Batátový krém
Ingrediencie na 1 porciu
Cibuľa | 0.5 kus | |
Cesnak | 0.5 strúčik | |
Olej olivový | 1 ml | |
Orechy vlašské | 0.25 hrsť | |
Chilli paprička | 0.25 kus | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Lučina | 25 g | |
Korenie kari | 1 štipka | |
Zemiaky batáty varené bez šupky | 80 g | |
Koriander vňať | 0.5 hrsť |
Všimli ste si v obchodoch tie podivné veľké červenkasté zemiaky? Ak ste sa s nimi už stretli, určite viete, že majú žiarivú oranžovú farbu. Túto farbu spôsobuje obsah karotenoidov. Možno ale neviete, že práve batáty patria k najvýživnejším druhom zeleniny vôbec.
Batáty umyte (1/2 batátu na 1 porciu), ošúpať ich nemusíte. Ďalej si opražte cibuľku. K cibuľke pridajte nasekaný cesnak, kari pastu a nechajte chvíľku opekať.
Pridajte batáty, soľ, čierne korenie, premiešajte a zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom tak, aby boli batáty ponorené. Varte do mäkka približne 10 až 15 minút.
Do polievky rozdrobte Lučinu a všetko rozmixujte na hladký krém. Ak je polievka príliš hustá, zrieďte ju vodou a nechajte ešte prejsť varom. Na koniec dochuťte polievku soľou, čiernym korením a ak ho máte radi, môžete pridať aj chilli.
Polievku servírujte posypanú koriandrom a nasekanými praženými orieškami.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 589.641 Kj
Bielkoviny | 3.55 g |
Sacharidy | 12.14 g |
Sacharidy z cukrov | 0.05 g |
Tuky | 7.64 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.11 g |
Vláknina | 3.62 g |
Vápnik | 0.01 g |
ALERGÉNY
- Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
- Mlieko a výrobky z neho
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT