Špenátovo-artičoková zmes
Ingrediencie na 1 porciu
Cibuľa | 1 kus | |
Cesnak | 1 strúčik | |
Mlieko nízkotučné 0,5 % tuku | 40 ml | |
Kuracie mäso | 50 g | |
Syr eidam 20 % tuku | 10 g | |
Špenát čerstvý | 40 g | |
Strúhanka | 20 g | |
Quinoa | 30 g | |
Syr feta | 20 g | |
Olej kokosový | 3 ml | |
Maslo ghee | 7 g | |
Múka pohánková celozrnná | 7 g | |
Artičoky v slanom náleve | 90 g |
Špenát sa právom radí medzi superpotraviny. Obsahuje totiž veľké množstvo prospešných antioxidantov. Je tiež skvelý pre náš zrak, takže je rozhodne dobré si ho občas dopriať v chutnom porkme.
Najprv si pripravte quinou. Namočte ju na 5 až 10 minút do studenej vody a potom vodu zlejte. Quinou dajte uvariť do čerstvej, mierne osolenej vody a varte asi 15 minút. Nakoniec odstavte z platne a nechajte ešte 5 minút dojsť.
Na rozpálenej panvici orestujte s kvapkou oleja cibuľu a roztlačený cesnak. Dajte pozor, aby vám cesnak nezhorkol. Potom pridajte listový špenát a nechajte ho zvädnúť. Artičoky zlejte, nakrájajte a primiešajte do zmesi na panvici. Znížte teplotu na minimum a nechajte všetko ohrievať.
Na druhej panvici zatiaľ rozpusťte trochu masla ghee, pridajte múku, mlieko a priveďte za stáleho miešania k varu. Potom prisypte nastrúhaný eidam a nechajte ho rozpustiť v omáčke.
Vo väčšej mise si zmiešajte uvarenú quinou, zmes so špenátom, syrovú omáčku, syr feta nakrájaný na kocky a kuracie prsia nakrájané na menšie rezance. Dôkladne všetko premiešajte a vysypte do vopred vymazaného pekáča.
Celozrnnú strúhanku zmiešajte s olejom a prilejte na pekáč. Pečte pri 180 °C 25 minút.
Pred podávaním nechajte chvíľku vychladnúť.
NUTRIČNÉ HODNOTY
Celková energetická hodnota 357.326 Kj
Bielkoviny | 2.42 g |
Sacharidy | 12.37 g |
Sacharidy z cukrov | 0.05 g |
Tuky | 2.75 g |
Nasýtené mastné kyseliny (z tukov) | 1.67 g |
Trans mastné kyseliny (z tukov) | 0.21 g |
Cholesterol | 0.03 g |
Vláknina | 3.14 g |
Vápnik | 4.01 g |
ALERGÉNY
- Mlieko a výrobky z neho
- Obilniny obsahujúce lepok a výrobky z nich
- Škrupinové plody a výrobky z nich – jedná sa o všetky druhy orechov
GRAF NUTRIČNÝCH HODNÔT