Omeleta na mexický spôsob
Ingrediencie na 1 porciu
Cibuľa | 1 kus | |
Olej olivový | 20 ml | |
Vajce | 2 kusy | |
Syr eidam 20 % tuku | 25 g | |
Rajčiny cherry | 2 hrsti | |
Pažítka | 1 hrsť | |
Šampiňóny čerstvé | 100 g | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka |
Nebojte sa vajec! Sú predovšetkým bohatým zdrojom bielkovín a vitamínov. Obsahujú minerálne látky, akými sú napríklad vápnik a železo.
Ako prvé si ale pripravte zeleninu, huby a syr. Cibuľu olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Umyté cherry paradajky prerežte na polovicu. Šampiňóny očisťte, umyte a nakrájajte na plátky. Syr nastrúhajte najemno na strúhadle.
Na panvici rozohrejte 10 ml olivového oleja (približne jedna polievková lyžica) a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu. Akonáhle sa cibuľa rozvonia, môžete pridať pokrájané šampiňóny. Šampiňóny na cibuľke najprv opečte dozlatista až potom primiešajte paradajky.
Šampiňóny a paradajky okoreňte soľou a čiernym korením podľa chuti. Krátko poduste, kým paradajky nezmäknú a šampiňóny nepustia vodu, čím sa vytvorí kompaktnejšia zmes.
Medzitým si rozšľahajte a okoreňte vajce, ktoré zmiešate s polovicou syra. Pripravte si vhodnú panvicu, ideálne s nepriľnavým povrchom. Na zbytku oleja (opäť stačí jedna polievková lyžica) vypražte dozlatista sýrovú omeletu.
Omeletu môžete prípadne osušiť od prebytočného oleja papierovým obrúskom. Paradajkovo-šampiňónovú zmes rozprestrite na omeletu, preklopte omeletu na polovicu, posypte zvyšným syrom a dozdobte pažítkou.
Omeleta s paradajkami a šampiňónmi je výživnými raňajkami, ktoré by sa mali podávať teplé a čerstvé.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 658.107 Kj
Bielkoviny | 8.85 g |
Sacharidy | 14.25 g |
Tuky | 7.05 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 2.43 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 4.21 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápnik | 0.03 g |
ALERGÉNY
- Vajcia a výrobky z nich
- Mlieko a výrobky z neho
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT