Pečené kuře, svíčková a ďalšie české klasiky
Každý národ sa vyznačuje špecialitami svojej kuchyne. Jedná sa o tradičné jedlá, ktoré sú na jeho území pripravované už stáročia. Síce máme spoločnú históriu s národom českým, poklady slovenskej kuchyne sa výrazne líšia. České klasiky sú však nemenej obľúbené a chutné. Presvedčte sa sami!
Klasické pečené kuře
Kura na všetky spôsoby je vynikajúca voľba. Práve kuracie mäso obsahuje veľa bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela. Neveríte? Overte si to v kalorických tabuľkách.
Ingrediencie
- 1 ks kurča alebo kuracie štvrtiny
- 250 g masla
- bravčová masť
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 väčšie cibule
- grilovacie korenie
- soľ
Postup
Očistené kurča alebo kuracie štvrtiny osolíme zo všetkých strán. Najlepšie na pečenie kurčaťa sa hodí jenská misa. Tú vymastíme troškou bravčovej masti a pridáme maslo pokrájané na jemné plátky. Do takto pripravenej misy rozložíme kurča a podlejeme približne 20 ml vody. Jenskú misu prikryjeme a vložíme do rúry rozohriatej na 170°C. Približne po pol hodine misu vyberieme, odklopíme veko a posypeme kurča pokrájanými strúčikmi cesnaku. Dbáme na to, aby bol cesnak na celej ploche. Kurča znovu podlejeme rovnakým množstvom vody a dáme opäť piecť do rúry. Medzitým si pokrájame na kocky cibule. Pokrájanú cibuľu pridáme po určitom čase ku kurčati, nie však na mäso, ale pod neho. Kurča následne posypeme grilovacím korením a ešte dopekáme. Doba pečenia je závislá na veľkosti kuraťa. Ak si potrpíme na chrumkavú kožu, pred dopečením odstránime veko a kožu polievame. Celé kura pečieme približne 1 hodinu a 30 minút. Podávame najlepšie so zemiakmi, či už pečenými alebo zemiakovou kašou.
Poctivé kuře na paprice s maslovými nokmi
Nasledujúci recept je len jeden z mnohých. Kura na paprike sa dá pripraviť na nespočetne množstvo spôsobov. Vyskúšajte ich všetky!
Ingrediencie
Kurča
- 1 ks kurča
- 50 g slaniny
- 1 cibuľa
- 1 PL sladkej mletej papriky
- 400 ml kuracieho vývaru
- 5 zrniek celého nového korenia
- 1 PL masla
- 1PL hladkej múky
- 200 ml kyslej smotany
- soľ
Maslové noky
- 60 g masla
- 1 vajce
- 1 ČL soli
- 500 g hrubej múky
- 300 ml mlieka
- 1 ČL kypriaceho prášku
Postup
Kura umyjeme, osušíme a naporcujeme na 8 dielov. Každý kúsok osolíme. Slaninu nakrájame na malé kocky a necháme rozpustiť v nízkom hrnci so silným dnom. Pridáme pripravené kurča a opečieme mäso po všetkých stranách do zlatista. Potom mäso vyberieme na tanier a do hrnca nasypeme olúpanú a nadrobno nasekanú cibuľu. Cibuľu smažíme za občasného miešania tak dlho, pokiaľ sa nezačne lesknúť. K správne orestovanej cibuľke pridáme sladkú papriku a ešte krátko posmažíme. Do hrnca vrátime mäso, ktoré zalejeme kuracím vývarom. Pridáme nové korenie a prikryjeme vekom. Mäso dusíme na miernom ohni do zmäknutia – približne 40 minút.
Keď bude mäso hotové, vyberieme ho a oberieme od kostí. Maslo s múkou zmiešame dohromady a vzniknutú guľku pridáme do vývaru. Pomaly rozpúštajúce sa maslo s múkou rozšľaháme, aby neboli v omáčke múčne hrudky. Povaríme asi 10 minút a potom prilejeme kyslú smotanu. Po privedení do varu hrniec odstavíme a omáčku precedíme sitkom na obrané kuracie mäso. Zmäknuté maslo zmixujeme s vajcom a soľou do peny. Z múky odoberieme malú časť, ktorú premiešame s práškom do pečiva a necháme bokom. K maslu s vajíčkom striedavo zašľaháme mlieko a zvyšnú múku. Cesto necháme odpočívať približne 30 minút, potom ku nemu primiešame múku s práškom do pečiva. Noky varíme v horúcej osolenej vode 8 minút. Ihneď podávame s kurčaťom a omáčkou.
„Vepřová pečeně“ na cibuli a cesnaku
Bravčové karé je obľúbenou zložkou českej kuchyne. Práve tento druh mäsa je známou surovinou v tradičnom českom recepte „vepřo, knedlo, zelo“. Kyslá kapusta je navyše jednou z 8 potravín, ktoré zabraňujú starnutiu.
Ingrediencie
- 600 g bravčové karé bez kosti
- 4 cibule
- 4-6 strúčiky cesnaku
- masť (podľa potreby)
- soľ, korenie, mletá rasca (podľa chuti)
Postup
Najskôr si bravčové karé osolíme, okoreníme a posypeme mletou rascou. Potom v pekáči rozpustíme masť a na tej orestujeme mäso zo všetkých strán krásne do zlatista. Keď je bravčové karé orestované, vyberieme ho z pekáča na tanier a na masť pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Cibuľu smažíme, kým nezíska tmavo hnedú farbu. Následne pridáme nakrájaný cesnak, premiešame a odstavíme zo sporáku. Bravčové karé vložíme naspäť do pekáča a podlejeme vodou. Prikryjeme vrchnákom a dáme piecť do rúry na 200°C. Mäso priebežne podlievame a výpekom polievame karé. Keď je karé dostatočne mäkké, dopekáme ešte vrchnú kožu do chrumkava. Následne karé nakrájame na plátky a môžeme servírovať. Podávame s kyslou kapustou a zemiakovou knedľou.
Pečené brambory v rúre
Zemiaky pečené v rúre sú jednoduchým a obľubeným doplnkom k akémukoľvek druhu mäsa. Neobsahujú veľa kalórií, preto si ich môže dopriať aj ako prílohu pri chudnutí. Nasledujúci recept môžete skombinovať s akýmkoľvek vyššie spomenutým receptom na českú klasiku.
Ingrediencie
- zemiaky
- olivový olej
- mletá červená paprika
- soľ
- oregano (podľa chuti)
- majorán (podľa chuti)
- papier na pečenie
- alobal
Postup
Ak máme zemiaky s použiteľnou šupkou, zemiaky len umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Ak nie, tak ich musíme pred nakrájaním ošúpať. V miske zemiaky premiešame s olivovým olejom a korením. Ochutené zemiaky vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zemiaky prikryjeme alobalom a pečieme 25 minút na 200 stupňov. Potom alobal dáme dole a pečieme ešte 10-15 minút. Zemiaky sú hotové, keď sú dostatočné mäkké.
Svíčková na smetaně
Sviečková na smotane v sebe kombinuje práve tie zložky, ktoré by mali byť súčasťou pestrej a účinnej diéty. Ak smotanu použijeme striedmo, vynikne práve zeleninová zložka omáčky. Aj keď je tento pokrm bohatý na kalórie, je výhodné si ho dopriať z času na čas.
Ingrediencie
- 800 g zadného hovädzieho mäsa
- 300 g koreňovej zeleniny v rovnakom pomere
- 1 cibuľa
- 50 g horčica
- 2 PL cukru
- 2 PL octu
- 100 g oleja
- 100 g údenej slaniny
- 1 PL múky
- 250 g smotany na varenie
- 3 ks bobkový list
- 5 ks nové korenie
- 5 ks korenia
- citrónová šťava na dochutenie
- soľ
- vývar
- kúsok masla
Postup
Mäso napicháme kúskami slaniny pokrájanej na malé hranolky. Najlepšie sa to robí potom, čo slanina strávila 30 minút v mrazáku. Následne hovädzinu opečieme na oleji s maslom, kde sa nebude pripaľovať. Po miernom opečení mäso vyberieme a na výpeku opečieme koreňovú zeleninu – mrkvu, zeler a petržlen – nahrubo nastrúhanú a cibuľu. Keď mrkva pustí farbu pridáme cukor a necháme karamelizovať. Potom pridáme horčicu a korenie. Prilejeme ocot, vložíme mäso a zalejeme horúcim vývarom. Vložíme pekáč s pokrievkou do rúry a pečieme dovtedy, kým mäso nezmäkne. Trvá to asi 1,5 až 2 hodiny v strednej vyhriatej rúre. Po upečení pekáč vytiahneme, mäso nakrájame a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je potrebné, omáčku zahustíme múkou a podľa potreby dosolíme. Zjemníme smotanou, dochutíme citrónom a troškou masla. Pokrm je pripravený na servírovanie s kysnutou knedľou a brusnicami.