Hubový Kubo s paštrnákovo – zelerovým pyré
Ingrediencie na 1 porciu
Zeler | 30 g | |
Cesnak | 0.5 strúčik | |
Olej olivový | 1 ml | |
Cibuľa červená | 0.5 kus | |
Pažítka | 1 hrsť | |
Tymián | 1 g | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Korenie paprika mletá | 1 štipka | |
Huby čerstvé | 100 g | |
Zeleninový vývar | 10 ml | |
Krúpy varené | 125 g | |
Patizón | 30 g | |
Petržlen | 1 g |
Paštrnák, zeler a patizón ošúpte, nakrájajte na kúsky a vložte do zapekacej misy či pekáča. Preložte vetvičkami rozmarínu, pokvapkajte olivovým olejom, jemne podlejte vodou a osoľte. Nádobu zakryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 180°C.
Zeleninu pečte cca 50 minút až hodinu, kým nie je úplne mäkká (zistíte pichnutím vidličkou). Dbajte na to, aby pri zapekaní bola stále na dne nádoby voda, aby sa zelenina nepripiekla.
Keď je zelenina mäkká, vyberte ju z rúry, zlejte prípadný zvyšok vody a tyčovým mixérom zeleninu rozmixujte do hladka. Nakoniec pridajte hrsť nasekanej pažítky, sladkú papriku a všetko dôkladne premiešajte.
Krúpy dôkladne vyperte vo vode, kým nie je voda číra. Varte ich v menšom množstve vody, ktorú podľa potreby dolievajte.
Ak budete používať sušené huby, hoďte ich do hrnca a premiešajte, v priebehu varu nezabudnite miešať aj krúpy, aby sa neprichytili. Ďalej pridajte vývar a varte, kým nie sú krúpy mäkké (nesmú byť rozvarené).
Keď sú hotové zlejte prípadný zvyšok vody a obsah hrnca preložte do väčšej misy.
Na oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, keď zozlatne pridajte tymian, premiešajte a nechajte ho s cibuľkou asi 30 sekúnd smažiť. Ak budete používať čerstvé huby, jemne podlejte, prikryte panvicu pokrievkou a pozvoľna duste, kým sa vám nezdajú huby hotové.
Zmes húb s cibuľou a tymianom aj so šťavou a olejom premiestnite do misy ku krúpom. Pridajte rozdrvený strúčik cesnaku, dôkladne premiešajte, premiestnite do pekáča, ktorý je vymastený olejom alebo rastlinným tukom, okoreňte čiernym korením a pečte asi 30 minút pri 170°C, kým sa na povrchu začne tvoriť kôrka.
Na 4 porcie:
- 0,5 kg krúpov
- vrchovatá hrsť húb (výborné sú kuriatka či kučierka, ale použiť môžete aj tradičnejšie hríbiky)
- zeleninový vývar nebo dobrý bujón (napr. sypký Alnatura)
- 2 väčšie cibule
- väčší strúčik cesnaku
- tymian
- čierne korenie
- olej
Pyré:
- 2 väčšie paštrnáky
- stredne veľký zeler
- patizón s hmotnosťou zeleru a paštrnáku
- olivový olej
- čerstvý rozmarín
- soľ
- pažítka
- polovica lyžičky sladkej papriky
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 134.351 Kj
Bielkoviny | 0.86 g |
Sacharidy | 3.6 g |
Tuky | 1.1 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.11 g |
Vláknina | 0.35 g |
Vápnik | 0.01 g |
ALERGÉNY
- Zeler a výrobky z neho
- Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT