Cícerové guličky falafel
Ingrediencie na 1 porciu
Cibuľa | 0.5 kus | |
Cesnak | 2 strúčiky | |
Olej olivový | 2.5 ml | |
Chilli paprička | 0.5 kus | |
Cícer v suchom stave | 130 g | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Koriander vňať | 1 hrsť | |
Rímska rasca | 2 štipky |
Falafel je prirodzene vegánsky porkm, ktorý pochádza z Egypta. Ide o vyprážané či pečené guličky z cíceru, ktoré sa servírujú na tanier alebo v chlebe typu pita. Falafel je tiež bohatý na proteíny a vitamíny.
Cícer si dopredu namočte a to minimálne na 1 deň. V priebehu ho preplachujte a vymieňajte vodu. Strukoviny sa namáčajú hlavne kvôli lepšej stráviteľnosti a tiež príprave, keďže sa zmes na falafel mixuje z nevareného cíceru, aby to váš mixér zvládol. Keď nestíhate cícer namočiť, tak môžete použiť napríklad polovicu surového cícera a polovicu uvareného. Falafel sa nerobí výhradne z vareného cíceru, výsledná zmes by sa príliš rozpadala.
Všetky ingrediencie si vložte do mixéra a jednoducho mixujte. Zmes môžete mať úplne hladkú alebo v nej nechať kúsky cíceru, je to na vás.
Potom takto pripravenú zmes nechajte na 15-30 minút v chladničke. Z vychladenej zmesi vytvarujte malé placky (lepšie a rýchlejšie sa vypražia) alebo guličky a tie môžete vyprážať na rozpálenej panvici, nebudeme klamať, tak sú proste najlepšie! Alebo môžete dať falafel piecť na cca 30-40 minút do rúry na 220 stupňov. Po približne 20 minútach ich otočte a nechajte piecť dozlatista z oboch strán.
Takto pripravené placky sa hodia k vareným zemiakom, zeleninovým prílohám, ako snack k dipom, náplň do tortíl a pod.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 291.209 Kj
Bielkoviny | 1.61 g |
Sacharidy | 10.68 g |
Tuky | 1.48 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.11 g |
Vláknina | 3.48 g |
Vápnik | 0.01 g |
ALERGÉNY
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT