Thajské rizoto
Ingrediencie na 1 porciu
Paprika červená | 1 kus | |
Paprika žltá | 1 kus | |
Paprika zelená | 1 kus | |
Špenát čerstvý | 20 g | |
Orechy kešu | 1 hrsť | |
Chilli paprička | 1 kus | |
Soľ | 1 štipka | |
Čierne korenie | 1 štipka | |
Ryža celozrnná | 60 g | |
Limetka | 0.5 kus | |
Mlieko kokosové | 50 ml | |
Maslo ghee | 15 g |
Rizoto na thajský spôsob vás okúzli svojou pikantnosťou. Chilli obsahuje štipľavý alkaloid kapsaicin, ktorý pôsobí analgeticky a antibakteriálne. Chilli je navyše skvelým pomocníkom pri chudnutí.
Najprv si pripravte ryžu. Dobre ju prepláchnite a potom ju dajte variť do osolenej vody podľa návodu na obale.
Papriky si nakrájajte na menšie kocky a chilli papričku najemno (nemusíte ju dávať do jedla celú aj so semienkami, ak nemáte radi príliš pikantné jedlo).
Na panvici si rozpáľte ghee, prihoďte nakrájanú papriku a chilli a vyprážajte. Potom pridajte uvarenú ryžu a kokosové mlieko. Všetko spoločne krátko poduste.
Nakoniec odstavte z platne a primiešajte špenát, limetkovú šťavu a čerstvú kôru (ale len v prípade, že nemáte chemicky ošetrenú limetku).
V rúre pri 180 °C po dobu 10 minút opražte kešu orechy, ktorými nakoniec posypete rizoto a môžete podávať.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 705.915 Kj
Bielkoviny | 5.37 g |
Sacharidy | 25.45 g |
Sacharidy z cukrov | 0.01 g |
Tuky | 9.67 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 0.62 g |
Cholesterol | 0.03 g |
Vláknina | 6.25 g |
ALERGÉNY
- Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
- Mlieko a výrobky z neho
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT