Lasagne chutne pre mäsožravcov aj vegetariánov

Ďalšia pochúťka z talianskej kuchyne, ktorá sa rozšírila do celého sveta podobne ako pizza.  Príprava lasagní sa môže zdať náročná, no výsledok určite stojí za námahu. Lasagne majú vysoký obsah kalórií a sacharidov, preto sa odporúča sledovať si denný príjem pomocou kalorických tabuliek a po zvyšok dňa jesť menej zaťažujúce jedlá ako polievky alebo zeleninové šaláty, či smoothie.

Tradičné lasagne bolognese

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2-3 mrkvy
  • 2 ks petržlen strúhaný
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 500 ml pasírované paradajky
  • 1 paradajkový pretlak
  • 100 g maslo
  • 100 g múka
  • 1 l mlieko
  • 250 g syr na strúhanie
  • cestovinové lasagne
  • 1 ČL muškátový oriešok
  • 1 ČL koreniny – čierne korenie, oregano, soľ, mletá paprika
  • 2 dcl červeného vína
  • 4 lístky čerstvej bazalky

Postup

Začneme boloňskou omáčkou. Pri tejto omáčke platí, že čím dlhšie sa robí, tým je lepšia, tak je lepšie pripravovať ju deň vopred alebo pekne v predstihu. Ako prvé na oleji speníme nakrájanú cibuľu s cesnakom. Keď je cibuľka krásne sklovitá pridáme nastrúhanú mrkvu a petržlen. Osmahneme a počkáme, kým mrkva pustí trochu šťavy. Pridáme mleté mäso a počkáme kým sa stiahne. Po stiahnutí mäska ho podlejeme červeným vínom a necháme 20 minút zakryté dusiť. Občas premiešame a dávame pozor, či netreba podlievať vínom alebo vodou. Po 20 minútach pridáme pasírované paradajky, pretlak, korenia a soľ. Zakryté dusíme minimálne ďalších 20 až 40 minút. Dávame pozor a podlievame vodou, potrebujeme aby omáčka bola polohustá.

Medzitým si urobíme bešamelovú omáčku. Roztopíme maslo. Pridáme múku, miešame metličkou a dávame veľký pozor, aby nám nič neprihorelo. Postupne pridávame mlieko a na konci muškátový oriešok. Necháme prevrieť a vypneme.

Začneme vrstviť lasagne. Nastrúhame syr, pripravíme lasagne a zapekaciu misu, rovnú s vysokými okrajmi. Ako prvé dáme boloňskú omáčku.  Zakryjeme plátkami lasagní. Na ne opäť boloňská omáčka a na ňu bešamelová omáčka. Nastrúhaný syr a ďalšia vrstva začínajúca plátkami lasagní. Na ne opäť boloňská omáčka, bešamelová omáčka, syr a takto urobíme ešte jedno poschodie ktoré dokončíme plátkami lasagní, bešamelovou omáčkou a syrom. Pečieme asi 25 minút pri 185°C.

Mäsové lasagne bez bešamelu

Ingrediencie

  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • 2x 500 g paradajkové pyré
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks cuketa
  • olivový olej
  • nastrúhaný tvrdý syr
  • cestovinové lasagne
  • koreniny – soľ, drvený kmín, kurkuma, sušená bazalka, korenie sušené paradajky

Postup

Pripravíme si omáčku. Cibuľu orestujeme na 3 polievkových lyžiciach olivového oleja. Pridáme mleté mäso, nadrobno nakrájanú cuketu a primerane pridáme koreniny. Opražíme, aby mäso pustilo vlastnú šťavu. Potom Pridáme paradajkové pyré a trošku cukru kvôli chuti. Povaríme 10 minút. Prilejeme 0,5 l prevarenej vody, roztlačený cesnak a dusíme ďalších 20 minút. V prípade potreby ešte dochutíme, prípadne prilejeme ešte vodu.

Do hlbšieho pekáča si nalejeme väčšiu varešku omáčky, aby pokryla celú plochu pekáča. Poukladáme pláty cesta, nesmú sa prekrývať. Podľa potreby ich môžete polámať, aby sa vyplnila celá plocha. Pláty polejeme dostatočným množstvom omáčky, aby boli zakryté. Pláty sa musia napiť, aby boli po upečení vláčne, keďže sa cesto nevarí. Postupne prekladáme. Ukončíme omáčkou, pritlačíme, aby omáčka bola všade. Ak sa nám zdá zmes málo šťavnatá, môžeme podliať troškou vody.

Pečieme pri teplote 170°C cca 30 minút. Potom ich ešte bohato posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a dopekáme ďalších 10 minút.

Špenátové vegetariánske lasagne

Ingrediencie

  • cestovinové lasagne
  • 800 g mrazeného špenátu
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 300 g tvrdého syra
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

Na oleji osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme rozmrazený špenát a roztlačený cesnak. osolíme, okoreníme a krátko povaríme. Potom pripravíme bešamel. Necháme rozpustiť maslo, prisypeme múku a usmažíme svetlú zápražku. Zalejeme mliekom, dobre rozmiešame a uvaríme riedku kašu. Nasypeme do nej asi 1/3 strúhaného syra a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Potom striedavo vrstvíme do vymasteného pekáča: tenká vrstva bešamelu, lasagne, špenát, bešamel a posypeme nastrúhaným syrom. Poslednú vrstva bude bešamel a tú ešte posypeme syrom. Pekáč prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a dáme do trúby vyhriatej na 180°C. Po 30 minútach odkryjeme a dopečieme asi 10 minút.

Cuketové lasagne bez mäsa a bez cestovín

Ingrediencie

  • mladé cukety
  • vajce
  • strúhanka
  • mozzarella
  • nastrúhaný tvrdý syr
  • olúpané paradajky
  • olivový olej
  • cesnak
  • cukor
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • koreniny – čierne korenie, bazalka, oregano

Postup

Na cuketové lasagne si vyberieme mladé cukety s tenkou šupkou. Ak majú hrubšiu kožu, radšej ich ošúpeme, lebo by mohla byť horká. Umyté cukety nakrájame na dlhé asi 3 mm hrubé plátky a obalíme ich v rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Cuketové plátky uložíme na plech na papier na pečenie a dáme do vyhriatej rúry na 250 °C asi na 15 minút. Raz ich otočíme, aby sa opiekli z oboch strán. Na omáčku rozlačíme ošúpané paradajky. Paradajkový základ ochutíme pretlačeným cesnakom, olivovým olejom, soľou, korením a bylinkami. Pridáme aj za malú lyžičku cukru, ktorá zvýrazní chuť paradajok. Do vhodnej zapekacej misy začneme vrstviť. Na dno dáme trochu omáčky, potom cuketové lasagne, vrstvu omáčky a natrhanú mozzarellu. Vrstvy striedame, skončíme cuketou a omáčkou, misku zakryjeme a dáme piecť 200 °C asi na 30 minút. Potom odokryjeme, posypeme strúhaným syrom a dáme ešte zapiecť.

Dobrú chuť!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.