Paradajková polievka s pohánkou
Ingrediencie na 1 porciu
Cesnak | 1 strúčik | |
Olej olivový | 5 ml | |
Cibuľa červená | 0.5 kus | |
Oregano drvené | 4 štipky | |
Pohánka | 60 g | |
Soľ | 2 štipky | |
Čierne korenie | 2 štipky | |
Rajčina | 4 kusy | |
Citrónová šťáva čerstvá | 5 g | |
Zeleninový vývar | 300 ml | |
Citrónová kôra čerstvá | 5 g | |
Koriander vňať | 1 hrsť |
Pohánka je prirodzene bezlepková obilnina, ktorá ma príjemnú orieškovú chuť. V našich končinách bývala tradičnou surovinou a dnes sa k nej znovu vraciame. Je nie len zdravá ale aj veľmi chutná.
Na oleji opražte na plátky nakrájanú červenú cibuľu. Po chvíľke prichoďte sparené a nakrájané paradajky a pohánku. Použite veľké paradajky, prípadne v zimných mesiacoch, kedy nie sú chuťovo dobré, môžete použiť tie v plechovke (500g).
Posypte oreganom a zalejte vývarom. Pod pokrievkou nechajte bublať cca 20 minút, kým pohánka nebude mäkká. Potom dochuťte soľou, citrónovou šťavou, kôrou a prelisujte cesnak. Chvíľu pred koncom varenia pridajte ešte čerstvý koriander.
Pri servírovaní polievku posypte tenkými plátkami červenej cibule, čerstvým koriandrom a pokvapkajte olivovým olejom.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 232.2413 Kj
Bielkoviny | 1.56 g |
Sacharidy | 7.17 g |
Sacharidy z cukrov | 0.54 g |
Tuky | 1.28 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.99 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.11 g |
Vláknina | 2.02 g |
Sodík | 0.05 g |
Vápnik | 0.01 g |
ALERGÉNY
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT