Cícerové guličky falafel

Ingrediencie na 1 porciu

Cibuľa0.5 kus
Cesnak2 strúčiky
Olej olivový2.5 ml
Chilli paprička0.5 kus
Cícer v suchom stave130 g
Soľ1 štipka
Čierne korenie1 štipka
Koriander vňať1 hrsť
Rímska rasca2 štipky

Falafel je prirodzene vegánsky porkm, ktorý pochádza z Egypta. Ide o vyprážané či pečené guličky z cíceru, ktoré sa servírujú na tanier alebo v chlebe typu pita. Falafel je tiež bohatý na proteíny a vitamíny.

 

Cícer si dopredu namočte a to minimálne na 1 deň. V priebehu ho preplachujte a vymieňajte vodu. Strukoviny sa namáčajú hlavne kvôli lepšej stráviteľnosti a tiež príprave, keďže sa zmes na falafel mixuje z nevareného cíceru, aby to váš mixér zvládol. Keď nestíhate cícer namočiť, tak môžete použiť napríklad polovicu surového cícera a polovicu uvareného. Falafel sa nerobí výhradne z vareného cíceru, výsledná zmes by sa príliš rozpadala.

 

Všetky ingrediencie si vložte do mixéra a jednoducho mixujte. Zmes môžete mať úplne hladkú alebo v nej nechať kúsky cíceru, je to na vás.

 

Potom takto pripravenú zmes nechajte na 15-30 minút v chladničke. Z vychladenej zmesi vytvarujte malé placky (lepšie a rýchlejšie sa vypražia) alebo guličky a tie môžete vyprážať na rozpálenej panvici, nebudeme klamať, tak sú proste najlepšie! Alebo môžete dať falafel piecť na cca 30-40 minút do rúry na 220 stupňov. Po približne 20 minútach ich otočte a nechajte piecť dozlatista z oboch strán.

 

Takto pripravené placky sa hodia k vareným zemiakom, zeleninovým prílohám, ako snack k dipom, náplň do tortíl a pod.

NUTRIČNÉ HODNOTY

Celková energetická hodnota 291.209 Kj

Bielkoviny1.61 g
Sacharidy10.68 g
Tuky1.48 g
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tukov)0.11 g
Vláknina3.48 g
Vápnik0.01 g

ALERGÉNY

GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.