Sojo knedlo zelo
Ingrediencie na 1 porciu
Cibuľa | 0.5 kus | |
Maslo | 50 g | |
Cesnak | 1 strúčik | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Sójové mäso | 25 g | |
Zeleninový vývar | 100 ml | |
Rajčatový protlak | 30 g | |
Kapusta biela | 150 g | |
Celozrnný knedlík | 3 kusy |
Cibuľku nakrájajte najemno a orestujte na panvici, po chvíli pridajte na rezance nakrájanú kapustu, priklopte pokrievkou a cca 10 minút poduste.
Sójové mäso je dehydratovaný sójový proteín, ktorý sa vyrába z odtučnenej múky. Výhoda sójového mäsa je v jeho dostupnosti, zoženiete ho za pár korún dnes už prakticky v každom obchode. Sójové mäso navyše obsahuje až 50% bielkovín a naopak veľmi málo tuku. Nízka je tiež jeho kalorická hodnota.
Neobsahuje lepok a má veľký podiel vlákniny. Zohnať sa dá vo forme kociek, rezancov, plátkov alebo granulátu a to v natural alebo ochutenej podobe. Pre tento recept odporúčame použiť sójové plátky.
Sójové mäso uvarte podľa návodu. Odporúčame variť v zeleninovom vývare a potom poriadne vyžmýkať.
Do menšej misy na zapekanie dajte kúsok masla alebo oleja a vložte na chvíľu do rúry. Na takto pripravený pekáč položte plátky uvareného a vyžmýkaného rastlinného mäsa, okoreňte (rasca, soľ, čierne korenie, sójovka) a mašľovačkou potrite olejom. Vložte do vyhriatej rúry (200- 250°C) a pečte.
Akonáhle sa začne tuk pripekať, podlejte trochou vývaru (pol cm), v ktorom sa varilo sójové mäso. K plátkom po cca 10 minútach pridajte cibuľu a celé plátky cesnaku. Vodu priebežne dolievajte a obracajte sójové plátky asi 30 minút. Podávajte s celozrnnou knedľou.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 476.735 Kj
Bielkoviny | 10.86 g |
Sacharidy | 74.73 g |
Tuky | 3.1 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.52 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.41 g |
Vláknina | 9.21 g |
Vápnik | 0.01 g |
Gi | 0.1 |
ALERGÉNY
- Mlieko a výrobky z neho
- Sójové bôby (sója) a výrobky z nich
- Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT