesnak | 1 strúčik | |
Olej olivový | 1 ml | |
Rajčiny cherry | 1 hrsť | |
Cibuľa červená | 1 kus | |
Orechy vlašské | 0.5 hrsť | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Petržlen vňať | 1 g | |
Sójové mäso | 125 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Korenie provensálske | 1 štipka |
Cukety sú vynikajúcim receptom na zdravú grilovačku, môžete ich však jednoducho upiecť aj v trúbe.
Cukety umyte, pozdĺžne rozkrojte a vydlabte z nich dužinu. Čím viac jej vydlabete, tým viac zmesi vojde do cukety. Cuketu položte na plech vyložený papierom na pečenie.
Vydlabanú dužinu nasekajte na menšie kúsky, ktoré neskôr použijete do zmesi.
V hlbšej panvici rozohrejte olivový olej, na ktorom opečte nakrájanú cibuľu. Ďalej pridajte uvarené (v zeleninovom vývare) sójové mäso a smažte ho približne 5 minút za občasného miešania. Sójové mäso v prípade potreby zameňte za klasické mleté mäso.
Na panvicu pridajte paradajky nakrájané na kocky, vydlabanú dužinu z cukety, prelisovaný strúčik cesnaku a petržlenovú vňať nasekanú na drobno. Zmes dochuťte soľou, čiernym korením a provensalskými bylinkami.
Stiahnite plameň a zmes duste, kým zelenina zmäkne. Potrvá to približne 10-15 minút.
Zmesou potom naplňte vydlabané cukety a dobre ju zatlačte.
Cukety pečte cca 30 minút (podľa veľkosti cukety) v rúre vyhriatej na 180°C. Posledných 5 minút pečenia môžete cukety posypať obľúbeným strúhaným syrom.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 489.43 Kj
Bielkoviny | 4.1 g |
Sacharidy | 8 g |
Sacharidy z cukrov | 0.31 g |
Tuky | 7.31 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.91 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.11 g |
Vláknina | 1.98 g |
Vápnik | 0.02 g |
ALERGÉNY
- Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
- Sójové bôby (sója) a výrobky z nich
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT